Alertă în România. Deja două adolescente și-au pierdut viața din cauza unei infecții periculoase

O adolescentă de 15 ani din Vaslui, diagnosticată cu meningită meningococică, a fost transportată în comă în Iași a murit în spital. Cazul vine la 5 zile după ce o tânără de 17 ani, din București, s-a stins din cauza aceleeași infecții.

separator
Tânăra din Vaslui care provine dintr-un centru al Direcţiei pentru Protecţia Copilului, a fost internată inițial la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, cu suspiciune de colică renală, scrie realitatea.net. “A murit în cursul după-amiezii. Toate organele îi erau afectate. De mult nu am mai avut în spitalul nostru o formă atât de dură a bolii. Meningita a fost confirmată clinic, iar toate analizele iniţiale arătau o infecţie gravă”, a declarat pentru News.ro, managerul spitalului de Boli Infecţioase, medicul Carmen Dorobăţ.

Anterior, medicii au precizat că acest caz seamănă cu cel al elevei de 18 ani de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, care a murit acum 5 zile, după ce a fost diagnosticată cu meningită meningococică.

Fata avea 18 ani și învăța în clasa a XII-a. Aceasta a fost adusă în comă la spital. Tot personalul de la Spitalul Universitar care a intrat în contact cu fata a luat tratament profilactic și s-a făcut dezinfecția în secție. S-a făcut dezinfectare și în instituția de învățământ unde a fost raportat cazul.

Imediat, medici din cadrul compartimentului de epidemiologie s-au deplasat la liceu şi au început ancheta epidemiologică. Au fost luate şi primele măsuri, respectiv s-a administrat tratament profilactic contacţilor şi s-au luat exudate faringiene.

Meningita meningococică este un tip de infecție meningococică produsă de bacteria numită Neisseria meningitidis sau meningococ. Această bacterie afectează membranele care acoperă creierul și măduva spinării. Infecțiile meningococice sunt adesea grave și pot fi potențial letale.

În cazul meningitei meningococice, simptomele cele mai uzuale pot fi: febră ridicată gât înțepenit dureri de cap puternice Există adesea simptome adiționale precum: greață sau vomismente sensibilitate la lumină stare de confuzie mentală.

,,Meningita bacteriană este cea mai gravă formă de meningită şi poate fi cauză de bacterii, cele mai frecvente fiind meningococul, pneumococul, streptococul din grupul B, listeria. Meningococul şi pneumococul pot fi localizaţi la nivelul nasului, fără a provoca afecţiuni. Este cazul aşa-numiţilor purtători sănătoşi. Aceştia pot însă transmite boala, iar persoanele sensibile se pot îmbolnăvi de meningită”, susține Dr. Gheorghe Enache, medic primar boli infecţioase.
Meningococii se transmit de la omul bolnav la cel sănătos pe cale aerogenă, prin picături de secreţii nazale sau salivă (tuse, strănut, vorbire). „Orice copil care are dureri de cap, teama de lumină (fotofobie) şi vărsături repetate trebuie prezentat la medic pentru consult de specialitate”.

alte Articole interesante