70% din uleiul de măsline vândut în magazine este falsificat! Cum îţi dai seama că eşti înşelat

Un expert susţine că uleiul de măsline din comerţ se amestecă cu uleiuri de slabă calitate, devenind astfel foarte periculos pentru sănătate. Tom Mueller, autorul cărţii „Extra virginitate: sublima şi scandaloasa lume a uleiului de măsline”, spune că interesul este mare pentru această diluare, întrucât uleiul de măsline se bucură de o înaltă apreciere în rândul oamenilor, iar industria acestuia are un profit de miliarde de dolari anual.

separator

olive_oil_bottles

Mueller a făcut testul „virginităţii” pentru toate mărcile de ulei de măsline vândute în Australia şi, în urma analizelor, a constatat că nici măcar o singură marcă de ulei de măsline din comerţ nu era „extra virgină”!

În acest caz, ceea ce ar trebui să însemne ulei bogat în vitamine, polifenoli antioxidanţi şi acizi graşi Omega 3 benefici pentru protecţia contra colesterolului, a bolilor de inimă şi a accidentelor vasculare, se transformă într-un produs periculos pentru sănătate, încărcat în grăsimi polinesaturate, hidrogenate, care pe lângă faptul că nu aduc beneficii organismului, pot avea dimpotrivă, efect proaterogen asupra vaselor de sânge.

Află ce beneficiu valoros îţi aduce uleiul adăugat într-o salată

,,Doar prin gustarea uleiului este foarte greu să determini dacă acesta este cu adevarat „extra virgin”. Nici măcar experţii nu o pot face”, spune autorul.

oil-in-pan

Există însă un truc care te ajută!

1. Uleiul de măsline este inflamabil şi ar trebui să fie capabil să întreţină arderea unei lămpi. Daca nu o face, înseamnă că nu este ulei de măsline extra-virgin.

2. Un alt test simplu şi relevant este următorul: pune pe o farfurie un şerveţel peste care adaugă o lingură de ulei de măsline, după care lasă-l timp de 24 de ore şi vezi a ce miroase. Apoi îi dai foc şi miroşi din nou pentru a vedea dacă miroase a măsline sau a gudron.

Mai există o metodă folosită de mulţi pentru a depista uleiul de măsline falsificat. Este vorba de păstrarea uleiului pentru câteva zile la frigider. Unii consumatori cred că uleiul este extravirgin în cazul în care acesta începe să se solidifice.

xxx

Cu toate acestea, Mueller spune că acest lucru nu este un test precis.

Uleiul mononesaturat, precum cel de măsline, se va solidifica în frigider, în timp ce uleiul polinesaturat, cum ar fi cel de floarea soarelui, nu se va întări.

Noile uleiuri apărute, care nu sunt ulei de măsline, cu un conţinut ridicat de acid oleic, se solidifică. În realitate, acesta este un test pentru a vedea dacă uleiul este mononesaturat sau nu şi nu este un test prin care să verificăm calitatea uleiului de măsline extravirgin.

Un alt criteriu este preţul. Cu cât plăteşti mai mult pentru o sticlă de ulei de măsline extravirgin, cu atât şansele să fie cu adevărat de calitate sunt mai mari.

Sfaturi privind alegerea uleiului de măsline

  1. Cumpără doar ulei de măsline ambalat în sticle închise la culoare, fiindcă lumina afectează calitatea produsului.
  2. Culoarea uleiului de măsline propriu-zis nu este un criteriu al calităţii produsului. Acesta poate să difere de la verde la auriu, în funcţie de măslinele folosite.
  3. Mirosul şi gustul, în schimb sunt criterii mai importante în alegerea uleiului de calitate. Evită uleiul care miroase a rânced, a mucegai, care are gust metalic, de ars sau de carton. Gustul uleiului de măsline extravirgin adevărat este intens, fructat, piperat, amar şi uneori înecăcios.
  4. E bine să cumperi uleiul de măsline cât mai aproape de data de culegere a măslinelor. Unele sticle au înscrisă data recoltării măslinelor. Altfel, uită-te la data expirării. Termenul de valabilitate ar trebui să fie de doi ani de la data îmbutelierii.

Conţinutul de polifenoli din măsline şi uleiul de măsline scade treptat de-a lungul timpului. Însă, 99% dintre beneficiile aduse sănătăţii de uleiul de măsline sunt determinate de prezenţa acestor polifenoli.

Ce grăsimi te ajută să slăbeşti

Publicaţia Business Insider scrie că „ulei de măsline extravirgin original din Italia” nu este ceea ce pretinde eticheta. Câteodată, acesta nu este extravirgin, câteodată nici italian, iar alteori, nici măcar făcut din măsline. Uleiul de măsline este mult mai scump decât alte soiuri de ulei şi în mod surprinzător este foarte uşor de falsificat.

În aprilie 2007, ministrul agriculturii din Italia a recunoscut că a investigat 787 de producători din branşă, dintre care 205 au fost găsiţi vinovaţi de falsificare, etichetare falsă şi alte infracţiuni.

Tot atunci s-a raportat faptul că doar 4% din uleiul de măsline pe care îl exporta Italia era ulei de măsline pur italienesc. 70% din „uleiul de măsline extravirgin” care se comercializează este probabil fals.
Problema este una serioasă, având în vedere că în anul 1981 nu mai puţin de 600 de persoane au murit şi alte 25000 au fost spitalizate în urma cazului denumit „sindromul uleiului toxic”.

sursa

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lâng rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Timpul trece pe lângă ea. Cum arată Thalia la 46 de ani
Articolul anterior
Un membru al trupei “Любэ” a fost ucis în bătaie!
Articolul următor