Cum să te alimentezi în perioada examenelor

Atunci când eşti supusă unui efort psihic intens, este bine să adopţi un regim zilnic sănătos şi să incluzi în dietă anumite alimente, pentru un randament mai bun.

separator
3372746317_561dc3c85b

Iată, pe scurt, de ce ai nevoie:

Bea suficentă apă
Apa ajută corpul să funcţioneze corespunzător. Creierul îşi intensifică procesele metabolice, atunci când este solicitat, iar apa mediază schimbul de substanţe în ţesuturi, energizează corpul, înlătură somnolenţa, oboseala. Poţi opta pentru sucuri de fructe ce conţin multă apă, te vor hidrata eficent.

shutterstock_146471507

Consumă fructe suculente

Fructele cu o cantitate mare de apă, zaharuri naturale şi minerale sunt un impuls bun pentru creier. Glucoza din fructe este necesară creierului ca material energetic, sporeşte capacitatea de învăţare, performanţele cerebrale, ajută la îmbunătăţirea memoriei, agilităţii mentale. Cireşele, căpşunele, merele, perele, castraveţii, roşiile, strugurii, portocalele sunt binevenite pentru tine în această perioadă.

zzzfruits-e1305049294528

Nu te înfometa!

Înfometarea scade randamentul funcţiilor cerebrale, întrucât creierul are nevoie de nutrienţi pentru a activa corespunzător. Nu încerca să însuşeşti materia fiind înfometat. În perioada examenelor nu trebuie să deviezi de la regimul tău zilnic obişnuit, sănătos. Trezeşte-te dimineaţa şi ia micul dejun până la ora 9. Optează pentru un mic dejun consistent, care să-ţi ofere energie pentru prima jumătate a zilei, atunci când creierul are capacitate de muncă maximală. Respectă cele trei mese ale zilei, gustările între mese. Nu încărca cina, întrucât vei avea somnul alterat şi vei dăuna astfel performanţelor creierului.

Consumă alimente bogate în acizi graşi esenţiali Omega-3

Bucatele din peşte sunt o sursă excelentă de proteine şi acizi graşi Omega-3 esenţiali pentru buna funcţionare a celulelor cerebrale. Consumul de nuci este, de asemenea, util în perioada examenelor. Nucile conţin grăsimi sănătoase pentru creier, ,,alintă’’ celulele cerebrale, oferă confort, sporesc nivelul de energie şi saţietate, randamentul funcţiilor creierului. Ele îmbunătăţesc  funcţiile cognitive, memoria, capacitatea de însuşire. Consumă în această perioadă zilnic 10 nuci.

109879l-640x0-w-4d445232

Ciocolata cu nucă

Pe lângă beneficiile miezului de nucă, ciocolata îţi va oferi o doză de energie, multe microelemente şi substanţe antioxidante necesare organismului. În acelaşi timp, nu trebuie să faci abuz de ciocolată pentru a obţine beneficii maxime. Este suficient să consumi zilnic 30g de ciocolată neagră cu nucă. Pudra de cacao are proprietatea de a îmbunătăţi funcţiile creierului, agilitatea mentală (un studiu a stabilit că ciocolata neagră pe termen scurt, timp de 2-3 ore, sporeşte capacitatea de concentare a creierului, atenţia). De aceea, poţi consuma 15-20g de ciocolată neagră cu jumătate de oră înainte de examen.

vvvcoko-lesnik

Oul, carnea de pui şi grâul integral

Dacă simţi nevoie de mai multă energie, consumă zilnic un ou, întrucât este bogat în vitamine, minerale şi proteine. Oul conţine aminoacidul triptofan, ce ajută ajută la sinteza serotoninei, neurotransmițător ce îmbunătăţeşte somnul, memoria, procesul de învăţare, dispoziţia, reduce anxietatea. Surse bune de triptofan mai sunt carnea de pui, cerealele integrale, pastele, orezul, legumele cu frunze verzi, iaurtul. În plus, s-a stabilit că activitatea fizică, lumina soarelui, masajul, carbohidraţii complecşi din alimente cresc nivelul de serotonină în organism.

Nu consuma alcool şi nu face abuz de cafea

Alcoolul deshidratează corpul, are efect toxic asupra celulelor nervoase, inhibând activitatea cerebrală. Consumul abundent de cafea epuizează rezervele energetice ale organismului, iar randamentul funcţiilor cerebrale se va reduce treptat.

Nu uita să faci mişcare!  

