Acneea hormonală: cauze și soluții

Astăzi, foarte puțini dintre noi se pot bucura de un ten fără imperfecțiuni, totuși specialiștii spun că există soluții în acest sens.

separator

În multe cazuri, acneea poate persista și se poate agrava chiar și după perioada adolescenței. Acneea hormonală la adulți este poate unul dintre cele mai frustrante lucruri. Ceea ce putem face însă, este să ne informăm mai mult asupra acestei probleme și să încercăm să înțelegem care este cauza imperfecțiunilor și cum putem trata.

  1. De obicei, asociem acneea cu perioada adolescenței, dar studiile arată că aproximativ 50 la sută din populația cu vârsta de 20 de ani, respectiv 25 la sută din cei de 30 de ani se confruntă cu problema coșurilor.
  2. Acneea specifică pubertății apare de obicei în zona T ( frunte, nas, bărbie), dar acneea hormonală se formează în special în zona de jos a feței, pe bărbie, mandibulă și în jurul buzelor.
  3. Hormonii androgeni, care sunt hormoni masculini ce se găsesc atât la bărbați, cât și la femei, pot avea o mare contribuție la apariția acneei la adulți. În cazul acneei hormonale, nivelul androgenilor poate fi crescut sau în limite normale. În ambele cazuri, ei pot stimula glandele sebacee care contribuie la apariția coșurilor.
  4. Dacă ai parte de niște imperfecțiuni dureroase, cu aspect chistic, atunci probabil este din cauza hormonilor. Acneea hormonală se manifestă de obicei prin coșuri profunde, dureroase și imflamate. Cel mai bine este să lași în pace coșurile de genul acesta, altfel te-ai putea trezi cu niște cicatrici care vor trece mai greu decât coșul în sine.
  5. În multe cazuri de acnee hormonală, cremele și tratamentele locale nu își fac efectul, decât pe termen scurt. Asta se întâmplă din cauza că problema vine din interiorul corpului tău și se reflectă la suprafața, pe piele. Totuși, în acest caz ar fi mai bine să vizitezi un dermatolog.
  6. Dacă ai simptome precum păr facial și corporal în exces, menstruație neregulată și probleme legate de greutate, atunci sindromul ovarelor polichistice ar putea fi una dintre cauze. Ovarele polichistice reprezintă un dezechilibru hormonal care adesea formează mici chisturi pe suprafețele ovarelor. Dacă ți se pare că ai avea câteva din simptomele enumerate, atunci ar fi indicat să mergi la un control.
  7. Spironolactona este un medicament folosit în general pentru tensiunea arterială crescută, dar administrat în combinație cu contraceptivele, poate fi o formulă aproape sigură pentru limpezirea tenului. Medicamentul este anti-androgen și are ca efect blocarea hormonilor masculini din corp. Astfel, acestia nu vor mai fluctua atât de mult, iar acneea va dispărea treptat.
  8. Dezechilibrele hormonale sunt de obicei cauza acneei la adulți. Poți verifica cum stai cu nivelul hormonilor făcând niște dozări hormonale, iar rezultatele pot fi interpretate de către medicul tău care va hotărâ dacă este nevoie de vreun tratament.
  9. În cazul în care analizele hormonale au ieșit in limite normale și nu mai știi ce să faci, atunci poate ar fi cazul să îți revizuiești obiceiurile alimentare. Dacă poți, încearca să elimini anumite alimente pentru o perioadă de timp și să urmărești cum reacționezi la aceste schimbări. Este bine să mâncăm cât mai multe fructe și legume proaspete și să ne abținem de la procesate.

Ai grijă de sănătatea ta!!!

alte Articole interesante