4 alimente care dau dependenţă şi e greu să scapi de ele

Te-ai întrebat de ce nu poţi rezista tentaţiei de a mânca ciocolată sau de ce ţi se face exagerat de poftă de orice produs care conţine brânză? Unele produse au într-adevăr capacitatea de a determina o puternică dependenţă, iar celebrul Dr. Oz ne explică din ce motive ne este atât de greu să rezistăm în faţa dulciurilor, a cărnii sau a diverselor brânzeturi care există pe piaţă. Anumite substanţe din conţinutul acestor alimente au un efect extraordinar de puternic asupra creierului şi te vor face mereu să te întorci la ele pentru a le consuma.

separator

Iată care sunt cele patru alimente care sunt recunoscute ca având un efect adictiv foarte puternic asupra noastră:

1. Zahărul şi, în special, atunci când este combinat cu grăsimi

Atunci când zahărul îţi atinge limba se declanşează în creier eliberarea unor substanţe care conferă o stare de bine, lucru pe care îl simţi de obicei după un antrenament intens. Tocmai din acest motiv, aceste substanţe te vor determina să nu renunţi la alimentul consumat şi să pofteşti tot mai mult la el, avertizează Dr. Oz.

Dependenţa va fi cu atât mai periculoasă cu cât zahărul se află în combinaţie cu grăsimile, susţine Dr. Oz. Astfel că, un fursec, un croissant, o bucată de prăjitură/tort sau orice alte desert va genera o dependenţă garantată şi nu trebuie să te surprindă absolut deloc faptul că eşti obsedată de dulciuri şi ai nevoie de ele zilnic.

Combinaţia de zahăr plus grăsimi este una mult mai periculoasă şi este recomandat să te fereşti pe cât posibil de ea, susţine specialistul.

2. Ciocolata

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan arată că ciocolata acţionează asupra creierului precum heroina. Ei au făcut un experiment utilizând medicamentul naloxon care se administrează în urma unei supradoze de heroină. Ei au administrat acest medicament intravenos unui grup de persoane dependente de ciocolată şi le-au adus apoi o tavă plină cu ciocolată. Niciunul dintre participanţii la studiu nu au simţit nevoia de a consuma ciocolata, aceştia pierzându-şi brusc pofta de ciocolată pe care o aveau de regulă. Tocmai acest lucru denotă faptul că ciocolata are un efect extraordinar de puternic asupra creierului şi cauzează o dependenţă foarte mare.

3. Carnea

Acelaşi efect s-a constatat şi în cazul marilor consumatori de carne. Un grup de cercetători britanici au folosit aceeaşi metodă precum experţii care au studiat efectul ciocolatei. Au ales un grup de persoane, iar după ce au fost trataţi cu un medicament administrat în general în urma consumului de droguri se pare că pofta de a consuma carne dispare, susţin specialiştii.

4. Brânza

Majoritatea persoanelor sunt dependente de brânză şi nu de puţine ori le este foarte greu să reziste în faţa sortimentelor variate de brânză care există pe piaţă. De aceea, riscul de a consuma brânză în cantităţi exagerate este unul foarte ridicat, avertizează Dr. Oz.

Proteina din lapte şi brânză se numeşte caseină, iar aceasta se dezintegrează în timpul digestiei şi eliberează o gamă întreagă de opiacee, denumite casomorfine. De aceea, brânza şi laptele generează dependenţă şi activează aceleaşi regiuni cerebrale care sunt afectate în urma consumului de droguri.

Astfel, cercetătorii americani au descoperit că pizza este unul dintre preparatele alimentare care generează cea mai puternică dependenţă, în mare parte datorită stratului generos de brânză.

Sursa

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Studiu: Consumul ridicat de cartofi creşte riscul de diabet
Articolul anterior
Celine Dion a izbucnit în plâns în fața publicului!
Articolul următor