10 sfaturi utile despre cum să-ţi educi copilul să mănânce sănătos!

Părinţii sunt cei care mereu le sunt alături copiilor şi îi încurajează să facă diverse fapte bune. Acest lucru este valabil şi în cazul alimentaţiei. Dacă eşti interesat să-i educi copilului un mod sănătos de alimentaţie, află mai jos câteva sfaturi utile în acest sens.

separator

ttttIată 10 fraze pe care ar trebui să le eviţi atunci când îi vorbeşti celui mic despre mâncare.

1. Vezi X mănâncă, tu de ce nu mănânci?

Interpretare: “El/ea este mai bun decât mine!”

Ce poţi face în schimb: “Ştiu că vei reuşi. Îţi poate lua ceva timp până când te vei obişnui cu toate gusturile, însă vei învăţa să îţi placă şi alte feluri de mâncare!”

Raţionament: În loc să-i creezi sentimente de inferioritate, îi vei putea stimula respectul şi încrederea de sine şi că are dreptul de a se acomoda cu un anumit tip de mâncare.

2. Înainte mâncai afine! Acum eşti aşa de mofturos!

Interpretare: “Poate n-o să mai fiu aşa mofturos când voi creşte”

Ce poţi face în schimb:  Nu îi atrage atenţia că face mofturi. Este recomandat să faci din orice masă o experienţă veselă.

Raţionament: Dacă etichetezi copilul într-un moment în care el este în plină dezvoltare, eticheta îi va rămâne acestuia impregnată în minte şi va persista.

3. Îţi spun pentru ultima dată: NU ai voie îngheţată!

Interpretare: “Nu o să mai mănânc niciodată îngheţată!”

Ce poţi face în schimb:  “Nu putem lua acum îngheţată pentru că e vremea prânzului. O să avem la desert îngheţată în una din zilele următoare!”.

Raţionament: Copiii îl acceptă mai uşor pe NU atunci când li se explică şi de ce. Şi, mai ales, când vor auzi şi DA.

kids eating healthy food in kindergarten or at home4. N-ai mâncat suficient. Mai ia câteva înghiţuri şi te poţi ridica de la masă

Interpretare: „O farfurie goală înseamnă mai mult decât ce simt eu”.

Ce poţi face în schimb: „Asiguăa-te că mănânci suficient de bine pentru că următoarea masă este peste X ore şi până atunci nu vei mai putea mânca nimic”.

Raţionament: Când copilul simte că el decide cât mănâncă, el învaţă cum să-şi controleze foamea. Iar, după cum ştim cu toţii, greşelile sunt cel mai bun profesor.

5. Dacă nu mănânci legumele, nu vei avea desert

Interpretare: „Abia aştept să vină ziua în care pot trece la desert fără să mănânc legumele!”

Ce poţi face în schimb: Încearcă să nu mituieşti copilul cu dulciuri. În schimb, poţi prezenta fructele şi legumele într-o manieră cât mai atrăgătoare astfel încât să îşi dorească să le mănânce.

Raţionament: Cercetătorii spun că celor mici le place mai mult mâncarea “recompense” decât mâncarea “obligaţie”.

6. Bravo! (după ce a mâncat mai mult decât de obicei)

Interpretare:  „Mami şi tati sunt fericiţi când mănânc foarte mult!

Ce poţi face în schimb: „Ce treabă bună faci când mănânci atât cât îţi cere burtica”

Raţionament: Laudând copiii că au mâncat mult, îi învaţă să aprecieze mâncarea cantitativ şi nu calitativ. Este recomandat să-l înveţi pe copilul tău să-şi asculte corpul şi să mănânce atât cât are nevoie.

7. Mănâncă, îţi face bine!

Interpretare: „Are gust rău”

Ce poţi face în schimb: „Are un gust foarte bun, asemănător cu X (un aliment care îi place copilului)”

Raţionament: Studiile au arătat că cei mici sunt mai tentaţi să guste dintr-un aliment nou dacă li se povesteşte despre el.

Mother and daughter in kitchen making a salad smiling8. Dacă eşti cuminte, îţi cumpăr o prăjitură! sau ,,Dacă nu eşti cuminte nu mai mănânci desert diseară!

Interpretare: „De fiecare dată când sunt cuminte primesc ceva!”

