Dieta sănătoasă te ajută să ai un organism puternic pe termen lung și să previi apariția bolilor grave. Lipoproteinele cu densitate înaltă sau colesterolul ,,bun” (HDL colesterolul) are un rol protector asupra vaselor de sânge, prevenind înfundarea lor, spre deosebire de colesterolul rău compus din lipide cu densitate joasă. Tocmai de aceea este bine să incluzi constant în dietă alimente care contribuie la creșterea fracției de grăsimi ,,bune” în sânge. Iată care sunt acestea!
1. Cereale integrale
Cerealele integrale, inclusiv tărâțele, cerealele pentru micul dejun și orezul brun te pot ajuta să îți îmbunătățești nivelul colesterolului HDL. Asta pentru că ele conțin fibre. Încearcă să consumi cel puțin doua porții de cereale integrale pe zi. Asta înseamnă că te poti bucura de un bol de fulgi de ovaz la micul dejun, de 2 felii de pâine 100% integrala la prânz și de o garnitură din orez brun, la cină.
2. Fasole și leguminoase
La fel ca cerealele integrale, fasolea și leguminoasele sunt o sursa excelentă de fibre solubile. Opteaza pentru fasole neagra, fasole ochi negri, fasole rosie kidney, linte, năut, soia și altele. În plus, soiurile de fasole conțin acid folic, o importanta vitamina B care este benefică pentru inimă.
3. Fructe bogate în fibre
Fructele care au un continut ridicat de fibre, cum ar fi prunele, merele și perele, care pot crește valorile colesterolului HDL și, în același timp, îți pot reduce nivelul colesterolului LDL. Feliază-le și include-le în porția de cereale preferate sau în fulgii de ovăz sau pur și simplu pune-le în blender pentru a crea un smoothie delicios.
4. Omega-3 din peștele gras
Acizii grasi Omega-3 care se găsesc în peste îți reduc colesterolul LDL și în acelasi timp cresc colesterolul HDL. Sardinele, heringul, macroul, somonul, păstrăvul sunt specii de pește gras. Stabilește-ți, ca obiectiv, să mănânci două porții de pește pe săptămână.
5. Semințele de in
Semintele de in măcinate și uleiul din seminte de in conțin, de asemenea, acizi grași Omega-3, fiind una dintre cele mai bune surse de grăsimi sănătoase din lumea vegetală.
6. Nucile
Nucile de toate felurile, inclusiv cele braziliene, migdalele, fisticul, arahidele și altele sunt bogate în grăsimi sănătoase, benefice pentru inimă. Totodata, ele sunt bogate în fibre și conțin steroli vegetali. Consumă în fiecare zi 30-60 g de nuci, ca gustare, sau include-le în bucate.