Alimente care contribuie la normalizarea valorilor tensiunii arteriale

Dieta, mai exact alimentaţia săracă în sare şi bogată în potasiu, calciu şi magneziu, constituie una dintre cele mai importante reguli pe care trebuie să le adopţi dacă suferi de hipertensiune arterială. Totodată, există o serie de alimente care aduc beneficii inimii și vaselor de sânge grație compușilor pe care îi conțin. Introduse în mod regulat în dietă, acestea contribuie la scăderea nivelului de colesterol în sânge, creșterea supleței pereților arteriali și prevenirea complicațiilor cauzate de valorile înalte ale tensiunii arteriale.

separator


1. Seminţele de in
Este recomandat să le consumi măcinate, deoarece atunci când sunt întregi ele nu pot să fie digerate. Persoanele care au consumat constant seminţe de in au constatat o scădere a tensiunii arteriale. Chiar dacă specialiştii nu cunosc cu certitudine modul în care acţionează seminţele de in asupra tensiunii arteriale, se pare că substanţele responsabile de acest efect benefic sunt lignanii, acidul alfalinoleic, peptidele şi fibrele.


2. Sfecla roşie
În urma unui studiu apărut în Nutrition Journal s-a constatat că sucul de sfeclă roşie aduce beneficii persoanelor care suferă de hipertensiune arterială. Specialiştii au monitorizat timp de 24 de ore tensiunea arterială a mai multor persoane care au consumat fie suc de sfeclă roşie cu mere, fie suc de mere simplu. Rezultatele au arătat o reducere a tensiunii arteriale sistolice în cazul persoanelor care au băut sucul de mere amestecat cu cel de sfeclă. Efectele au fost mai vizibile în special în cazul bărbaţilor, iar explicaţia specialiştilor este legată de conţinutul de nitraţi din sfecla roşie care sunt recunoscuţi pentru efectul lor de a scădea tensiunea arterială.


Ciocolată neagră
Consumul moderat de ciocolată neagră are un efect benefic în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială, constatându-se o uşoară scădere a valorilor, se arată într-un studiu apărut în BMC Medicine. Alte cercetări susţin că polifenolii din ciocolata neagră sau cacao stau la baza formării oxidului nitric, o substanţă care lărgeşte vasele sanguine şi permite o mai bună circulaţia a sângelui, având un efect benefic în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială.


4. Uleiul de măsline extravirgin
Un studiu apărut în American Journal of Hypertension arată că uleiul de măsline extravirgin are un efect benefic în cazul femeilor care au tensiunea arterială puţin mai crescută. După ce s-au analizat efectele unei diete bogate în polifenolii din uleiul de măsline în comparaţie cu un regim alimentar fără ulei de măsline, cercetătorii au constatat o scădere a tensiunii arteriale sistolice şi diastolice, în special în cazul femeilor tinere care aveau deja probleme cu hipertensiunea.


5. Lactatele
Un studiu publicat în Journal of Human Hypertension arată că lactatele degresate au un efect benefic în cazul persoanelor care au hipertensiune arterială. Specialiştii au constatat că iaurtul şi laptele sărace în grăsimi au jucat un rol important în scăderea tensiunii arteriale. Acest efect nu a fost constatat şi în cazul brânzeturilor.


6. Fisticul
Persoanele care aveau un nivel crescut al colesterolului rău şi care au consumat o porţie mică de fistic crud timp de patru săptămâni au constatat o scădere a nivelului de colesterol rău, cât şi a tensiunii arteriale sistolice. Rezultatele studiului au fost semnalate în publicaţia Hypertension.


7. Rodiile
O cană cu suc de rodie consumată zilnic timp de o lună scade tensiunea arterială, după cum se arată într-un studiu apărut în Plant Foods for Human Nutrition. Potasiul şi polifenolii din rodie s-ar putea să fie responsabili de acest efect benefic asupra corpului.


8. Peştii graşi
Persoanele supraponderale sau care suferă de obezitate trebuie să consume trei porţii de somon (sau orice al peşte gras), deoarece s-a constatat că acest obicei ajută atât la slăbit, dar scade şi tensiunea arterială. Acizii graşi omega-3 care se regăsesc din abundenţă în peştii graşi au un efect benefic, ajutând la scăderea tensiunii arteriale.


9. Cerealele integrale
După ce au analizat ce efecte are o dietă cu cereale integrale şi una cu cereale rafinate, un studiu care a apărut în American Journal of Clinical Nutrition subliniază clar efectul benefic pe care-l aduce un regim alimentar care cuprinde cerealele integrale. Aceste cereale (orezul integral, quinoa, fulgii de ovăz, produsele din grâu integral) sunt cele care scad tensiunea arterială şi colesterolul rău.


10. Ceaiul de hibiscus
Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, ceaiul de hibiscus este de un real folos persoanelor cu hipertensiune arterială. Un studiu arată o reducere a valorilor tensiunii arteriale în urma consumului regulat de ceai de hibiscus.

Sursa

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Obiceiul alimentar care ar putea fi un semn de demență

Conform unui număr tot mai mare de cercetări, la mijlocul vieţii, şi nu la 70 sau 80 de ani, încep să apară modificări ale creierului care pot deschide calea spre demență, boala Alzheimer şi declinul cognitiv ulterior, scrie doctorulzilei.ro.

Majoritatea dintre noi suntem conștienți de unele dintre simptome, pierderea memoriei și a vorbirii fiind printre cele mai comune semne. Mai puțin cunoscut este faptul că această afecțiune poate provoca și anumite schimbări în obiceiurile alimentare. Dr. Jones Uys, împreună cu farmacistul Abbas Kanani, dezvăluie un semn de avertizare clar al demenței care ar putea fi ușor trecut cu vederea.

