Adevărul despre măslinele din comerț a ieșit la iveală. Detalii șocante

Măslinele sunt un aliment apreciat de foarte multă lume. Din păcate, în părțile noastre, nu există altă modalitate de a consuma măslinele decât varianta conservată la cutie.

separator

Specialiștii însă au constatat un lucru îngrijorător, măsline conservate poate îmbolnăvi de cancer gastric. Și asta pentru că măslinele înnegrite artificial conțin două substanțe periculoase. Aceasta e concluzia îngrijorătoare la care au ajuns experții Asociatiei Pro Consumatori (APC).

Pentru a înnegri măslinele, anumiți producători pot utiliza doi aditivi: gluconat feros (E 579) și lactat feros (E 585). Acest lucru este permis de Regulamentul European privind Utilizarea Aditivilor, prin care este aprobată o cantitate maximă de 150 mg/kg pentru toate produsele.

Cele două săruri de fier, în combinatie cu oxigenul, declansează o reacție de oxidare, în urma căreia măslinele devin negre. Prin urmare E-579 si E-585 nu sunt considerați coloranți, ci stabilizatori (de culoare).

Faptul ca măslinele negre sunt uneori „înnegrite” nu se cunoaste de catre mulți consumatori. Motivul este lipsa de transparență în etichetarea produselor. Pe eticheta numai stabilizatorul poate fi îndepărtat din lista de ingrediente, restul nu.

În general, măslinele verzi sunt mai dense, mai ferme, dar și mai amare decât maslinele negre. Cu toate acestea, gustul și textura oricăror masline, în cele din urmă depind de metoda și durata pregătirii lor. Orice măslină, chiar și una verde, va deveni mai moale după ce este ținută într-o saramură.

Deci, teoretic, nu este o diferență mare între măslinele verzi și cele negre, dar măslinele verzi din comerț contin frecvent mai multa sare decât măslinele negre coapte natural.

sursa

alte Articole interesante