Atenţie! Cum deosebeşti roşia naturală de cea ,,artificială’’?

Mai mult de jumătate din cantitatea de roşii vândute în pieţe şi magazine, este marfă din import. Aceasta provine la preţuri mici din Turcia, Olanda, Spania ori Israel, iar distribuitorii autohtoni sunt interesaţi să le comercializeze. Cercetările arată, însă, că roşiile, mai ales cele cultivate în alte ţări, sunt invadate de substanţe chimice, celuloză şi hormoni, pentru a le spori coacerea, a le face mai ferme, mai rezistente în timp. Nici roşiile autohtone nu sunt lipsite de pericole. Află de la specialişti care sunt acestea.

separator

gmo-tomatoExperţii insistă asupra calităţilor legumelor pe care le mâncăm. Roşia este considerată regina legumelor de vară, aceasta conţine vitamina C, A, calciu, kaliu, antioxidanţi anticancerigeni, precum licopenul. Dacă leguma nu este lăsată să se coacă, ci a fost grăbită să se înroşească cu ajutorul chimicalelor, roşia se transformă într-un produs periculos pentru organism.

Paradoxal este faptul că nu doar marfa din import are acest păcat, ci şi cea vândută de producătorii autohtoni. De ce roşia, cea mai populară legumă în zonele noastre, are în multe cazuri un gust lemnos, este tare şi verde pe dinăuntru?

-Specialistii susţin că multe roşii, în special cele importate, sunt pline de celuloză, hormoni sau substanţe chimice. Până şi producătorii autohtoni cumpără seminţe din import, care asigură o producţie superioară, de multe ori însă în dauna gustului şi calităţilor nutritive.

Micii producători autohtoni folosesc haotic îngrăşăminte chimice

,,Din pacate, sistemul de consultanţă agricolă nu funcţionează la parametri normali. Micii producători folosesc de multe ori „dupa ureche” îngrăşămintele chimice, existând astfel pericolul ca legumele să devină cancerigene. Aceştia folosesc haotic pesticidele”, spune Aurel Tanase, expert în agricultură.

Legumele şi fructele din pieţe provin în cea mai mare parte din import sau sunt obţinute din seminţe aduse din alte ţări. O mare parte din roşiile străine sunt aratoase, dar fără gust. Specialiştii spun că aceste legume sunt pline de celuloză, hormoni sau substante chimice şi au fost expuse la iradiaţii.

Cele mai multe importuri sunt din Turcia, Olanda şi Israel. Care este „secretul” gustului acelor roşii care la exterior au culoarea roşie, dar în interior sunt verzi, n-au gust şi nu sunt zemoase?

How-To-Identify-Genetically-Modified-Food-In-The-Shops-And-Markets

„Se umblă la structura genetică a soiului, pentru a obţine produse cu o rezistenţă mai mare. Legumele astfel obţinute pot fi transportate dintr-o ţăra în alta fără a se altera. Folosită şi în industria hârtiei, celuloza dă legumelor aceasta «fermitate». Unii spun ca din cauza acestei substanţe roşia capătă un gust «lemnos», explica specialistul Florica Gheorghe.

L-metionina, substanţa care oferă culoarea de un roşu-aprins

Pe piaţa mondială mai e cunoscută o substanţă, numita L-metionina, care schimbă pur şi simplu culoarea roţiei. O face de un roşu aprins, astfel ca pare coaptă, cu toate că în interior rămâne verde.
imagesAltă metodă e reprezentată de folosirea hormonilor. Tomatele au, în acest caz, nişte dungi maronii la suprafaţă, iar în interior nu mai au seminţe, ci nişte puncte gelatinoase.

Roşiile autohtone nu sunt 100% ,,autohtone’’, pentru că sunt folosite seminţe din import

Seminţele din import au câştigat deja bătălia de piaţă în faţa celor autohtone. La magazine nu găseşti decât seminţe străine, mai ales din Olanda. Cu modificări genetice, seminţele străine asigură o recoltă mai bogată şi produse mai aspectuoase, chiar daca acestea nu au un gust prea bun.

Pericolul de cancer

Altă problemă e legată de felul în care micii agricultorii utilizează îngrăşămintele chimice. De multe ori o fac ,,după ureche”, fără consultarea unui specialist. Dacă se pune o cantitate mai mare de chimicale, atunci exista riscul ca planta să acumuleze azotaţi într-un procent ameninţător. Legumele şi fructele pot deveni în acest fel cancerigene.