Atenţie la poftele alimentare!

Astfel, o poftă crescută de dulciuri ar putea însemna că persoana respectivă are un risc crescut de demență. Kanani sugerează că simțul alterat al gustului poate afecta unii oameni cu această boală. „ Cel mai comun semn este o dorință crescută pentru dulciuri, cum ar fi prăjiturile și ciocolata. De pildă, pofta recurentă pentru alimente dulci, în special cele cu texturi mai moi, cum ar fi înghețata sau budinca. Acestea sunt de obicei mai tentante, deoarece sunt mai ușor de mâncat”, explică specialistul.

El susține că demența poate modifica percepția gustului, ceea ce duce la o preferință pentru alimente mai dulci față de altele. „Gusturile și texturile dulci familiare pot fi, de asemenea, o sursă de confort. Amintirile pozitive și emoțiile asociate cu anumite gusturi, chiar dacă persoanele cu această afecțiune au dificultăți în a-și aminti anumite evenimente sau experiențe, le pot atrage către anumite alimente dulci”, a adăugat el.

„Demența vă poate afecta în mod semnificativ percepția gustului, precum și preferințele de gust”, a explicat farmacistul, potrivit căruia modificările funcției cerebrale cauzate de demență ne afectează procesarea senzorială, care se poate manifesta în moduri diferite.

„În timp ce unii pot dezvolta o poftă de alimente dulci, de exemplu, alții își pot pierde interesul pentru a mânca, uita să mănânce sau își pot pierde capacitatea de a recunoaște când le este foame sau sete”, a avertizat specialistul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

A murit de la o băutură! Un tânăr de 23 de ani a făcut infarct după un energizant. Acesta modifică mușchiul inimii, spun medicii

A murit de la o băutură. Un incident tragic s-a produs la Convenția Internațională de Tatuaje din Timișoara, unde un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața în urma unui infarct, scrie doctorulzilei.ro.

Originar din Oravița, Ionuț era pasionat de tatuaje și a venit să-și adauge o nouă operă artistică pe corp. Așteptând să fie tatuat, tânărul s-a prăbușit subit, în timp ce se pregătea să își tatueze gamba. Potrivit martorilor, înainte de incident, el consumase șapte doze de băuturi energizante în doar câteva ore.

Medicii subliniază pericolele consumului excesiv de astfel de băuturi, care pot avea efecte devastatoare asupra inimii, crescând riscul de infarct și diminuând șansele de resuscitare.

Studiile arată că patru astfel de băuturi echivalează cu zece shoturi de esspresso. Medicii veniţi la faţa locului n-au mai putut să-i repornească inima.

”Consumul excesiv şi de timp îndelungat de aceste taurine poate să creeze nişte modificări structurale la nivelul miocardului cu scăderea şansei de reuşită în cazul unei resuscitări,” a declarat, pentru observator.ro dr. Stela Iurciuc, medic cardiolog.

Polițiștii au deschis o anchetă pentru moarte suspectă. Autopsia va arăta dacă tânărul avea o afecţiune de care nu ştia.

De ce sunt atât de periculoase băuturile energizante

Energizantele sunt băuturi populare, apreciate pentru efectul lor stimulativ asupra nivelului de energie și atenție. Principalele ingrediente ale energizantelor includ:

  • Cofeina – Este principalul ingredient activ și se găsește în majoritatea energizantelor. Cofeina stimulează sistemul nervos central, ajutând la îmbunătățirea atenției și la reducerea oboselii.
  • Taurina – Este un aminoacid care se găsește natural în corpul uman și este adăugat în multe băuturi energizante. Taurina poate avea efecte asupra funcției cardiovasculare și metabolismului.
  • Guarana – Este o sursă naturală de cafeină și conține adesea mai multă cafeină decât boabele de cafea. Guarana poate spori efectul stimulativ al cafeinei.
  • Ginseng – Este adesea inclus pentru proprietățile sale de stimulare a energiei și îmbunătățire a funcțiilor cognitive.
  • Vitaminele din grupul B – Acestea sunt esențiale pentru transformarea alimentelor în energie și pot fi adăugate pentru a sprijini metabolismul energetic.
  • Zaharuri – Multe băuturi energizante conțin niveluri ridicate de zahăr pentru a oferi un surplus de energie imediată. Unele optează pentru îndulcitori artificiali pentru a reduce conținutul caloric.

Efecte secundare

Consumul de băuturi energizante poate avea și efecte secundare, în special atunci când sunt consumate în exces:

  • Tulburări ale ritmului cardiac – Consumul excesiv poate duce la aritmii cardiace sau palpitații.
  • Creșterea tensiunii arteriale – Cafeina și alte stimulente pot crește tensiunea arterială, ceea ce este deosebit de riscant pentru persoanele cu probleme cardiovasculare preexistente.
  • Insomnie și tulburări de somn – Stimulentele pot afecta negativ calitatea și durata somnului.
  • Anxietate și nervozitate – La unele persoane, consumul excesiv poate induce sau exacerba simptomele de anxietate.
  • Probleme digestive – Cafeina poate irita stomacul și poate accelera tranzitul intestinal.
  • Dependență și sevraj – Dependența de cofeină este bine documentată, iar reducerea consumului poate duce la simptome de sevraj, cum ar fi durerile de cap, oboseala și iritabilitatea.

Un bărbat din Capitală a murit din cauza unui atac de cord, imediat după examenul auto
Articolul anterior
6 lucruri pe care nu e bine să le faci pe stomacul gol
Articolul următor