Alertă de călătorie în Grecia, din cauza țânțarilor care transmit virusul West Nile

Schimbările climatice cresc riscul răspândirii bolilor tropicale în Europa, propagate prin muşcăturile de ţânţari. Ţările din jumătatea sudică a continentului sunt printre cele mai expuse. Grecia de exemplu, unde ajung anual 30 de milioane de turişti, a lansat recent o alertă de călătorie din cauza ţânţarilor, responsabili printre altele de infectarea oamenilor cu virusul West Nile, scrie digi24.ro.

separator
Anul trecut, 50 de oameni au murit din această cauză. Şi spaniolii sunt îngrijoraţi. La conferinţa de virusologie desfăşurată săptămâna trecută în Barcelona, mulţi experţi au avertizat din nou că orice virus, de la West Nile la Zika sau Dengue se poate răspândi rapid pe regiuni întinse, din cauza globalizării, a uşurinţei cu care o persoană infectată poate ajunge astăzi aproape oriunde pe glob.

Anul trecut, 400 de europeni au murit, doar din cauza virusului West Nile. De vină pentru răspândirea acestuia, dar şi a altor virusuri sunt ţânţarii. Iubitoare de căldură şi umiditate, aceste insecte din specii neobişnuite pentru zonele temperate au profitat de valurile de căldură care au lovit Europa în ultimii ani. S-au adaptat mai ales în zona mediteraneeană şi în centrul continentului, dar nu au ocolit nici vestul sau nordul. Anul acesta, virusologii se tem că vara va aduce noi probleme.

Marion Koopmans – expert, Univ. Erasmus, Rotterdam: Avem virusuri şi ţânţari care, de obicei, constituie o problemă minoră, dar uneori, dacă vorbim de un oraş mare, se poate ajunge la o epidemie de proporţii. Am văzut acest lucru în Americi, în cazul virusului Zika, de exemplu, sau al virusului Dengue, iar sudul Europei, inclusiv această regiune (Catalonia – n.r.) este oarecum într-o situaţie de risc.

 

alte Articole interesante