Ce poţi face în schimb: Anunţă-ţi copilul din timp ce consecinţe vor urma dacă nu are un comportament corespunzător.

Raţionament: Gândeşte-te pe termen lung. Care sunt efectele recompenselor cu mâncare? Studiile de specialitate au arătat faptul că adulţii care au fost recompensaţi cu mâncare în copilărie aveau un regim alimentar haotic.

9. Nu mânca dulciuri prea multe pentru că îţi fac rău

Interpretare: „Îmi place tot ce îmi face rău. Rău = Plăcere”

Ce poţi face în schimb: Dulciurile nu sunt ceva pe care să le mâncăm constant. Însă este în regulă dacă mănânci ceva dulce în weekend sau la o zi aniversară.

Raţionament: Etichetarea alimentelor cu “bun” sau “rău” creează tendinţa de a păstra aceste etichete şi la maturitate. În schimb, îţi poţi învăţa copilul să aibă o dietă echilibrată, fără excese.

10. Nu-ţi place? Vrei să-ţi fac altceva?

Interpretare: „Nici nu trebuie să gust, mama îmi va face oricum altceva, ce-mi place”

Ce poţi face în schimb: „Toţi mâncăm acelaşi lucru. Câteodată este ceva ce-ţi place ţie, câteodată este ceva ce place celorlalţi”.

Raţionament: Mesele împreună cu familia îi face pe copii să accepte mai uşor o varietate largă de alimente sănătoase.

sursa

Dieta de 8 ore! Slăbeşti 4 kg cu cea mai scurtă cură de slăbire din lume

Aceasta reteta de 8 ore este numita si „cea mai scurta cură de slăbire din lume”. Este extrem de eficienta iar rezultatele sale se vad imediat, scrie realitatea.net.

Tot ce trebuie sa faci este sa mananci tot ce iti doresti intr-o perioada de 8 ore in timpul zilei. La prima vedere, pare simplu, insa exista cateva reguli pe care trebuie sa le respecti.

In primul rand, trebuie sa mananci doar opt ore pe zi, iar in restul de 16 ore ai voie sa bei doar apa, ceaiuri din plante sau limonada fara zahar.

Expertii recomanda ca cele opt ore sa fie in intervalul 9:00 – 17:00 pentru ca atunci se obtin cele mai bune rezultate.

Timpul dintre mese nu ar trebui sa fie mai mic de patru ore. Poti manca orice alimente sanatoase, fara sa exagerezi cu cantitatile, scrie girly.ro.

Ouăle de ciocolată nu conțin doar surprize plăcute. Explicațiile unui medic

De Paște, multă lume cumpără ouă de ciocolată, cu surprize, fără să se gândească la riscuri. Un ou de ciocolată furnizează marea majoritate a aportului caloric zilnic recomandat pentru o persoană matură, avertizează dr. Andrew Kelso, director medical în cadrul NHS (sistemul britanic de asigurări de sănătate) pentru regiunile Suffolk și North East Essex, scrie evz.ro.

De ce nu e bine să mâncăm ouă de ciocolată

Caria dentară, obezitatea și diabetul de tip 2 sunt în creștere, a avertizat dr. Kelso, făcând apel la moderație. Doctorul le-a recomandat oamenilor să „reziste impulsului de a mânca un ou de ciocolată dintr-o dată”.

„Mulți dintre noi nu își dau seama că un ou de ciocolată de Paște conține, în medie, aproximativ trei sferturi din aportul zilnic de calorii recomandat pentru un adult. În cazul în care ouăle sunt combinate cu prăjituri și biscuiți, toate acestea înseamnă mult zahăr și multe calorii în plus, iar acest lucru nu face bine organismului nostru. Bucurați-vă de dulciuri. Dar vă rugăm să nu exagerați”, a spus el.

Recomandările făcute de medic

Având în vedere că Paștele reprezintă o „perioadă aglomerată pentru personalul și serviciile din sistemul de sănătate”, el i-a îndemnat pe oameni să se asigure că au acasă „paracetamol, plasturi, remedii pentru indigestie și medicamente antidiareice”.

