Din cauza frigului, organismul simte nevoia să primească diverse produse care ţin de cald. Cele mai eficiente în acest sens sunt proteinele şi condimentele, dar nu trebuie să lipsească din meniul zilnic nici supele calde.
Mâncărurile condimentate sunt cele care emană la nivelul organismului cea mai mare caldură.
- Ardeiul iute conţine capsaicină, substanţa care creşte termogeneza prin stimularea circulaţiei.
- Piperul negru conţine piperină, substanţa care influenţează termogeneza prin acţiunea sa asupra sistemului nervos.
- Ghimbirul – cunoscut pentru proprietăţile antiemetice – are şi efecte termogenice.
Indiferent pentru ce condimente optezi, ele te ajută să depăşeşti mai uşor zilele cu temperaturi foarte scăzute, însă nu abuza, întrucât consumate în exces pot afecta stomacul. Mai mult, medicina traditională chineză spune că şi usturoiul este un aliment de bază pentru anotimpul rece.
Alimentele bogate în proteine menţin temperatura corpului
- Este bine ca iarna să se consume şi alimente bogate în proteine, dar fără grăsimi, cum ar fi carnea de pasăre sau peştele.
- Hidratarea este la fel de importantă ca în orice anotimp, dar pentru a suporta mai uşor gerul sunt recomandate ceaiurile şi supele calde, care încălzesc întregul organism. În plus, aroma emanată de ingredientele din supă (precum ceapa şi ardeiul) ajută la desfundarea căilor respiratorii.
- Renumite pentru capacitatea lor de a încălzi organismul pe timp de iarnă sunt brânza şi ouăle.
Ceaiul verde stimulează termogeneza cu până la 50% datorită conţinutului ridicat de cofeină şi catechină.
Atenţie, însă! Lichidele se beau calde, nu fierbinţi. Ceaiul foarte cald este dăunator mai ales în timpul răcelii, deoarece lichidul usucă mucoasa şi poate produce arsuri la nivelul ei, ceea ce favorizează apariţia bacteriilor.
Un alt aliment care poate ţine de cald este ciocolata, însă nu trebuie consumată în exces.