Ce consumă oamenii de Crăciun în diverse țări ale lumii?

Moldovencele gătesc de sărbători sarmale, pârjoale, prăjituri, piftie, salata de boeuf rusească. Trebuie să recunoaștem, însă, că meniul pe mesele de Sărbători devine tot mai diversificat și ameliorat. Mulțumită posibilităților de a călători, dar și informațiilor vaste din spațiul virtual, gospodinele sunt tentate să încerce și rețete noi, inspirate din bucătăria multor țări. Mai jos, am aflat ce rețete tradiționale preferă oamenii de Crăciun în alte regiuni ale globului.

separator

Portugalia
Arroz doce – este budinca preferată de Crăciun în Portugalia. Budinca de orez a portughezilor nicăieri în lume nu este mai apreciată decât în țara lor. De Crăciun, budinca se consumă înainte de masa de la miezul nopții, alături de alte prăjituri și friptură de cod la cuptor.132753803-arroz-doce-budinca-preferata-de-craciun-in-portugalia_size1Brazilia
Crăciunul în Brazilia este considerat cea mai importantă sărbătoare a anului, fiind prăznuită de 90% din populație. Prin tradiție, la masa de Craciun este servită carnea de curcan, care, spre deosebire de tradiția nord-americană, se combină cu orez, salată, nuci și fructe. Băuturile preferate ale brazilienilor sunt berea și sucurile din fructe.36422992_2Germania
Cozonacul Stollen este deliciul preferat al germanilor de Crăciun. Cel mai frecvent acesta este preparat cu stafide și fructe confiate, dar și semințe de mac, nuci și marțipan. Cozonacul Stollen are o formă ușor bombată, ceea ce simbolizează cocoașa cămilelor, pe care magii mergeau să îl întâlnească pe pruncul Isus.stollen-germania_size1Fiji
În această regiune, peștele este principalul fel de mâncare de Crăciun, acesta este înfășurat în frunze de banane, dar și carnea de porc gătită în cuptor de piatră.img_34941Marea Britanie
Christmas pudding, cunoscut și ca budinca cu prune este un desert tradițional pe masa englezilor. Budinca se prepară cu stafide, miere, pesmet, prune uscate, vanilie și migdale. Și chiar coacerea budincii este considerată a fi o tradiție de familie și o rețetă transmisă din generații în generații.istock_000018579358large-eIndia
Creștinii indieni gătesc de Crăciun biriyani, un fel de mâncare din orez, carne, ouă și legume. Condimentele și sosurile pentru această reteta pot include ghee, chimen, cuișoare, nucșoară, scorțișoară, frunze de dafin, iarba de menta, ghimbir, ceapa, usturoi. De asemenea, la masa de Craciun este servită budinca de lapte și kheer (orez dulce).10766_bigPortugalia
În Portugalia, de Crăciun se mânâncă bacalhau, adică „cod sărat uscat”, care se consumă cu vin demisec.4507863Polonia
În Polonia, în Ajunul Crăciunului, pe masa festivă sunt prezente 12 feluri de mâncare fără carne, potrivit celor 12 apostoli biblici. Borșul de sfeclă roșie (Barszcz) cu găluște cu ciuperci (uszka) este doar aperitivul pentru că masa poate continua cu supă de pește, crap la cuptor, găluște de cartofi și rulada cu mac.kak-prigotovit-myaso-losyatinyiCanada
Tourtière, placinta tradițională canadiană de Crăciun se gătește mai ales în Quebec și se servește de revelion sau în ziua de Craciun. Plăcinta condimentată cu carne este atât de apreciată încât și-a dus faima în toată lumea.tourti-re-placinta-traditionala-canadiana-de-craciun_size1Franța
Bûche de Noël, sau buturuga de Crăciun, este un desert franțuzesc pentru Crăciun. Ceea ce face interesant acest desert este aspectul său, care chiar seamănă cu o buturugă, iar crema de deasupra este aranjată cu furculița ca să semene cu scoarța unui copac, iar în interior amestecul de blat și cremă amintește de inelele din trunchiul copacului care determină vârsta.b-che-de-no-l-franta_size1

Un gigant românesc, apărut pe piață, se bate direct cu McDonald’s și KFC!

Lanțul românesc de fast food FRYDAY, condus de antreprenorul sucevean Lucian Florea, își continuă ascensiunea rapidă pe piața alimentară locală, confruntându-se direct cu giganții mondiali KFC și McDonald’s, scrie mesajul.ro.

Cu o investiție de peste 1,5 milioane de euro, FRYDAY a inaugurat cel mai recent restaurant în Vaslui, o unitate de tip drivethru specializată în burgers și fries, conform informațiilor furnizate de BussinesMagazin.

Lucian Florea, fondatorul lanțului, a declarat că acesta este doar începutul unei extinderi agresive. În următoarele două luni, FRYDAY va deschide alte trei restaurante în Pitești, Sibiu și Galați, urmând ca până la finalul anului să mai fie inaugurate încă trei unități.

„Până în iunie, planificăm să deschidem alte trei restaurante în Pitești, Galați și Sibiu, investind peste 1,3 milioane de euro. Scopul nostru este să ajungem la 15 unități până la finalul acestui an, consolidându-ne prezența în orașe noi, precum Galați, Pitești și Sibiu, dar și extinzându-ne în orașele în care deja suntem prezenți, cum ar fi Timișoara și București”, a declarat Florea.

FRYDAY, care are în prezent unități în mall-urile din București, Iași, Timișoara, Târgu Mureș, Oradea, Alba Iulia, Craiova și Arad, își propune să accelereze ritmul de expansiune și să își crească cifra de afaceri de peste trei ori față de anul precedent, estimând un bilanț de peste 70 de milioane de lei pentru acest an.

