Cel puţin 30 de chimicale toxice pentru organism, descoperite în alimentele de post din comerţ!

Specialiștii în alimentație anunță că doar 10% din produsele de post nu conțin aditivi alimentari, cunoscuți publicului ca celebrele „E-uri”. Aşa arată un studiu nou, comandat de Asociația Pro Consumatori, din România.

separator

CollageÎn cadrul campaniei „să învățăm să înțelegem eticheta”, 31 de aditivi de tip „E-uri” au fost descoperiți de specialiștii de la Protecția Consumatorilor în alimentele de post testate.

Dacă analizăm datele experţilor, observăm că produsele de post din comerţ sunt adevărate bombe de chimicale, periculoase pentru sănătate: fasole bătută cu benzoat de sodiu, salata de humus cu sorbat de potasiu sau maioneză cu gumă de xantan.

Iată doar câteva dintre produsele alimentare de post examinate de specialişti şi chimicalele depistate:

– Fasole bătută cu benzoat de sodiu, sorbat de sodiu și acid citric

– Salată Humus cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu și acid citric

– Chifteluțe de legume cu caragenan și gumă de guar

– Salată de vinete cu ceapă cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu și acid citric

– Fantezie cu legume cu monoglutamat de sodiu și carbonat de sodiu

FantezieCuLegume– Fulgi de fasole cu acid citric, metabisulfit de sodiu, mono și digliceride ale acizilor grași și difosfat disodic,  acid citric și butilhidroxianisol

FasolePudra– Piure de cartofi cu mono digliceride ale acizilor grași, difosfat de sodiu și metabisulfit de sodiu

– Pastă vegetală tartinabilă cu polifosfați, clorură de potasiu, stearoil-2-lactilat de sodiu, esteri ai acidului citric cu mono și digliceridele acizilor grași, monoglutamat de sodiu, gumă xantan, ascorbat de sodiu, acid citric, caragenan, caramel și carmin.PastaVegetala– Sos de maioneză cu acid citric, gumă de xantan, gumă de guar și sorbat de potasiu

– Tofu în saramură cu clorură de calciuTofuSaramuraÎn cele 35 de produse vegetale s-au identificat 31 aditivi alimentari, între care E100– curcumină, E120 – carmin/coșenilă, E150a – caramel simplu, E150d – caramel cu sulfit de amoniu, E160a – beta-caroten, E160c – extract de paprika, E200 – acid sorbic, E202 – sorbat de potasiu, E211 – benzoat de sodiu, E223 – metabisulfit de sodiu, E304 – palmitat de ascorbil, E316 – izoascorbat de sodiu ,E320 – butilhidroxianisol (BHA), E322 – lecitină din soia/floarea soarelui, E330 – acid citric, E331 – citraţi de sodiu,  E407 – caragenan, E410 – gumă de carruba, E412 – gumă de guar, E414 – gumă arabică, E415 – gumă de xantan,  E417 – gumă tara, E440 – pectină, E450 – difosfat disodic, E452 – polifosfații, E460 – gumă de celuloză, E471 – mono și digliceride ale acizilor grași, E476 – poliricinoleat de poliglicerină, E481 – stearoil 2 lactilat de sodiu, E509 – clorură de calciu, E621 – monoglutamat de sodiu.

Dintre aditivii alimentari identificați în produsele vegetale, de post, analizate, următorii sunt suspecți de apariția unor probleme grave de sănătate

