5 rețete de primăvară cu leurdă

Leurda este una dintre primele verdețuri de primăvară bogate în vitamine, microelemente și aminoacizi. Planta poate fi consumată crudă, în salate, pe post de gustare sau sub formă de sos preparat în blender. Totodată, leurda poate fi și gătită, însă trebuie să știi că își va pierde aroma de usturoi în timpul procesului termic. Mai jos, poți afla câteva moduri sănătoase în care poți găti și consuma leurda.

separator

Leurda întăreşte sistemul imunitar și curăță arterele de grăsimi. Ea conţine vitaminele A şi C, vitamine din grupul B, dar şi magneziu, fier, calciu, mangan, seleniu, crom, aminoacizi, proteine şi uleiuri esenţiale.

Înainte de a folosi leurda, opărește-o nu mai mult de 1 minut, apoi ține-o sub jetul de apă rece pentru a te asigura că nu își schimbă culoarea.

1. Sos pesto din leurdă

Ingrediente: 100 g de leurdă, 60 g de ulei vegetal, ½ linguriță de sare. Pune leurda și sarea în blender și transformă-le într-o pastă. Adaugă apoi, treptat, uleiul. Poți consuma acest sos cu paste sau pe pâine integrală.

2. Orez brun cu leurdă

Ingrediente: 2 ½ căni de supa de legume, 100 g de leurdă, 2 linguri de ulei, 2 căței de usturoi, 250 g de orez brun, sare și piper după gust. Pune supa de legume la fiert, apoi opărește frunzele de leurdă în ea pret de 30 de secunde. Scoate leurda, ține-o sub un jet de apă rece și las-o să se scurgă. Toacă apoi leurda mărunt. Supa de legume e în continuare pe foc. Într-o altă tigaie, încinge uleiul, călește usturoiul în el, apoi adăugă orezul. Lasă boabele de orez să devină transparente, pune în tigaie leurda, apoi adaugă o parte din supa de legume. După ce aceasta se evaporă, amestecă bine și adaugă și cealaltă parte de supă de legume. După 30 de minute, orezul ar trebui să fie gatit, iar supa de legume evaporată.

3. Supa cremă de leurdă

Ingrediente: 1 ceapă mărunțită, 1 lingură de ulei de floarea soarelui, 250 g de cartofi tăiați cuburi, 125 g de leurdă tocată mărunt, 1 l de apă/supă de legume, puțină zeamă de lămâie, sare și piper după gust. Într-o tigaie mare, călește ceapa în uleiul de floarea soarelui încins. Adaugă apoi cartofii, amestecă bine și adaugă supa de legume în tigaie. După aproximativ 20 minute, cartofii ar trebui să fie fierți. Adaugă atunci leurda, fierbe câteva minute și oprește focul. Folosește blenderul pentru a transforma supa răcită în supă cremă. Servește supa asezonata cu sare, piper și zeamă de lămâie.

4. Cartofi asezonați cu leurdă

Ingrediente: 4 cartofi mari, 50 g de leurdă, sare și piper după gust, un strop de ulei de floarea soarelui. Curăță cartofii, spală-i, taie-i felii, apoi masează-i cu uleiul de floarea soarelui. Asezonează cartofii cu sare și piper și pune-i într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. În ultimele 10 minute, adaugă leurda tocată mărunt.

5. Salată de leurdă cu ouă

Ingrediente: 1 legătură ceapă verde, 2 legături leurdă, 4 ouă fierte, 1 gălbenuş fiert, sare, piper, zeamă de lămâie, ulei. Curăță şi spală leurda şi ceapa verde. Toacă-le mărunt și pune-le într-un bol. Amestecă gălbenușul cu ulei, adaugă puţină zeamă de lămâie. Taie ouăle cubuleţe şi adaugă-le peste verdeaţa tocată. Condimentează cu sare şi piper.

sursa

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lâng rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Atenție, ai șansa să câștigi un Set de Pictură pentru a dezvolta talentul copilului tău! Află detaliile
Articolul anterior
La mulți ani! Ludmila Bălan este astăzi omagiată
Articolul următor