,,Sunt oameni care spun că au cumpărat de la piaţă roşii, le-au dus acasă, dar după ce le-au tăiat au simţit un miros greu, ca de benzină, aşa că le-au aruncat. O explicaţie pentru acest fapt poate fi că s-au aplicat tratamente chimice cu puţin timp înainte de recoltare. Nu ai voie să foloseşti pesticide cu cel puţin trei săptămâni înainte de cules’’, opinează cercetătorul Florica Gheorghe.

Cumpărătorul nu ştie cum să facă diferenţa între legumele naturale şi cele „artificiale”. Iată câteva sfaturi pe care le oferă specialista.

,,Roşia adevărată nu trebuie să fie ca piatra sau să aibă coaja tare. Uitaţi-vă la cotor, să nu fie dur. Culoarea să fie de un roşu deschis, nu spre maroniu. La tăiere, produsul trebuie să fie zemos. Gustul natural e dulce-acrişor.’’

sursa

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate. Sfaturi utile pentru o siluetă de invidiat

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate, spun nutriționiștii. Sezonul de vară se apropie și femeile sunt tot mai preocupate de silueta lor. Pierderea în greutate nu este benefică doar pentru aspectul fizic, ci și pentru sănătatea organismului.

Peștele se încadrează pe lista cu alimente sănătoase și cu multiple beneficii pentru organism. Se prepară ușor și poate fi integrat într-o mulțime de rețete simple și delicioase. Peștele este bogat în nutrienți care te pot ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea, dar și să pierzi în greutate.

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate

Peștele este o parte esențială a dietei mediteraneene. Mulți nutriționiști sunt de părere că această dietă este esențială pentru a pierde în greutate și că peștele este o parte importantă a succesului pe care îl poți avea în lupta cu kilogramele în plus.

Fiind o sursă excelentă de proteine, peștele te poate ajuta să te simți plină pentru o perioadă mai lungă de timp. În felul acesta poți să controlezi mult mai ușor aportul de calorii pe care îl consumi zilnic.

O dietă săracă în proteine te va face să te simți tot timpul flămândă, ar acest lucru poate duce la consumul de gustări rapide, dar nesănătoase. Proteinele de înaltă calitate pot ajuta, de asemenea, la o digestie mult mai bună.

Peștele gras, precum somonul, este bogat în acizi grași Omega-3 care sprijină sănătatea inimii, îmbunătățesc digestia și îți conferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Mai jos găsești și alte motive pentru care consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate.

Vei consuma mai puține grăsimi nesănătoase prin introducerea peștelui în dieta ta

Nutriționiștii sunt de părere că vei ajunge să consumi mai puține grăsimi nesănătoase dacă incluzi peștele în dieta ta. Spre deosebire de carnea roșie, carnea albă de pește este mult mai sănătoasă.

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în alți nutrienți esențiali. În plus, peștele se potrivește cu o mulțime de garnituri delicioas eși sățioase.

Cel mai adesea nutriționiștii recomandă somonul. Acesta este considerat un pește cu valori nutritive excelente pentru persoanele care își doresc să piardă în greutate. 

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în nutrienți

Pe lângă proteine și acizi grași Omega-3, peștele mai are și alte beneficii în lupta împotriva kilogramelor în plus.

Peștele este sărac în calorii, ceea ce înseamnă că poate fi integrat cu ușurință într-un plan de slăbire. O porție de pește poate conține chiar și 30 de calorii.

Peștele este sursa de proteine cu cele mai puține calorii. O bucată de carne de vită poate conține chiar și 56 de calorii. Specialiștii recomandă să gătești peștele fără să folosești alte surse extra de grăsime.

Cel mai bine este să-l prepari la cuptor, la grătar sau fiert. În felul acesta te vei asigura că ai pe masă un meniu echilibrat. Dacă îți dorești să experimentezi în bucătărie, atunci poți încerca rețete de sushi. Este o metodă ideală de a integra peștele în dieta ta.

Peștele ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge

Nivelul zahărului din sânge joacă un rol esențial când vine vorba de pierderea în greutate. O sursă de proteine, precum peștele, poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Peștele gras, precum somonul sau tonul, ajută inclusiv la îmbunătățirea sănătății inimii. Pe lângă pierderea în greutate, vei avea un corp mult mai sănătos și mai puternic.

Dieta trebuie completată de un stil de viață sănătos. Astfel, specialiștii recomandă ca exercițiile fizice să nu facă excepție din programul de slăbire a oricărei persoane.

sursa

Un gigant românesc, apărut pe piață, se bate direct cu McDonald’s și KFC!

