Semințele de in sunt foarte bogate în fibre și acizi grași Omega-3, substanțe care ajută la scăderea nivelului colesterolului din sânge și menținerea sănătății creierului și sistemului cardiovascular. Acestea conțin de asemenea cantități mari de calciu, magneziu, kaliu, vitaminele grupului B, dar şi fier, zinc. Semințele de in combat constipația și previn obezitatea.
Seminţele de in nu schimbă gustul mâncării, putând fi combinate cu oricare alte alimente sau consumate pe cont propriu.
Cum să adaugi semințele de in în dietă?
Pentru a beneficia de maximul nutritiv și terapeutic al semințelor de in, acestea trebuie măcinate înainte de a le consuma sau adăuga în diverse preparate.
1. Adăugă câteva semințe de in în bolul cu cereale, fructe și alte semințe pe care le consumați la micul-dejun, cald sau rece.
2. Adăugă semințe de in măcinate în aluatul de pâine, brioșe, compoziția pentru clătite și altele asemenea.
3. Adăugă 1 linguriță de semințe de in măcinate în paharul cu iaurt de la masa de dimineață.
4. Presară semințe de in în salate, pentru o textură mai crocantă și o masă mai nutritivă.
5. Adăugă semințe de in în sosurile pentru paste, tocănițe, carne tocată pentru chiftele, drob etc.
6. Adăugă semințe de in măcinate în smoothie-uri de fructe.
7. Consumă semințe de in măcinate amestecate cu miere.
8. Semințele măcinate se pot combina cu făină integrală de cereale pentru prepararea unor turte sau pâinici cu semințe.
Pentru a obține un remediu laxativ, consumați 1 lingură de semințe de in cu apă seara, înainte de culcare, iar în cazuri de constipație, câte 2 linguri pe zi. Un efect și mai bun îl au semințele de in (1 linguriță) lăsate la macerat într-un pahar cu apă, împreună cu 1-2 linguri cu tărâțe, timp de 8 ore. Se bea dimineața, pe stomacul gol.
Contraindicații: semințele de in sunt contraindicate în caz de colon iritabil, ulcer stomacal, gastrită în faza de acutizare.