Chiar dacă în aceasta perioadă eşti axat pe munca intelectuală, nu uita că ai nevoie să faci plimbări şi mişcare în aer liber, exerciţii fizice de înviorare cel puţin 45 minute pe zi, pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui la nivelul creierului şi a oxigena adecvat celulele. Astfel, vei spori şi funcţiile cognitive.

sssbrain

Obiceiul alimentar care ar putea fi un semn de demență

Conform unui număr tot mai mare de cercetări, la mijlocul vieţii, şi nu la 70 sau 80 de ani, încep să apară modificări ale creierului care pot deschide calea spre demență, boala Alzheimer şi declinul cognitiv ulterior, scrie doctorulzilei.ro.

Majoritatea dintre noi suntem conștienți de unele dintre simptome, pierderea memoriei și a vorbirii fiind printre cele mai comune semne. Mai puțin cunoscut este faptul că această afecțiune poate provoca și anumite schimbări în obiceiurile alimentare. Dr. Jones Uys, împreună cu farmacistul Abbas Kanani, dezvăluie un semn de avertizare clar al demenței care ar putea fi ușor trecut cu vederea.

Atenţie la poftele alimentare!

Astfel, o poftă crescută de dulciuri ar putea însemna că persoana respectivă are un risc crescut de demență. Kanani sugerează că simțul alterat al gustului poate afecta unii oameni cu această boală. „ Cel mai comun semn este o dorință crescută pentru dulciuri, cum ar fi prăjiturile și ciocolata. De pildă, pofta recurentă pentru alimente dulci, în special cele cu texturi mai moi, cum ar fi înghețata sau budinca. Acestea sunt de obicei mai tentante, deoarece sunt mai ușor de mâncat”, explică specialistul.

El susține că demența poate modifica percepția gustului, ceea ce duce la o preferință pentru alimente mai dulci față de altele. „Gusturile și texturile dulci familiare pot fi, de asemenea, o sursă de confort. Amintirile pozitive și emoțiile asociate cu anumite gusturi, chiar dacă persoanele cu această afecțiune au dificultăți în a-și aminti anumite evenimente sau experiențe, le pot atrage către anumite alimente dulci”, a adăugat el.

„Demența vă poate afecta în mod semnificativ percepția gustului, precum și preferințele de gust”, a explicat farmacistul, potrivit căruia modificările funcției cerebrale cauzate de demență ne afectează procesarea senzorială, care se poate manifesta în moduri diferite.

„În timp ce unii pot dezvolta o poftă de alimente dulci, de exemplu, alții își pot pierde interesul pentru a mânca, uita să mănânce sau își pot pierde capacitatea de a recunoaște când le este foame sau sete”, a avertizat specialistul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

A murit de la o băutură! Un tânăr de 23 de ani a făcut infarct după un energizant. Acesta modifică mușchiul inimii, spun medicii

A murit de la o băutură. Un incident tragic s-a produs la Convenția Internațională de Tatuaje din Timișoara, unde un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața în urma unui infarct, scrie doctorulzilei.ro.

Originar din Oravița, Ionuț era pasionat de tatuaje și a venit să-și adauge o nouă operă artistică pe corp. Așteptând să fie tatuat, tânărul s-a prăbușit subit, în timp ce se pregătea să își tatueze gamba. Potrivit martorilor, înainte de incident, el consumase șapte doze de băuturi energizante în doar câteva ore.

Medicii subliniază pericolele consumului excesiv de astfel de băuturi, care pot avea efecte devastatoare asupra inimii, crescând riscul de infarct și diminuând șansele de resuscitare.

Studiile arată că patru astfel de băuturi echivalează cu zece shoturi de esspresso. Medicii veniţi la faţa locului n-au mai putut să-i repornească inima.

”Consumul excesiv şi de timp îndelungat de aceste taurine poate să creeze nişte modificări structurale la nivelul miocardului cu scăderea şansei de reuşită în cazul unei resuscitări,” a declarat, pentru observator.ro dr. Stela Iurciuc, medic cardiolog.

Polițiștii au deschis o anchetă pentru moarte suspectă. Autopsia va arăta dacă tânărul avea o afecţiune de care nu ştia.

