Până nu demult nu ne-am fi gândit la cânepă ca la un aliment de o valoare extraordinară. Cânepa este o planta tehnică, dar și alimentară, iar semințele decorticate de cânepă constituie o sursă ideală de energie (510 Kcal%), bogată în proteine complete cu valoare biologică ridicată – asemănătoare cu cea a cărnii, dar în cantitate mai mare decât în aceasta (cca 30 g la 100 g produs).
Calitățile cânepii
Cânepa conține grăsimi polinesaturate, omega-6 cca 21 g%, omega-3 cca 7 g% și omega-9 cca 8 g%. Conține cca 11 g glucide complexe și peste 9 g fibre alimentare, constituind astfel o sursă bună de aceste componente absolut necesare detoxifierii colonului, menținerii glicemiei și grăsimilor din sânge la niveluri fiziologice normale, contribuind la prevenirea diabetului, bolilor cardiovasculare și a cancerelor colorectale.
Semințele de cânepă sunt bogate în vitaminele B1, B2, B3, B6, vitamina E și minerale: calciu 80 mg%, fier 10 mg%, magneziu 630 mg%, potasiu 1000 mg%, fiind recomandate în stări depresive, disfuncții neuromusculare, oboseală cronică, convalescență, dar și pentru copiii în creștere, femei gravide, vârstnici, persoane care fac efort intelectual și fizic (sportivi, munci grele).
Cum folosești cânepa în alimentație
Semințele decorticate de cânepă se pot folosi în salate, supe, ciorbe; pot fi adăugate la sfârșitul preparării grătarelor, după răcirea cărnii (vită, pasare, pește). Se pot prepara diferite feluri de mâncare sau dulciuri, de preferat în stil raw-vegan. Semințele de cânepă decorticate se pot consuma și între mese, ca o gustare (de exemplu, pâine unsă cu unt, peste care presărați semințele).
Uleiul de cânepă presat la rece se va folosi doar pentru salate, sosuri, dressing-uri și nu se va încălzi/prăji. Se păstrează în sticle închise la culoare, ferite de căldură și lumina solară.
De asemenea, semințele de cânepă se pot transforma și în unt, ca o alternativă la untul de origine animală.
Iată și o rețetă de unt de semințe de cânepă:
Ingrediente: 2 căni semințe decorticate, 3-4 căței de usturoi sau după gust, 4-5 linguri de ulei de cânepă presat la rece, 1 lingură sos de soia light cu puțină sare, sare de mare integrală, după gust, condimente după gust: piper, pătrunjel, mărar, mentă, busuioc.
Mod de preparare
Mixează ingredientele într-un blender până la consistența dorită, untoasă. Untul se ține la frigider, în borcan închis și se servește pe pâine sau ca garnitură la orez, cereale, legume.
Există de asemenea în comerț și batoane cu semințe de cânepă și fructe, preparate fără foc – alternativa ideală de gustare!