Alergiile vacanţei

Ți-ai pregătit valiza pentru vacanță. Ești entuziasmată și abia aștepți să pleci într-un concediu binemeritat. Dar fii atentă, nu uita de trusa medicală. Un mic accident îți poate transforma plăcerea în teroare. Pe lângă situațiile imprevizibile care pot apărea, mai nou, au fost înregistrate persoane care au avut reacții alergice la soare, apă sau stres, de aceea nu uita să-ți iei și un preparat antialergic în călătorie.

separator

Alergia la soare

Există persoane pielea cărora reacţionează la temeraturile înalte prin irita­ţii, băşici şi erupţii. Numărul oame­ni­lor afectaţi de fo­to­dermită creşte de la an la an. Razele soarelui devin alergeni în contact cu factori externi (polenul florilor, prepa­ratele cosmetice sau medicale, uleiurile ete­rice), sau cu factori interni (dere­glările sis­temului imunitar, consecin­ţele adminis­trării medicamentelor). Combi­na­ţia dintre ultra­vio­lete şi unele componente din medica­men­te poate provoca reacţii puterni­ce, ca senza­ţia de arsură, prurit insupor­tabil, urmat de urticarie sau de edem al mucoa­se­lor şi al pie­lii. Mai nou, cei ce se bron­zează artificial, la solar, au început să sufere şi pe timp de iarnă de simptome similare cu foto­dermita.

alergii la soare

Alergia la apă

Ştim bine că apa înseamnă viaţă. Dar şi ea poate provoca alergie oamenilor din regiunile cu climă caldă, atunci când temperatura scade brusc. Simptomele de alergie apar la cei ce au pielea deshidratată, atunci când intră în contact cu cantităţi mari de apă rece (sar în valurile mării), dar uneori şi cu apa fierbinte de la duş. În cazuri simple, pe piele apar pete roşii cu senzaţie pu­ternică de prurit, în cazuri grave, chiar microar­suri. Savanţii încă nu pot da un răspuns clar despre cauzele apariţiei alergiei la apă.

alergi

Alergia la emoţii

Cele mai noi cercetări în domeniul imunologiei descoperă tot mai multe manifestări psihosomatice ale alergiei. Există stări emoţionale specifice care produc răspunsul sistemului imunitar sub formă de reacţie aler­gică. Dacă situaţiile se repetă mai des, se formează un reflex condiţionat. Reacţiile pot fi stimulate de ima­gini, sunete, arome, gusturi, temperatură ridicată sau scăzută. De exemplu, o pacientă are alergie la polenul trandafirilor, dar reacţionează grav, manifestând toa­te simptomele bolii, şi atunci când vede flori artificiale de trandafir. Cercetătorii au descoperit mai multe situa­ţii ce pot provoca alergia emoţională: decesul unor oameni apropiaţi sau al ani­malelor de casă, conflicte cu oameni apropiaţi, schimbarea locului de muncă, inter­venţii chirurgicale sau situa­ţii ce prezintă, obiectiv sau subiectiv, un pericol pentru viaţă.

alergie la emotii

Alergia la radiaţiile electromagnetice

Chiar şi în cele mai îndepărtate localităţi, oamenii sunt înconjuraţi de realizări ale tehnicii moderne ce ne uşu­rează viaţa, precum telefonul mobil, televizorul, cup­torul cu microunde. Şi cum orice baston are două cape­te, au apărut reacţiile alergice. Cercetările ştiin­ţi­fice au depistat la 15% din oameni o sensibilitate mă­rită la câm­purile electromagnetice. După 2-3 ore de lucru la cal­cu­lator, la ei apar simptomele de alergie. An­tenele de satelit, televizor, calculatoare, tot ce se pune în priză, sunt surse ale câmpului electromagnetic, iar aparatele fără fir, precum Wi-Fi sau telefoanele mobile, nu nu­mai ca emit unde, dar creează şi un câmp propriu. Un om sănătos nu reacţionează la asemenea semnale, dar cei predispuşi la reacţii alergice sunt puşi în pericol. În ţările dezvoltate internetul fără fir este pretutindeni, semnalele radio pătrund peste tot, fapt ce transformă în coşmar viaţa bolnavilor. În America se organizează periodic proteste ale alergicilor împotriva internetului fără fir, iar în Suedia, cetăţenilor hipersen­sibili faţă de câmpurile electromagnetice li se oferă lo­curi gratuite în staţiunile special amenajate. Femeile pot să sufere, mai ales în zilele toride, din cauza produ­selor cosmetice, care se îndepărtează tot mai repede de la sursele lor na­tu­rale. Producătorii preferă să nu vor­beas­că despre su­pli­mente alergenice, precum emul­ga­tori sau conser­vanţi, ingrediente cu cel mai mare pe­ricol de producere a reacţiilor alergice, iritaţiilor, de diminuare a puterii de protecţie a pielii.

alergii electomagnetice

Sursa

alte Articole interesante