De ce sunt atât de periculoase băuturile energizante

Energizantele sunt băuturi populare, apreciate pentru efectul lor stimulativ asupra nivelului de energie și atenție. Principalele ingrediente ale energizantelor includ:

  • Cofeina – Este principalul ingredient activ și se găsește în majoritatea energizantelor. Cofeina stimulează sistemul nervos central, ajutând la îmbunătățirea atenției și la reducerea oboselii.
  • Taurina – Este un aminoacid care se găsește natural în corpul uman și este adăugat în multe băuturi energizante. Taurina poate avea efecte asupra funcției cardiovasculare și metabolismului.
  • Guarana – Este o sursă naturală de cafeină și conține adesea mai multă cafeină decât boabele de cafea. Guarana poate spori efectul stimulativ al cafeinei.
  • Ginseng – Este adesea inclus pentru proprietățile sale de stimulare a energiei și îmbunătățire a funcțiilor cognitive.
  • Vitaminele din grupul B – Acestea sunt esențiale pentru transformarea alimentelor în energie și pot fi adăugate pentru a sprijini metabolismul energetic.
  • Zaharuri – Multe băuturi energizante conțin niveluri ridicate de zahăr pentru a oferi un surplus de energie imediată. Unele optează pentru îndulcitori artificiali pentru a reduce conținutul caloric.

Efecte secundare

Consumul de băuturi energizante poate avea și efecte secundare, în special atunci când sunt consumate în exces:

  • Tulburări ale ritmului cardiac – Consumul excesiv poate duce la aritmii cardiace sau palpitații.
  • Creșterea tensiunii arteriale – Cafeina și alte stimulente pot crește tensiunea arterială, ceea ce este deosebit de riscant pentru persoanele cu probleme cardiovasculare preexistente.
  • Insomnie și tulburări de somn – Stimulentele pot afecta negativ calitatea și durata somnului.
  • Anxietate și nervozitate – La unele persoane, consumul excesiv poate induce sau exacerba simptomele de anxietate.
  • Probleme digestive – Cafeina poate irita stomacul și poate accelera tranzitul intestinal.
  • Dependență și sevraj – Dependența de cofeină este bine documentată, iar reducerea consumului poate duce la simptome de sevraj, cum ar fi durerile de cap, oboseala și iritabilitatea.

Cel mai cancerigen ingredient folosit în perioada postului: Se găsește în toate aceste alimente!

Cel mai cancerigen ingredient de post. Postul Paștelui, unul dintre cele mai importante și respectate posturi ale anului. Perioada de post este marcată de restricții alimentare și de un stil de viață mai simplu și mai concentrat pe viața spirituală, scrie doctorulzilei.ro.

Pentru mulți români, postul Paștelui reprezintă nu doar o perioadă o oportunitate de regenerare spirituală și de întărire a legăturii lor cu Dumnezeu și cu comunitatea creștină, dar și de abstinență alimentară.

Uneori, credincioșii nu știu ce alimente să aleagă în post, astfel încât să aibă o dietă echilibrată, hrănitoare, dar și sănătoasă. Ei consumă, fără să știe, produse nocive care le pot afecta grav sănătatea, potrivit medicilor nutriționiști.

Acizii grași trans, alții decât cei prezenți în mod natural în grăsimile de origine animală, sunt periculoși pentru sănătate. Grăsimile trans apar atunci când transformăm uleiurile vegetale din formă lichidă în formă solidă. Este demonstrat că au potențial cancerigen, de aceea există legislație europeană care limitează prezența acizilor trans la maximum 2g la 100g grăsime. Industria alimentară a fost nevoită să renunțe la hidrogenarea grăsimilor vegetale și să reconfigureze producția de margarină, dar încă există pe piață multe produse care conțin margarină clasică, pentru că este ieftină!

În ce alimente găsim acizi grași trans


În ce produse găsim acizi grași trans în mod frecvent? În toate alimentele care presupun un amestec de făină și margarină, adică produse de panificație și patiserie. Acizi grași trans găsim și în sosuri, semipreparate, alimente procesate și produse fast-food, acolo unde grăsimea animală de timp unt sau smântână este înlocuită cu forma mai ieftină- grăsime de cocos sau de palmier și margarină. Din păcate orice produs care are ca ingredient grăsimea vegetală are șanse mari să conțină și acizi grași trans”, explică medicul.

Atenție! Pizza făcută cu mozarella de proastă calitate, obținută din grăsimi vegetale în loc de lapte, este plină de acizi grași trans

Dincolo de alimentele ambalate, pe care ar trebui să fie indicat conținutul de acizi grași trans, mâncarea preparată în restaurante și rețele fast-food nu este nici controlată și nici analizată. Pizza făcută cu mozarella de proastă calitate, obținută din grăsimi vegetale în loc de lapte, este plină de acizi grași trans. La fel și preparatele care conțin sosuri și smântână vegetală, produsele de patiserie de la colț de stradă și majoritatea produselor de post. Pentru că grăsimile trans apar, culmea, doar în produsele care conțin grăsimi vegetale.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Patru exerciții pentru umeri rotunzi și reliefați!
Articolul anterior
Magazinele din Franţa vor fi obligate prin lege să doneze în scop caritabil produsele alimentare nevândute!
Articolul următor