„Anul 2024 este un an în care vom apăsa pedala accelerației și pe care îl proiectăm cu o creștere a cifrei de afaceri de peste trei ori față de 2023. Avem un forecast de peste 70 de milioane de lei pe bilanțul din acest an”, a adăugat Florea.

Pentru a susține această expansiune rapidă, FRYDAY își propune să-și consolideze resursele de middle și top management, iar recrutarea va fi făcută prin intermediul unui proces de headhunting, pentru a asigura succesul planurilor extrem de agresive pentru 2025, care vizează deschiderea unei locații noi în fiecare lună, totalizând 12 noi locații în acel an.

Cea mai bună dietă care reduce riscul de cancer și boli de inimă

Dieta care reduce riscul de cancer și boli de inimă. Dr. Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health și profesor universitar la Harvard Medical School din Boston, vorbește despre cea mai bună dietă care reduce riscul de cancer și boli de inimă.

„Acesta este un studiu important, deoarece confirmă faptul că principiile dietei mediteraneene tradiționale (care a fost studiată cel mai intens) pot fi aplicate și altor culturi”, potrivit Dr. Walter Willett.

Dieta Atlantică, „verișoara” dietei mediteraneene, poate conține câteva indicii pentru o mai bună sănătate a inimii și un risc mai mic de a muri prematur din cauza cancerului sau bolilor de inimă.

Dieta care oferă numai beneficii

„Aceasta este o dovadă a faptului că o astfel de dietă, care pune accentul pe aprovizionarea locală în măsura în care este posibil, oferă beneficii atât oamenilor, cât și planetei. Aceasta este o concluzie bună”, a afirmat dr. Katz.

Aceasta include pește proaspăt, puțină carne roșie, lactate, leguminoase, legume proaspete, cartofi consumați în supe de legume, pâine integrală și un consum moderat de vin. Apreciata dietă mediteraneană e bazată pe plante, cu accent pe fructe și legume, cereale integrale și fasole.

Dieta bazată pe plante, conform studiului, ajută la combaterea diabetului și la creșterea în greutate. Carnea roșie este folosită doar pentru a da savoare unui fel de mâncare, iar peștele gras cu ouă, lactatele și carnea de pasăre se consumă în porții mult mai mici. În plus, se pune accentul pe mâncarea gătită în casă.

Conform unui studiu publicat în luna decembrie a anului 2023, s-a constatat că dieta Atlantică a redus riscul de deces din orice cauză pe o perioadă de 14 ani în Spania, Cehia, Polonia și Marea Britanie, în cazul persoanelor cu boli cronice severe. De asemenea, a redus riscul de deces din cauza cancerului și a bolilor cardiovasculare pentru aproape 36.000 de persoane participante la studiu cu vârste cuprinse între 18 și 96 de ani.

Consumul de mai mult pește, fasole și legume este, de asemenea, asociat cu scăderea nivelului de proteine, un semn de inflamație în organism.

sursa

Medicamentul primăverii! Una dintre cele mai importante plante care ajută organismul să curețe toxinele

Pentru că primăvara a sosit, vorbim astăzi despre o plantă cu multiple beneficii pentru organismul nostru. Aceasta este considerată o minune a naturii și este de un real ajutor și în tratamentul hepatitei. E o plantă care se apropie la gust de usturoi, de aceea mai este cunoscută și sub denumirea de usturoiul ursului.

Sezonul leurdei, plantă supranumită „medicamentul primăverii”, a reînceput. Are numeroase avantaje pentru organism și poate fi folosită în diverse combinații alimentare. Virtuțile terapeutice derivă din vitaminele, proteinele și sărurile din compoziția sa, care îi conferă un caracter tonic.

„Medicamentul primăverii” se găsește în piețe la prețul de 20 de lei, însă poate fi găsită și în zonele cu sol bogat în azot, cum ar fi parcul demografic Gurghiu. Leurda este la mare căutate în această perioadă, mulți beneficiind de efectele sale benefice pentru organism, mai ales pentru cei care suferă de hepatită.

Leurda fortifică sistemul nostru imunitar cu acțiuni antivirale și antibacteriene. De asemenea, este folosită la scară largă în cure de detoxifiere. De asemenea, specialiștii îl recomandă și persoanelor cu probleme la ficat sau pancreas.

În această perioadă pădurea este plină de leurdă, drept pentru care recomand să profităm din plin. Leurda este una dintre cele mai importante plante care ajută organismul să curețe toxinele.”, a spus Simona Carniciu, expert în boli metabolice şi de nutriţie la Antena 3.

Remediul primăverii” contribuie la scăderea colesterolului și a insuficienței biliare. Este eficientă pentru ameliorarea unor afecțiuni ale căilor respiratorii superioare, a insomniei, a amețelilor și chiar a depresiei. Totodată, este un produs benefic în bolile gastrointestinale, dizenterie sau paraziți intestinali.

Leurda nu poate fi folosită doar în salate sau în diverse mâncăruri, ci poate fi făcută și suc. Acesta poate combate reumatismul degenerativ și se obține prin macerarea frunzelor de leurdă, tăiate și puse într-un borcan peste care se pune apă caldă. Este nevoie de patru ore pentru macerarea frunzelor de leurdă, iar sucul astfel obținut se strecoară și se bea imediat, scrie evz.ro.

Bebeluși, de 3 și 9 luni, ascunși în bagaje pentru a fi scoși din țară fără acte
Articolul anterior
Două măști excelente după sărbători!
Articolul următor