6 boli autoimune care îți afectează silueta

Rolul sistemului imunitar este să protejeze organismul de afecțiuni cauzate de bacterii, viruși sau celule dezvoltate anormal. Totuși, în anumite situații patologice, sistemul imunitar formează anticorpi împotriva celulelor și țesuturilor proprii ale organismului conducând la apariția bolilor autoimune.

separator
Bolile autoimune sunt dificil de diagnosticat întrucât simptomele lor pot fi înșelătoare. Unul din simptomele acestor boli este modificarea greutății, fie creșterea în greutate, fie scăderea masei coprului.

Specialiștii susțin că aproape toate persoanele care suferă de o boală autoimună au probleme cu greutatea. Așadar, dacă observi o scădere sau o creștere în greutate bruscă și aparent nemotivată, nu ar strica să îți informezi medicul și să faci analizele medicale indicate.

Bolile autoimune care îți afectează silueta

Diabetul zaharat de tip 1. Cea mai comună formă de diabet este diabetul zaharat de tip 2, diabetul de tip 1 fiind, frecvent, de formă autoimună. Acest tip de diabet apare după ce sistemul imunitar atacă celulele care produc insulină în pancreas. Pentru că insulină joacă un rol important atunci când vine vorba despre modul în care organismul înmagazinează glucoză și o transformă în energie, multe persoane care suferă de diabet de tip 1 pierd din greutate în mod inexplicabil. În diabet de tip 1, scăderea în greutate este însoțită de simptome precum setea în exces, urinări frecvente, oboseală și vedere încețoșată.

Artrita reumatoidă. Creșterea în greutate nu este un simptom al poliartritei reumatoide, însă apare la majoritatea pacienților diagnosticați cu această boală din cauza tratamentului pe baza de steroizi, care este folosit pentru reducerea inflamației. Steroizii determina creșterea în greutate și favorizează retenția de apă. Totodată, simptomele bolii precum oboseală și rigiditatea articulațiilor fac că menținerea unui stil de viață activ să fie foarte dificilă. Exercițiile fizice sunt importante pentru prevenirea anchilozării articulațiilor.

Boala celiacă. Cunoscută în popor sub numele de intoleranță la gluten, boală celiacă este o boală autoimună care determina că, atunci când se consumă alimente bogate în gluten, sistemul imunitar să atace celulelele din intestinul subțire. Persoanele care suferă de boală celiacă nu absorb nutrienții din mâncare așa cum ar trebui, ceea ce înseamnă că sunt adesea foarte slabi. Alte simptome ale acestei boli sunt: durerea abdominală, balonare, dureri de cap, dureri articulare sau anemie. Printr-un simplu test de sânge se poate depista boală celiacă.

Boala Addison.  Boală Addison este cunoscută că fiind insuficientă corticosuprarenala primară și este o boală care afectează glandele suprarenale, care au rolul de a regla hormonii astfel încât să ținem stresul sub control, dar și de a regla tensiunea arterială. Atunci când glandele suprarenale nu produc suficienți hormoni, apar simptome precum: pierderea apetitului, grețuri, amețeli, dar și scăderea bruscă în greutate.

Bolile tiroidiene. Atunci când sistemul imunitar atacă glanda tiroidă, apar schimbări de greutate inexplicabile. Glanda tiroidă este cea care controlează metabolismul iar dacă această nu este suficient de activă (hipotiroidism), metabolismul încetinește, așa că apar creșterea în greutate, oboseală, constipația, căderea părului și depresia. Pe de altă, parte dacă glanda este prea activă, produce prea mulți hormoni, așa că metabolismul este accelerat, ceea ce înseamnă că slăbești indiferent de cât de mult ai mânca. Alte simptome ale unei tiroide hiperactive sunt: palpitații, tulburări ale somnului și diaree.

Boala Crohn. Boala Crohn este o boală autoimună intestinală, care afectează peretele tractului digestiv începând de la esofag și până la anus. Întrucât crampele abdominale și diareea sunt un simptom al acestei afecțiuni, persoanele care suferă de această boală slăbesc încontinuu.

Adoptarea unui stil sănătos de viață și practicarea sportului previn o serie de boli cronice și complicațiile acestora. Mișcarea este esențială, indiferent de prezența sau absența problemelor medicale.

sursa

alte Articole interesante