Alimente binevenite pentru sistemul imunitar

Capacitatea organismului de a interacționa cu lumea din jur și de a rămâne sănătos este dependentă de funcționarea adecvată a sistemului imunitar. Acesta luptă contra invadatorilor străini în corp – bacterii patogene şi virusuri, dar şi distruge celulele, când devin canceroase.

separator
ccshutterstock_181508018

Ce este sistemul imunitar?

O orchestră cu multe instrumente – ce funcţionează în armonie pentru a proteja organismul de insultele străine. Celulele imunitare sunt localizate în sânge şi pe barierele mucoase ale organelor tractului digestiv, respirator, urinar, pe piele. Acestea includ: limfocite T (luptă în mod direct cu moleculele invadatoare), limfocite B (formează anticorpi contra virusurilor şi bacteriilor), celule fagocitare (macrofage și neutrofile, care elimină resturile produse în rezultatul distrugerii celulelor și țesuturilor la locul infecţiei), dar şi factori de complement, celule messenger, citokine ş.a. Celulele imunitare sunt răspândite în tot corpul şi călătoresc rapid atunci când sunt solicitate.

Este stabilit! Nutriţia adecvată asigură funcţia sănătoasă a sistemului imunitar.

Proteinele și sistemul imunitar

Studiile de cercetare au arătat că deficitul de proteine de înaltă calitate în dietă duce la epuizarea celulelor sistemului imunitar şi incapacitatea organismului de a produce anticorpi. Sistemul imunitar poate fi compromis semnificativ doar cu o reducere de 25% a aportului de proteine în organism. Proteinele sunt formate din 20 de aminoacizi, necesari corpului pentru a construi şi a repara ţesuturile. Sistemul imunitar este un ţesut şi are nevoie de proteine pentru a forma noi celule.

Găseşti proteine de înaltă calitate în ouă, pește, crustacee. Multe legume şi cereale conţin, de asemenea, aminoacizi valoroşi pentru organism.

index

Vitaminele esenţiale pentru un sistem imunitar sănătos

Vitamina C – scade severitatea şi durata simptomelor infecțiilor respiratorii virale, pentru că susţine funcţia celulelor fagocitare și a celulelor T, are funcţie antioxidantă şi sprijină vindecarea zonelor de inflamaţie. Ardeii graşi, citricele, varza, coacăzele, căpşunile sunt surse bune de vitamina C.

Vitamina B5 (acidul pantotenic) – ajută la formarea şi eliberarea anticorpilor de către celulele B. Deficiența de acid folic şi vitamina B6 duce la o scădere a limfocitelor T.  Deficiența vitaminelor B1 (tiamina) și B2 (riboflavina) afectează răspunsul imun al anticorpilor. Cerealele integrale, salata, spanacul, varza, conopida, ardeii graşi sunt surse excelente de vitaminele grupului B. Ciupercile sunt o sursă bună de vitamina B2, niacină, acid pantotenic. Ardeii graşi şi gogoşarii sunt surse excelente de vitamina B6.

Vitamina A – susţine funcția anticorpilor și activitatea limfocitelor T. Vitamina E este antioxidantă şi  întăreşte pereţii celulelor, lipsa ei deprimă răspunsul imun contra celulelor tumorale. Vitamina K îmbunătăţeşte procesul de coagulare a sângelui şi contribuie în acest mod la o mai bună izolare a zonelor de infecţie şi prejudiciu. Include în dietă ardei graşi, morcovi, gogoşari, ouă, seminţe de floarea soarelui, specii de oregano, basilic, pătrunjel, migdale, spanac, ţelină, popcorn, roşii.

etables_bunch_carrots_tomatoes_peppers_cabbage_white_background_78195_5616x3744

Mineralele care susțin sistemul imunitar

Zincul este unul dintre mineralele cele mai importante pentru sistemul imunitar, întrucât este un imunostimulant puternic. Lipsa de zinc duce la suprimarea accentuată a funcţiei limfocitelor T. Copiii cu deficiență de zinc prezintă semne de susceptibilitate crescută la infecţii. Principalele surse alimentare de zinc sunt carnea de pui, curcan, viţel, peştele, produsele lactate, ouăle, nucile, fulgii de ovăz, germenii de grâu, semințele crude de dovleac, susan, floarea-soarelui.

Rezultatele cercetărilor au arătat că deficenţa de fier, cupru şi seleniu afectează funcţia imunitară. Acestea ajută la vindecarea procesului inflamator. Seleniul se obține din pește, crustacee, brânză de vaci şi cereale integrale. Surse bune de cupru şi zinc sunt nucile.

6-retete-cu-nuci-de-testat-toamna-asta_size1

Antioxidanţi ce promovează funcţia sistemului imunitar

Corpul are nevoie de antioxidanţi în zona de inflamaţie pentru a distruge celulele dăunătoare. Fructele şi legumele colorate oferă antioxidanţi şi fitonutrienţi ce protejează ţesuturile sănătoase contra injuriei. Căpşunile, cireşele, morcovii, roşiile, ardeii graşi, coacăzele, afinele sunt alimente cu potenţial antioxidant major.

fructe-de-padure

Acizii graşi Omega-3 susţin răspunsul imun

Dietele scăzute în acizi graşi Omega-3 sunt asociate afecţiunilor inflamatorii cronice şi bolilor autoimune. Pentru a obţine un raport avantajos de acizi graşi în organism, este necesar să reducem cantitatea de acizi graşi Omega-6 în dietă şi să creştem cantitatea de acizi graşi Omega 3. Acest lucru poate fi realizat prin reducerea consumului de carne, produse lactate și alimente rafinate şi sporirea consumului de acizi Omega-3 din pește sălbatic, nuci, ulei de seminţe de in, legume cu frunze verzi. Raportul 1:4 de acizi graşi Omega-3 şi acizi graşi Omega-6 este benefic pentru sănătate.

flax-seed-oil

Există alimente ce dăunează sistemului imunitar?

Alimentele prelucrate cu pesticide, care nu sunt crescute în condiţii ecologice, pun în pericol sistemul imunitar. Metalele toxice, cum ar fi cadmiul, plumbul și mercurul sunt imunosupresoare. Pesticidele şi conservanţii afectează mucoasa gastro-intestinală. Alţi aditivi alimentari distrug nutrienţii: sulfiţii distrug vitamina B1 în produsele alimentare în care au fost adăugaţi.

Dacă suferi de exces în greutate, scade răspunsul imun?

Cercetările şi observațiile clinice au determinat că grăsimea afectează funcţia imunitară a organismului. Creșterea incidenței bolilor infecțioase și a mortalităţii legate de acestea este mai frecventă la persoanele ce suferă de exces în greutate. În plus, nivelul de inflamaţie sporeşte odată cu creşterea cantităţii de grăsime în corp, afirmă cercetătorii. Unele studii au arătat o asociere între nivelul ridicat de colesterol și susceptibilitatea înaltă la infecţie.

Păstrarea unei greutăţi sănătoase şi a unui nivel normal de colesterol în organism întăreşte funcţia sistemului imunitar.

alte Articole interesante