Lanțul românesc de fast food FRYDAY, condus de antreprenorul sucevean Lucian Florea, își continuă ascensiunea rapidă pe piața alimentară locală, confruntându-se direct cu giganții mondiali KFC și McDonald’s, scrie mesajul.ro.

Cu o investiție de peste 1,5 milioane de euro, FRYDAY a inaugurat cel mai recent restaurant în Vaslui, o unitate de tip drivethru specializată în burgers și fries, conform informațiilor furnizate de BussinesMagazin.

Lucian Florea, fondatorul lanțului, a declarat că acesta este doar începutul unei extinderi agresive. În următoarele două luni, FRYDAY va deschide alte trei restaurante în Pitești, Sibiu și Galați, urmând ca până la finalul anului să mai fie inaugurate încă trei unități.

„Până în iunie, planificăm să deschidem alte trei restaurante în Pitești, Galați și Sibiu, investind peste 1,3 milioane de euro. Scopul nostru este să ajungem la 15 unități până la finalul acestui an, consolidându-ne prezența în orașe noi, precum Galați, Pitești și Sibiu, dar și extinzându-ne în orașele în care deja suntem prezenți, cum ar fi Timișoara și București”, a declarat Florea.

FRYDAY, care are în prezent unități în mall-urile din București, Iași, Timișoara, Târgu Mureș, Oradea, Alba Iulia, Craiova și Arad, își propune să accelereze ritmul de expansiune și să își crească cifra de afaceri de peste trei ori față de anul precedent, estimând un bilanț de peste 70 de milioane de lei pentru acest an.

„Anul 2024 este un an în care vom apăsa pedala accelerației și pe care îl proiectăm cu o creștere a cifrei de afaceri de peste trei ori față de 2023. Avem un forecast de peste 70 de milioane de lei pe bilanțul din acest an”, a adăugat Florea.

Pentru a susține această expansiune rapidă, FRYDAY își propune să-și consolideze resursele de middle și top management, iar recrutarea va fi făcută prin intermediul unui proces de headhunting, pentru a asigura succesul planurilor extrem de agresive pentru 2025, care vizează deschiderea unei locații noi în fiecare lună, totalizând 12 noi locații în acel an.

Cea mai bună dietă care reduce riscul de cancer și boli de inimă

Dieta care reduce riscul de cancer și boli de inimă. Dr. Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health și profesor universitar la Harvard Medical School din Boston, vorbește despre cea mai bună dietă care reduce riscul de cancer și boli de inimă.

„Acesta este un studiu important, deoarece confirmă faptul că principiile dietei mediteraneene tradiționale (care a fost studiată cel mai intens) pot fi aplicate și altor culturi”, potrivit Dr. Walter Willett.

Dieta Atlantică, „verișoara” dietei mediteraneene, poate conține câteva indicii pentru o mai bună sănătate a inimii și un risc mai mic de a muri prematur din cauza cancerului sau bolilor de inimă.

Dieta care oferă numai beneficii

„Aceasta este o dovadă a faptului că o astfel de dietă, care pune accentul pe aprovizionarea locală în măsura în care este posibil, oferă beneficii atât oamenilor, cât și planetei. Aceasta este o concluzie bună”, a afirmat dr. Katz.

Aceasta include pește proaspăt, puțină carne roșie, lactate, leguminoase, legume proaspete, cartofi consumați în supe de legume, pâine integrală și un consum moderat de vin. Apreciata dietă mediteraneană e bazată pe plante, cu accent pe fructe și legume, cereale integrale și fasole.

Dieta bazată pe plante, conform studiului, ajută la combaterea diabetului și la creșterea în greutate. Carnea roșie este folosită doar pentru a da savoare unui fel de mâncare, iar peștele gras cu ouă, lactatele și carnea de pasăre se consumă în porții mult mai mici. În plus, se pune accentul pe mâncarea gătită în casă.

Conform unui studiu publicat în luna decembrie a anului 2023, s-a constatat că dieta Atlantică a redus riscul de deces din orice cauză pe o perioadă de 14 ani în Spania, Cehia, Polonia și Marea Britanie, în cazul persoanelor cu boli cronice severe. De asemenea, a redus riscul de deces din cauza cancerului și a bolilor cardiovasculare pentru aproape 36.000 de persoane participante la studiu cu vârste cuprinse între 18 și 96 de ani.

Consumul de mai mult pește, fasole și legume este, de asemenea, asociat cu scăderea nivelului de proteine, un semn de inflamație în organism.

sursa

Promoția „Chiar este posibil – garanție până în anul 2020!”
Articolul anterior
Legea împotriva bătăii la fund a copiilor din Franța! Ce riscă părinţii
Articolul următor