Află la ce riscuri te expui consumând grăsimi vegetale hidrogenate

Grăsimile vegetale hidrogenate, sau grăsimile trans, au împânzit industria alimentară, producătorii le folosesc tot mai mult la fabricarea produselor pentru că sunt ieftine și aduc profit. Însă, astfel ei înșală consumatorii și le pun în pericol sănătatea, deoarece aceste grăsimi sunt nocive pentru organism.

separator

Recent, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), a prelevat mai multe probe pentru verificări, de la mai multe întreprinderi de lactate din Republica Moldova, iar rezultatele sunt de-a dreptul îngrozitoare.

În special, produsele pe care le consumă copiii conțin cele mai mari cantități de grăsimi vegetale hidrogenate. Astfel s-a stabilit că brânzica glazurată cu umplutură de lapte concentrat fiert din comerț conține 60,81% grăsimi vegetale hidrogenate, în brânzica dulce Mic Vis cu caise – 34,18%, iar în brânzica glazurată cu aromă de vanilie, culmea – conținutul de grăsimi vegetale depășește 77,51%! Și toate astea le consumă copiii!

Tu știai ce sunt, de fapt, grăsimile vegetale trans din aceste produse și cum afectează acestea sănătatea?

Oribil! Grăsimile trans sunt produse obținute sintetic în industria alimentară din grăsimi nesaturate, vegetale, printr-un proces numit hidrogenare. Acest proces transformă grăsimile vegetale în grăsimi rele, solide, cu o durabilitate mai mare. Pe produsele care conțin aceste grăsimi ,,trans” ar trebui să apară mențiunea „ulei vegetal hidrogenat”, însă acest lucru nu se întâmplă! Grăsimile trans sau grăsimile hidrogenate se obțin din uleiuri vegetale, cel mai adesea din ulei de palmier, prin adăugarea de enzime și gaz de hidrogen, sub presiune. Pentru că îi este schimbată structura chimică, uleiul vegetal devine astfel solid, capătă o durată mai mare de valabilitate ceea ce împiedica topirea acelui aliment la temperatura camerei.

Uleiul vegetal hidrogenat este mult mai ieftin decât grăsimea din laptele de vacă și le aduce un profit uriaș producătorilor de lactate.

Uleiul de palmier, din care de regulă se obțin grăsimile vegetale trans, este 100% grăsime și are, atenție, 884 calorii/100 g. Asta înseamnă că doar o lingură de ulei are 119 calorii.

Care sunt pericolele grăsimilor vegetale hidrogenate pentru sănătate?

Grăsimile trans sunt cele mai periculoase grăsimi din alimentație. Studiile au demonstrat că:

1. Uleiurile hidrogenate cresc colesterolul ,,rău” din sânge (LDL) și îl reduc pe cel bun (HDL). FDA estimează că prin reducerea folosirii acestora în alimentație s-ar putea preveni anual 20.000 de atacuri de cord și 7.000 de decese datorate bolilor de inimă, în Statele Unite.

2. Grăsimile trans sunt o adevărată bombă de calorii și predispun către obezitate.

3. Îmbolnăvesc organele tractului digestiv.

Din cauza conținutului înalt de grăsimi, zahăr și calorii, un asemenea produs precum ,,brânzica glazurată”, sporește funcția secretorie a pancreasului și stomacului, predispune copiii, de mici, către boli precum pancreatita, gastrita, boala de reflux gastroesofagiană, creșterea apetitului, senzația constantă de foame, aparația cariilor, degenerarea danturii copiilor, perturbarea proceselor de metabolism, obezitate, deficiențe de vitamine și minerale, pofte obsesive pentru alimente nesănătoase și ruinarea orarului sănătos de alimentație al copilului.

4. Printre problemele cauzate de grăsimile vegetale hidrogenate se mai numără hipertensiunea arterială și dezvoltarea precoce a aterosclerozei. Unele studii au indicat inclusiv riscul mărit de a dezvolta maladia Alzheimer, cancerul la prostată și la sân, dar și diabetul de tipul 2. Și, cine știe ce tipuri de cancer și alte boli ar mai cauza aceste grăsimi denaturate!

alte Articole interesante