Internauții nu cred în ce spune medicul

„Nu doar Crăciunul, ci și Paștele are acum un Grinch”, a comentat un internaut, în vreme ce un altul a susținut că „din punct de vedere al sănătății dinților, este mai bine să mănânci totul dintr-o dată”, inclusiv un ou de ciocolată. Un alt internaut a declarat că este normal ca de Paște să exagerezi cu mâncarea și că nu este bine să ai interdicții.

Au fost și utilizatori care i-au atras atenția doctorului că dimensiunile acestor ouă de ciocolată au tot scăzut, deci ar fi trebuit să scadă și riscurile asociate. Alții au declarat că doctorul nu trebuie să-i sperie pe oameni sau să exagereze.

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate. Sfaturi utile pentru o siluetă de invidiat

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate, spun nutriționiștii. Sezonul de vară se apropie și femeile sunt tot mai preocupate de silueta lor. Pierderea în greutate nu este benefică doar pentru aspectul fizic, ci și pentru sănătatea organismului.

Peștele se încadrează pe lista cu alimente sănătoase și cu multiple beneficii pentru organism. Se prepară ușor și poate fi integrat într-o mulțime de rețete simple și delicioase. Peștele este bogat în nutrienți care te pot ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea, dar și să pierzi în greutate.

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate

Peștele este o parte esențială a dietei mediteraneene. Mulți nutriționiști sunt de părere că această dietă este esențială pentru a pierde în greutate și că peștele este o parte importantă a succesului pe care îl poți avea în lupta cu kilogramele în plus.

Fiind o sursă excelentă de proteine, peștele te poate ajuta să te simți plină pentru o perioadă mai lungă de timp. În felul acesta poți să controlezi mult mai ușor aportul de calorii pe care îl consumi zilnic.

O dietă săracă în proteine te va face să te simți tot timpul flămândă, ar acest lucru poate duce la consumul de gustări rapide, dar nesănătoase. Proteinele de înaltă calitate pot ajuta, de asemenea, la o digestie mult mai bună.

Peștele gras, precum somonul, este bogat în acizi grași Omega-3 care sprijină sănătatea inimii, îmbunătățesc digestia și îți conferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Mai jos găsești și alte motive pentru care consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate.

Vei consuma mai puține grăsimi nesănătoase prin introducerea peștelui în dieta ta

Nutriționiștii sunt de părere că vei ajunge să consumi mai puține grăsimi nesănătoase dacă incluzi peștele în dieta ta. Spre deosebire de carnea roșie, carnea albă de pește este mult mai sănătoasă.

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în alți nutrienți esențiali. În plus, peștele se potrivește cu o mulțime de garnituri delicioas eși sățioase.

Cel mai adesea nutriționiștii recomandă somonul. Acesta este considerat un pește cu valori nutritive excelente pentru persoanele care își doresc să piardă în greutate. 

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în nutrienți

Pe lângă proteine și acizi grași Omega-3, peștele mai are și alte beneficii în lupta împotriva kilogramelor în plus.

Peștele este sărac în calorii, ceea ce înseamnă că poate fi integrat cu ușurință într-un plan de slăbire. O porție de pește poate conține chiar și 30 de calorii.

Peștele este sursa de proteine cu cele mai puține calorii. O bucată de carne de vită poate conține chiar și 56 de calorii. Specialiștii recomandă să gătești peștele fără să folosești alte surse extra de grăsime.

Cel mai bine este să-l prepari la cuptor, la grătar sau fiert. În felul acesta te vei asigura că ai pe masă un meniu echilibrat. Dacă îți dorești să experimentezi în bucătărie, atunci poți încerca rețete de sushi. Este o metodă ideală de a integra peștele în dieta ta.

Peștele ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge

Nivelul zahărului din sânge joacă un rol esențial când vine vorba de pierderea în greutate. O sursă de proteine, precum peștele, poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Peștele gras, precum somonul sau tonul, ajută inclusiv la îmbunătățirea sănătății inimii. Pe lângă pierderea în greutate, vei avea un corp mult mai sănătos și mai puternic.

Dieta trebuie completată de un stil de viață sănătos. Astfel, specialiștii recomandă ca exercițiile fizice să nu facă excepție din programul de slăbire a oricărei persoane.

sursa

5 ținute pentru toamnă inspirate de la bloggerița Daniela Culev
Articolul anterior
Evgheni Hudorojcov cucerește Bucureștiul. Vezi aici ce strategie a ales
Articolul următor