Alimente binevenite pentru sistemul imunitar

Capacitatea organismului de a interacționa cu lumea din jur și de a rămâne sănătos este dependentă de funcționarea adecvată a sistemului imunitar. Acesta luptă contra invadatorilor străini în corp – bacterii patogene şi virusuri, dar şi distruge celulele, când devin canceroase.

separator
ccshutterstock_181508018

Ce este sistemul imunitar?

O orchestră cu multe instrumente – ce funcţionează în armonie pentru a proteja organismul de insultele străine. Celulele imunitare sunt localizate în sânge şi pe barierele mucoase ale organelor tractului digestiv, respirator, urinar, pe piele. Acestea includ: limfocite T (luptă în mod direct cu moleculele invadatoare), limfocite B (formează anticorpi contra virusurilor şi bacteriilor), celule fagocitare (macrofage și neutrofile, care elimină resturile produse în rezultatul distrugerii celulelor și țesuturilor la locul infecţiei), dar şi factori de complement, celule messenger, citokine ş.a. Celulele imunitare sunt răspândite în tot corpul şi călătoresc rapid atunci când sunt solicitate.

Este stabilit! Nutriţia adecvată asigură funcţia sănătoasă a sistemului imunitar.

Proteinele și sistemul imunitar

Studiile de cercetare au arătat că deficitul de proteine de înaltă calitate în dietă duce la epuizarea celulelor sistemului imunitar şi incapacitatea organismului de a produce anticorpi. Sistemul imunitar poate fi compromis semnificativ doar cu o reducere de 25% a aportului de proteine în organism. Proteinele sunt formate din 20 de aminoacizi, necesari corpului pentru a construi şi a repara ţesuturile. Sistemul imunitar este un ţesut şi are nevoie de proteine pentru a forma noi celule.

Găseşti proteine de înaltă calitate în ouă, pește, crustacee. Multe legume şi cereale conţin, de asemenea, aminoacizi valoroşi pentru organism.

index

Vitaminele esenţiale pentru un sistem imunitar sănătos

Vitamina C – scade severitatea şi durata simptomelor infecțiilor respiratorii virale, pentru că susţine funcţia celulelor fagocitare și a celulelor T, are funcţie antioxidantă şi sprijină vindecarea zonelor de inflamaţie. Ardeii graşi, citricele, varza, coacăzele, căpşunile sunt surse bune de vitamina C.

Vitamina B5 (acidul pantotenic) – ajută la formarea şi eliberarea anticorpilor de către celulele B. Deficiența de acid folic şi vitamina B6 duce la o scădere a limfocitelor T.  Deficiența vitaminelor B1 (tiamina) și B2 (riboflavina) afectează răspunsul imun al anticorpilor. Cerealele integrale, salata, spanacul, varza, conopida, ardeii graşi sunt surse excelente de vitaminele grupului B. Ciupercile sunt o sursă bună de vitamina B2, niacină, acid pantotenic. Ardeii graşi şi gogoşarii sunt surse excelente de vitamina B6.

Vitamina A – susţine funcția anticorpilor și activitatea limfocitelor T. Vitamina E este antioxidantă şi  întăreşte pereţii celulelor, lipsa ei deprimă răspunsul imun contra celulelor tumorale. Vitamina K îmbunătăţeşte procesul de coagulare a sângelui şi contribuie în acest mod la o mai bună izolare a zonelor de infecţie şi prejudiciu. Include în dietă ardei graşi, morcovi, gogoşari, ouă, seminţe de floarea soarelui, specii de oregano, basilic, pătrunjel, migdale, spanac, ţelină, popcorn, roşii.

etables_bunch_carrots_tomatoes_peppers_cabbage_white_background_78195_5616x3744

Mineralele care susțin sistemul imunitar

Zincul este unul dintre mineralele cele mai importante pentru sistemul imunitar, întrucât este un imunostimulant puternic. Lipsa de zinc duce la suprimarea accentuată a funcţiei limfocitelor T. Copiii cu deficiență de zinc prezintă semne de susceptibilitate crescută la infecţii. Principalele surse alimentare de zinc sunt carnea de pui, curcan, viţel, peştele, produsele lactate, ouăle, nucile, fulgii de ovăz, germenii de grâu, semințele crude de dovleac, susan, floarea-soarelui.

Rezultatele cercetărilor au arătat că deficenţa de fier, cupru şi seleniu afectează funcţia imunitară. Acestea ajută la vindecarea procesului inflamator. Seleniul se obține din pește, crustacee, brânză de vaci şi cereale integrale. Surse bune de cupru şi zinc sunt nucile.

6-retete-cu-nuci-de-testat-toamna-asta_size1

Antioxidanţi ce promovează funcţia sistemului imunitar

Corpul are nevoie de antioxidanţi în zona de inflamaţie pentru a distruge celulele dăunătoare. Fructele şi legumele colorate oferă antioxidanţi şi fitonutrienţi ce protejează ţesuturile sănătoase contra injuriei. Căpşunile, cireşele, morcovii, roşiile, ardeii graşi, coacăzele, afinele sunt alimente cu potenţial antioxidant major.

fructe-de-padure

Acizii graşi Omega-3 susţin răspunsul imun

Dietele scăzute în acizi graşi Omega-3 sunt asociate afecţiunilor inflamatorii cronice şi bolilor autoimune. Pentru a obţine un raport avantajos de acizi graşi în organism, este necesar să reducem cantitatea de acizi graşi Omega-6 în dietă şi să creştem cantitatea de acizi graşi Omega 3. Acest lucru poate fi realizat prin reducerea consumului de carne, produse lactate și alimente rafinate şi sporirea consumului de acizi Omega-3 din pește sălbatic, nuci, ulei de seminţe de in, legume cu frunze verzi. Raportul 1:4 de acizi graşi Omega-3 şi acizi graşi Omega-6 este benefic pentru sănătate.

flax-seed-oil

Există alimente ce dăunează sistemului imunitar?

Alimentele prelucrate cu pesticide, care nu sunt crescute în condiţii ecologice, pun în pericol sistemul imunitar. Metalele toxice, cum ar fi cadmiul, plumbul și mercurul sunt imunosupresoare. Pesticidele şi conservanţii afectează mucoasa gastro-intestinală. Alţi aditivi alimentari distrug nutrienţii: sulfiţii distrug vitamina B1 în produsele alimentare în care au fost adăugaţi.

Dacă suferi de exces în greutate, scade răspunsul imun?

Cercetările şi observațiile clinice au determinat că grăsimea afectează funcţia imunitară a organismului. Creșterea incidenței bolilor infecțioase și a mortalităţii legate de acestea este mai frecventă la persoanele ce suferă de exces în greutate. În plus, nivelul de inflamaţie sporeşte odată cu creşterea cantităţii de grăsime în corp, afirmă cercetătorii. Unele studii au arătat o asociere între nivelul ridicat de colesterol și susceptibilitatea înaltă la infecţie.

Păstrarea unei greutăţi sănătoase şi a unui nivel normal de colesterol în organism întăreşte funcţia sistemului imunitar.

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lâng rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Căsătorește-te cu cel mai bun prieten!
Articolul anterior
Fostul soț nu achită pensia alimentară din salariul oficial…
Articolul următor