 • E100 – curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rată de absorbție scăzută, iar unele studii au arătat că poate provoca stare de greață, diaree. Recent, s-a constatat că poate afecta metabolizarea fierului în organism, putând cauza deficiențe de fier la anumite persoane.
 • E120 – carminul este un colorant roșu strălucitor produs din insecte, coşenile, specie de gândac din America de Sud, uscate şi  zdrobite. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Poate produce astm, alergii şi rinite.
 • E150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial. Poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.
 • E200 – acid sorbic este un conservant obținut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reacții alergice la nivelul pielii și tulburări respiratorii. E200 provoacă reacții alergice la nivelul pielii, tulburări respiratorii.
 • E211 – benzoat de sodiu este un conservant cu acțiune antibacteriană și antifungică în mediul acid. Asupra acestuia planează suspiciuni cu privire la generarea unor alergii.
 • E202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irită pielea, ochii şi mucoasele. Poate fi genotoxic și mutagen pentru celulele sângelui uman.
 • E223 – metabisulfit de sodiu, conservant, poate provoca reacții alergice la persoanele sensibile la sulfiți, incluzând reacții respiratorii la astmatici, șoc anafilactic sau altfel de reacții alergice la persoanele sensibile.
 • E304 – palmitat de ascorbil este un antioxidant care poate ataca smalțul dinților.
 • E316 – izoascorbat de sodiu este o substanţă care prelungeşte perioada de păstrare a alimentelor prin protejare împotriva oxidării (de exemplu: râncezirea, schimbarea culorii). Poate genera alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale şi ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase şi creşterea nivelului de colesterol.
 • E320 – butilhidroxianisol (BHA), aditiv alimentar folosit ca antioxidant. Poate provoca alergii şi stări de somnolenţă. Poate induce sindromul de hiperactivitate (ADHD), este carcinogen şi cu efecte estrogenice.
 • E330 – acidul citric, agent de reglare a acidității. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalțului dentar, acesta favorizând apariția cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.
 • E331 – citraţi de sodiu (săruri de sodiu ale acidului citric) sunt folosiţi şi ca agenţi de reglare a acidităţii produselor alimentare, ca antioxidanţi, conservanţi sau arome, produce efecte secundare ca greaţă, vomă, crampe abdominale şi musculare, reacţii alergice, amorţirea extremităţilor, oboseală, ritm cardiac anormal, crize, ameţeală, respiraţie greoaie etc.
 • E407 – caragenan, agent de îngroșare. Unele studii au arătat că poate avea un efect toxic, putând provoca ulcer și cancer. Este interzis în UE în laptele praf de început pentru copii, ca o măsură de precauție.
 • E410 – gumă de carruba, agent de îngroșare. Poate provoca scăderea eficienței anumitor substanțe (enzime) care ajută digestia.
 • E412 – gumă de guar, agent de îngroșare. Poate provoca alergii.
 • E415 – gumă de xantan este produsă prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria Xanthomonas campestris. Poate provoca balonare, flatulență, diaree, crampe abdominale și scăderea glicemiei.
 • E440 – pectină, agent de îngroșare. Poate fermenta în intestinul gros, provocând flatulenţă.
 • E450 – difosfat disodic este un emulgator care poate provoca reacții alergice, tulburări de tranzit intestinal și modifică echilibrul calciu-fosfor din organism.
 • E452 – polifosfații pot provoca alergii, dereglări hormonale, boli intestinale și creșterea valorii colesterolului. Polifosfații dezechilibrează balanța calciu-fosfor, împiedicând fixarea calciului în oase, favorizând apariția osteoporozei.
 • E471 – mono și digliceride ale acizilor grași. Aditivii E471 conțin amestecuri de mono- di-esteri de glicerină ai acizilor grași prezenți în uleiuri și grăsimi alimentare. Mai pot conține și mici cantități de acizi grași liberi și glicerină. Aditivul este un emulgator, deci rolul său principal este de a forma și de a stabiliza emulsiile prin scăderea tensiunii superficiale dintre cele două faze lichide nemiscibile.
 • E476 – poliricinoleat de poliglicerină este un emulgator și stabilizator artificial care poate provoca mărirea ficatului și a rinichilor.
 • E481 – stearoil 2 lactilat de sodiu este un emulgator.
 • E509 – clorura de calciu (în unele sortimente de tofu se folosește ca potențiator de arome, agent de întărire și acidifiant). Acumularea (clorurii) de calciu în organism (hipercalcemie) determină o serie de reacții, printre care: gust calcaros în gură, dureri de stomac, bufeuri, greață și vărsături, lipsa apetitului, sete extremă, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, comă.
 • E621 – monoglutamat de sodiu este un potenţiator de gust şi aromă. Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci.

sursa

alte Articole interesante