Când nu este indicat să ţii postul

Postul este perioada în care renunţăm la produse lactate, carne, ouă şi rediricţionăm meniul către alimente de post, iar acest lucru ar putea fi benefic pentru organism, atât timp cât sunt excluse din dietă grăsimile de origine animală. Pe de altă parte, specialiştii în nutriţie afirmă că pe perioada postului există riscul să consumăm cantităţi mari de alimente nocive şi înalt calorice.

separator
posr

Alimentele de post din comerţ sunt pline de chimicale şi calorii!

,,Crenvurştii vegetali, pateurile şi salamul de soia sunt doldora de chimicale menite să suplinească lipsa materiei prime – carnea, laptele şi ouăle. Multe din ele conţin chiar şi ingrediente “de dulce”, având mai multe calorii decât produsele lor ,,originale” din aceeaşi gamă. Pateul și cașcavalul de post conțin foarte multe E-uri și grăsimi hidrogenate, foarte dăunătoare și, în plus, au în compoziția lor albumină sau coloranți de origine animală”, spune prof. Dr. Mencinicopschi.

Pateurile vegetale şi ,,mezelurile’’ conţin o cantitate şi mai mare de E-uri şi alte substanţe sintetice menite să facă produsul să semene cât mai mult la gust, miros şi culoare cu alimentul pe care îl imită, iar potrivit dr. Mencinicopschi, în niciun caz nu ar trebui să mâncăm astfel de produse.

Produsele de post ar putea conţine ingrediente ,,de dulce’’!

Specialiştii susţin că anumite produse sunt de post, însă pe etichetă se regăsesc ingrediente “de dulce”.

“Există unele tipuri de caşcaval din soia care conţin cazeină, o proteină din lapte care contribuie la coagularea acestuia, iar acest produs, deşi este fabricat din soia, nu mai poate fi considerat de post”, atenţionează dr. Mencinicopschi. Ingrediente precum cazeina, derivat de ou, zer, praf de zer nu au ce să caute într-un produs de post.

Cele mai nocive E-uri din produsele de post

Specialiştii ne recomandă să ocolim produsele la care eticheta include polifosfaţi (E452), glutamat monosodic (E 621) şi coloranţi chimici de sinteză. Cel mai des întâlniţi sunt tartrazina (E102), galben de chinolină (E 104) şi carmin (E 120). Alte substanţe de care ar trebui să ne ferim sunt conservanţii-benzoaţi (E 211, E212, E213) şi de nitriţi (E251), cazeinatul de sodiu, care este, de fapt, o proteină din lapte, substanţe de îngroşare – gume guar-E412, xantan- E415, gelan-E418, caruba-E410 şi gumă arabică sau acacia-E414-, sulfaţi/sulfiţi (E227, E228). BHA (E320) este foarte nociv pentru sănătate. Caramel (E150) şi EDTA (E385) se folosesc în special în conserve.

Ce alimente nu trebuie să-ți lipsească din meniul zilnic

Pâinea bogată în fibre oferă mai multă saţietate

Nutriţioniştii susţin că pe perioada postului există, de asemenea, tentaţia să consumăm mai multă pâine decât deobicei, întrucât este un produs ce oferă energie, crescând nivelul glicemiei. Însă, pâinea integrală conţine o cantitate mai mare de fibre şi vitamine, de aceea oferă un nivel mai bun de saţietate şi predispune către îngrăşare în timpul postului.

De exemplu, o felie de pâine integrală cu fasole bătută, măsline negre, zacuscă sau salată de vinete la micul dejun oferă suficientă energie până la prânz.

Pentru prânz sunt recomandate pastele sau orezul cu legume, sos de roşii, măsline şi busuioc. Putem apela şi la ciorbele de legume sau de fasole. Lintea, mazărea, fasolea, năutul, cartofii sunt surse importante de proteine şi fier, iar soia, smochinele şi seminţele de susan aportă calciu în organism.

Pentru cină ar fi potrivită o salată de legume proaspete, cu boabe de porumb, seminţe de dovleac, nuci, caju, pastă de măsline, pastă de roşii uscate, două felii de pâine cu tărâţe.

Galina Tomaş: Cum te alimentezi corect în postul Paștelui?

Când nu este indicat să ţii postul

Persoanele care sunt obişnuite să mănânce carne zilnic ar putea să resimtă altfel perioada de post, având stări de astenie, eventual modificări ale valorilor tensiunii arteriale.

,,Postul nu este indicat copiilor sub 16 ani, persoanelor astenizate şi anemizate, acelora care suferă de boli cronice, precum tuberculoză, maladii canceroase, anumite boli ale tractului digestiv şi gravidelor“, recomandă Dr. Eduard Adamescu, specialist în boli metabolice, de nutriţie şi diabet.

Pe perioada postului trebuie să evităm produsele din comerţ, imitanţi ai produselor originale, să alegem în meniu multe legume şi fructe proaspete, să ne gătim singuri mâncarea, pentru a putea controla mai bine cantităţile de zahăr, grăsimi şi nivelul de calorii din alimente.

sursa

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Serghei Bezrucov s-a însurat pentru a doua oară!
Articolul anterior
Se caută o persoană pentru un post de muncă!
Articolul următor