Mai multe mărci de iaurturi de pe rafturile magazinelor au fost supuse unui studiu de către o asociaţie ce activează în domeniul protecţiei consumatorului. Experţii au constatat că niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a iaurtului cu adaosuri, cum ar fi iaurt cu bucăți de fructe, miere de albine, alte ingrediente naturale! De asemenea, iaurturile din comerţ conţin cantităţi prea mari de zahăr, coloranți extrași din gândaci, aditivi care declanșează boli de inimă, pulmonare, afecţiuni tiroidiene, scleroză multiplă, diabet, depresie, obezitate la copii şi adulţi.
Pentru realizarea studiului, Asociaţia Pro Consumatori (APC) din România a achiziționat 61 de tipuri de iaurt cu adaosuri din mari structuri comerciale, precum hipermarketuri şi supermarketuri, cu gramajul cuprins între 100 g și 320 g, iar rezultatele sunt oripilante!
Conţinut prea mare de zahăr!
Potrivit cercetării, cantitatea de zahăr per unitate de vânzare variază între 7g şi 55,2g, adică între o linguriță și jumătate de zahăr și 11 lingurițe de zahăr!
La 61% dintre iaurturile analizate s-au folosit arome sintetice, la 29% – amidon, la 28% – un preparat de fructe, care este de fapt un amestec artificial de sucuri de fructe şi legume (morcov negru, sfeclă roşie), la 24% – dintre iaurturile analizate s-a folosit concentrat de morcov negru, la 17% – sfeclă roşie.
În cele 61 de iaurturi cu adaosuri s-au identificat arome sintetice, aspartam, acesulfam K, caragenan, acid citric, citrat de sodiu, citrat de calciu, caramel, carmin, esteri lactici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi, complexe de cupru ale clorofilelor si clorofilinelor, azot, guma lacust, guma guar, guma arabica, guma de caruba, guma acacia si antocianine.
Cel puţi 18 aditivi alimentari periculoşi!
Iaurturile din comerţ conţineau cel puţin 18 aditivi alimentari periculoşi, spun specialiştii:
– E120 – carmin/acidul carminic, un colorant roşu strălucitor, obţinut dintr-o specie de insecte numită coșenila.
– E150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial, provoacă hiperactivitate şi probleme gastrointestinale, consumul acestuia nu este recomandat copiilor hiperactivi.
– E330 – acidul citric, agent de reglare a acidității. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar şi apariţia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.
– E331 – citraţii de sodiu, sunt folosiţi ca agenţi de reglare a acidităţii produselor alimentare, ca antioxidanţi, conservanţi şi aromatizatori, poate produce efecte secundare precum greaţă, vomă, crampe abdominale şi musculare, reacţii alergice, amorţirea extremităţilor, oboseală, ritm cardiac anormal, crize, ameţeală, respiraţie dificilă etc.
– E412 – gumă de guar, agent de îngroșare, poate provoca alergii.
– E407 – caragenan, agent de îngroșare, unele studii au arătat că acesta poate avea un efect toxic, putând provoca ulcer și cancer. Este interzis în UE în laptele praf de început pentru copii, ca o măsură de precauție.
– E410 – gumă de carruba, agent de îngroșare, poate provoca scăderea eficienței anumitor substanțe, enzime, care ajută digestia.
– E414 – gumă de acacia, arabică, emulgator, poate provoca alergii și se comportă ca o substanță de balast, nu se recomandă consumul frecvent.
– E471 – mono și digliceride ale acizilor grași, conțin amestecuri de mono- şi diesteri de glicerină ai acizilor grași prezenți în uleiuri și grăsimi alimentare. Mai pot conține și mici cantități de acizi grași liberi și glicerină. Aditivul este un emulgator, deci rolul său principal este de a forma și de a stabiliza emulsiile, prin scăderea tensiunii superficiale dintre două faze de lichide nemiscibile.
– Aspartamul (E951) este un îndulcitor artificial care are o putere de îndulcire de 180 de ori mai mare decât zahărul, fiind lipsit de calorii și asupra căruia există suspiciuni privind declanșarea următoarelor afecțiuni medicale: alergii, migrene, spasme musculare, boli cardiovasculare.
– Acesulfam de potasiu (E 950) este un îndulcitor sintetic care are o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât zaharul, lipsit de calorii și asupra căruia exista suspiciuni privind declanșarea unor afecțiuni identice cu ale aspartamului. Îndulcitorii sintetici au o putere de îndulcire care poate fi de până la de 200 de ori mai mare decât zahărul. Aceștia pot declanșa o serie de afecțiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroză multiplă, diabet și depresie.
,,Nimic nu ar crea îngrijorare dacă consumatorul contemporan ar face singur adaosurile, iar amestecul ar fi consumat tot atunci, pentru a spori plăcerea consumului acestui valoros aliment precum iaurtul, și îndeosebi mamelor, care își pot convinge mai ușor copiii să mănânce iaurt, adăugarea de fructe proaspete, curate, sănătoase în iaurtul sănătos asigură nu numai un spor de valoare alimentară, dar și o plăcere senzorială deosebită’’, susţine Prof. Dr. Ion Schileru, de la Departamentul de Științe ale Consumatorului și Managementul Calității, ASE București, cu referire la studiul realizat de APC.