14 alimente care te ajută la slăbit

Pe lângă exercițiile fizice și sport, un rol important în menținerea greutății corporale este atribuit dietei. Dacă vei include în meniu alimente sănătoase, vei beneficia de proprietățile benefice ale acestora și, totodată, vei reuși să eviți acumularea kilogramelor în plus.

separator

Trebuie să știi că nu există alimente minune care să îți topească kilogramele, de aceea pentru a slăbi sănătos este recomandat un program special care să includă un regim alimentar bine gândit, combinat cu exerciții fizice. În același timp, unele alimente pot acclera ușor arderea caloriilor, echilibra pofta de mâncare sau pot conferi o mai bună sațietate necesară în cura de slăbire.

Iată ce alimente te pot ajuta la slăbit:

1. Hreanul

Datorită conţinutului său bogat în vitamina C, potasiu, vitamina B1, vitamina B6, calciu, vitamina B2, magneziu şi fosfor, hreanul este şi un bun medicament, nu doar un condiment excepţional. Hreanul îmbunătățește funcţiile creierului, memoria, auzul şi vederea. Unele persoane susțin că amestecul de hrean, lămâie şi miere le-a ajutat să slăbească. Hreanul poate fi adăugat la umplutura pentru plăcinte, poate fi consumat alături de carne și pește.

2. Fasolea

Fasolea este un aliment excelent în cura de slăbire. Bogată în fibre, proteine și carbohidrați complecși, fasolea conferă sațietate îndelungată, reglează funcția digestivă. Fasolea fiartă poate fi consumată atât la micul dejun, cât și la cină. Fasolea poate fi combinată cu ardei grași, gogoșari, iar în cura de slăbire nu se consumă cu pâine.

3. Semințele de floarea soarelui

Semințele pot fi consumate în calitate de gustări sănătoase. Una din problemele procesului de slăbire este senzața de foame. Dacă ai fost obișnuită să mănânci mult, atunci când reduci brusc numărul de calorii, apare foamea, inamicul slăbitului. Ei bine, consumând câte o lingură de semințe de floarea soarelui, între mese, atunci când îți este foame, vei reuși să potolești foamea și să menții metabolismul activ.

4. Turmericul

Curcumina, conținută în acest condiment, promovează digestia și arderea grăsimilor. Include condimentul în supa de legume sau de carne, în salata sau tocănițele de legume.

5. Scorțișoara

¼ linguriță de scorțișoară pe săptămână reduce semnificativ nivelul de colesterol „rău” din sânge. Un studiu publicat în revista ,,Metabolism”, a scos în evidență faptul că aldehida cinamică, acel compus care imprimă aroma scorțișoarei, dă un impuls metabolismului având un impact direct asupra celulelor grase, adică le face să ardă energie. Presară scorțișoara peste bolul de cereale sau peste smoothie-uri.

6. Roșiile

Roșiile ajută ficatul să metabolizeze grăsimile. Pentru că sunt bogate în apă și au foarte puține calorii, roșiile sunt folosite cu succes într-un regim de slăbire.

7. Muștarul

Se consideră că muștarul accelerează cu până la 20% arderea grăsimilor. Evită versiunea lichidă din comerț și apelează la boabele pisate de muștar, pentru a-ți asezona mâncărurile de legume și carnea.

8. Lămâia

Lămâia este bogată în antioxidanți și vitamine, iar apa cu lămâie este cunoscută pentru acțiunea ei de a inhiba pofta de mâncare. Totuși, nu este cazul să exagerezi cu acest remediu, sucul de lămâie poate spori nivelul de aciditate gastrică și cauza constipație.

9. Piperul iute

Capsaicina conținută în piperul roșu reduce pofta de mâncare. În plus, piperul stimulează ușor arderea grăsimilor datorită efectului de termogeneză. Piperul poate fi adăugat, în cantități raționale, la ceai, cacao, supe, bucate din carne, pește.

10. Țelina

Țelina conține multe fibre, care umplu stomacul și nu te lăsa să-ți fie foame prea devreme. Aceasta conține puține calorii și are o valoare nutrițională bogată, îmbunătățind mai multe funcții ale organismului și facilitând pierderea în greutate. Țelina are proprietăți antiinflamatoare și detoxifiante.

11. Grapefruit

Măncați câte un grapefruit în fiecare zi, timp de trei luni, și veți pierde 3 kilograme pe lună, spun nutriționiștii de la Universitatea din San Diego. Fructul acționează benefic asupra celulelor hepatice, are proprietatea de a hidrata celulele corpului și reduce necesitatea de a mânca.

12. Ananas

Acest fruct tropical conține enzima bromelaina, care promovează metabolizarea grăsimilor și accelerează metabolismul. Fructul poate fi consumat ca atare, de asemenea poți adăuga ananasul la salata de pui cu legume.

13. Oțetul de mere sau de vin

Se consideră că acidul acetic încetinește procesul de digerare a alimentelor și amână senzația de foame. Oțetul poate fi adăugat, rațional, la carne, astfel încât să devină mai moale, dar nu exagerați. Se amestecă oțetul de vin, sau oțetul de mere, cu ulei de măsline, piper și alte mirodenii și obții un dressing excelent pentru salata de legume.

14. Spanacul

Antioxidanții din spanac reduc nivelul hormonilor responsabili de foame, susțin oamenii de știință de la Universitatea din Lund, din Suedia. Spanacul se combină excelent cu ouăle, carnea de pui, cerealele, cu ardei grași, morcovi, roșii.

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lâng rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Untul Ghee – o alternativă sănătoasă a untului tradițional! Metoda de preparare
Articolul anterior
În Moldova au căzut primii fulgi de zăpadă! Imagini spectaculoase
Articolul următor