3 deserturi de vară cu zmeură

Zmeura în stare proaspată este una dintre plăcerile verii. O poți pune în cerealele de la  micul dejun, în deserturi, sosuri sau o poți mânca simplă ca pe o gustare.

separator
zmeura

Deși o găsești și în variantă congelată, chiar și iarna, nimic nu se compară cu fructele de un roz intens, zemoase, dulci și răcoritoare pe timp de vară.

Pe lângă gustul divin, zmeura are și o mulțime de beneficii pentru organism: de la lupta împotriva obezității, până la proprietăți antioxidante prin conținutul ridicat de Vitamina C.

De aceea, îți propunem să încerci niște brioșe parfumate, un desert plin de ciocolată și un sorbet răcoritor.

Brioșe cu zmeură

Un desert care te răsfață în orice moment al zilei și îl poți lua cu tine chiar și la un picnic. Pentru mai multă savoare îi poți adăuga un topping de frișcă sau cremă mascarpone.

briose cu zmeura

Ingrediente

1/4 lingurita vanilie (extract), 1 ou, 180ml lapte, 115g unt topit, 1/4 linguriță sare, 2 lingurițe praf de copt, 100g + 2linguri zahăr, 170g făină, 230g zmeură (amestecată cu 1 lingură făină).

Metodă de preparare

Încinge cuptorul la 200 grade C. Unge o tavă pentru 12 biroșe sau pune în ea hârtii speciale.

Amestecă într-un bol făina cu 100g de zahăr, praful de copt și sarea. Bate într-un alt bol untul topit cu laptele, oul și vanilia, apoi toarnă-le treptat peste făină, amestecând până când se încorporează. Vei obține un aluat destul de vârtos în care vei încorpora zmeura.

Împarte aluatul în tava de brioșe. Presară 2 linguri de zahăr și câteva bucățele de zmeură proaspătă.

Coace brioșele timp de 18 – 22 minute, până când se rumenesc și trec testul scobitorii.

tartaTarta cu ciocolată și zmeură

Un desert pentru care vei fi în stare să renunți la orice alte bunătăți pentru ca îmbină un aluat dulce de tartă, ciocolată și fructe proaspete.

Ingrediente

60g unt tăiat cubulețe, 20ml sirop de zahăr, 200g ciocolată neagră, tocată mărunt, 200ml frișcă lichidă, 10 frunze mentă tăiate subțire, 150g zmeură tăiată în jumătăți, aluat de tartă.

Metodă de preparare

Pregătește un aluat de tartă din:

  • 335g făină
  • 100g unt moale
  • 130g zahăr fin
  • un praf sare
  • 2 ouă

Amestecă făină cu untul tăiat cubulețe, zahărul și sarea. Cel mai bine realizezi această operațiune cu mâna și frămânți până când aluatul are aspectul unui pesmet grunjos. Fă o gaură în centrul lui și adaugă ouăle. Încorporează-le încet în aluat până când acesta începe să se lege și să poți să îl frămânți puțin. Formează din el un disc, învelește-l în folie alimentară și ține-l la rece 1-2 ore înainte să îl folosești.

Încinge cuptorul la 190 grade C. Unge cu unt o tavă de tartă cu diametrul de 20 cm.

Întinde aluatul pe masa de lucru, astfel încât să obții un disc mai mare decât diametrul tăvii. Așează-l în tavă, acoperă cu folie alimentară și mai pune-l la frigider 20 de minute. Coace-l timp de 20 de minute, apoi redu temperatura cuptorului la 170 grade C și mai lasă aluatul la copt încă 5 minute. Scoate tava pe un grătar și lasă baza de tartă să se răcească.

Amestecă zmeura cu frunzele de mentă și așează-le pe baza crustei de tartă răcite.

Pune frișcă lichidă într-o oală la fiert, la foc mediu, și lasă-o să dea în clocot. Oprește focul, adaugă ciocolata și siropul dulce și amestecă până când acestea se dizolvă. Încorporează untul bucățică cu bucățică. Toarnă amestecul de ciocolată în tartă, peste zmeură.

Lasă să se răcească și apoi mai pune tarta la frigider cel puțin 2 ore înainte de servire.

Ca să o tai umezește lama cuțitului în apă fierbinte și sterge-o după fiecare felie.

sorbetSorbet de zmeură

Un desert care poate lua oricând locul înghețatei, fiind la fel de apreciat.

Ingrediente

350g zmeură, 50g zahăr, 60ml apă, 120ml frișcă lichidă.

Metodă de preparare

Dizolvă zahărul în apă.

Zdrobește zmeura într-un blender sau robot de bucătărie, până când este sfărâmată în bucăți mari. Toarnă încet amestecul de apă cu zahăr și continună să mixezi până când se formează un amestec moale. Toarnă-l într-un recipient cu capac și pune-l la congelator să se întărească. Este nevoie de cel puțin 30 de minute.

Servește sorbetul cu friscă proaspăt bătută.

Sursa

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lâng rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

99 femei de succes! (foto)
Articolul anterior
Vedete celebre victime ale bărbaţilor posesivi
Articolul următor