Cum să te opreşti din mâncatul emoţional care te îngraşă

Cercetările în domeniu arată că, cel mai adesea, îngrăşatul se produce nu din cauza unei senzaţii proprii de foame fizică, ci mai degrabă din cauza sfidării regulilor corecte de alimentaţie şi a mâncatului excesiv de natură emoţională. Sau, altfel spus, mănânci mult pentru că ai putea fi astfel programat şi obişnuit decât că îţi este foame cu adevărat!

separator
652x450_074496-mancatul-pe-fond-emotional

Poţi suferi de ,,mâncatul emoţional’’ nu doar din cauza stresului
Mâncatul emoţional este un factor ,,ascuns’’, dar care devine foarte important atunci când îţi doreşti să slăbeşti. Este important, spun experţii ca atunci când te apuci de slăbit să iei în calcul cauzele care dus la îngrăşare: ţi-a fost fizic foame şi ai mâncat mai mult sau din cauza mâncatului emoţional.

Stresul la unele persoane poate opri pofta de mâncare sau invers o poate dezlănţui, în funcţie de caz. Cortizolul, hormon eliberat în exces în cazul stresului, poate să crească pofta de mâncare şi motivaţia de a mânca, susţine Harvard Mental Health Letter. Se pare că alimentele ,,confort’’ , cele bogate în zahăr şi grăsimi ar inhiba părţi ale creierului responsabile pentru emoţiile aferente în caz de stres.

Cum să recunoşti şi să te opreşti din mâncatul emoţional
Este stabilit că nu mâncăm întotdeauna doar pentru a ne satisface senzaţia de foame, ci şi pentru senzaţia de confort, de detensionare sau ca recompensă morală, împlinire pe care ne-o aduc alimentele. Putem mânca din cauza emoţiilor, dar însuşi mâncatul emoţional nu rezolvă problema emoţiilor şi aici intervine aspectul nedorit – ne alegem doar cu adăugarea kilogramelor şi obişnuiţa de supraalimentare care treptat se înrădăcinează.

Dacă găseşti întotdeauna loc pentru un desert după ce ai mâncat suficient, atunci experimentezi momentul ,,mâncatului emoţional’’. Sau atunci când deschizi frigiderul ori de câte ori eşti singură, cumva plictisită sau eventual chiar supărată, furioasă, obosită.

652x450_072501-dependenta-mancare

Eşti un mâncător emoţional dacă:
• Mănânci mai mult când te simţi stresat
• Manânci chiar şi tunci când nu îţi este foame
• Mănânci pentru a te simţi mai bine (fie că eşti tristă, plictisită)
• Te răsplăteşti moral cu alimente
• Mănânci de fiecare dată până te umpli
• Simţi anumite alimente ca ,,prietene’’
• Ai slăbiciune în preajma alimentelor, nu te poţi abţine.

Care este diferenţa între foamea emoţională şi foamea fizică?
1(313)Foamea emoţională poate fi destul de puternică şi uşor de confundată cu foamea fizică, afirmă helpguide.org.
Însă, există nişte indicii care te pot ajuta să faci diferenţa:
• Foamea emoţională te loveşte întotdeauna brusc şi nu este răbdătoare, cere satisfacere eminentă, spre deosebire de cea fizică – care survine treptat şi aşteaptă.
• Foamea emoţională tânjeşte după anumite alimente ,,confort’’. Când ai foame fizică orice aliment sună bine şi devii satisfăcut de alimentaţie, cea emoţională – cere anumite alimente care îţi oferă senzaţie ,,uriaşă’’ de plăcere.
• Foamea emoţională de multe ori duce la alimentaţie nechibzuită. Îţi dai seama prea târziu că ai mâncat mult, sau cel mai adesea după ce ai mâncat cam tot din faţa ta. Alimentarea emoţională vine cu senzaţie de învinovăţire tardivă de cele mai multe ori, în alte condiţii – mâncatul se produce pe un teren mult mai conştient şi rece.
• Foamea emoţională nu este niciodată recunoscătoare odată ce te-ai umplut. Vrea mai mult şi mai mult, până la ,,a produce satisfacţie cu cât stomacul e mai plin’’.
• Foamea emoţională nu este localizată în stomac. Ea, de fapt, nu poate ieşi din cap, scrie helpgiude.org.
În plus, devii concentrată pe bucate specifice, cu gusturi şi mirosuri intense.
• Mâncatul emoţional de multe ori provoacă sentimente de regret că ai mâncat prea mult, de învinovăţire. Mâncatul din cauza foamei fizice sau din motive nutriţionale – niciodată!
• Mâncatul emoţional este constant la o masă bogată, cu mai mulţi comeseni. În plus, poate avea înrădăcinate obiceiuri din copilărie sau tradiţii alimentare nu tocmai sănătoase din familie, la care poate fi destul de anevoios de renunţat.
• Mâncatul emoţional – cel mai des îngraşă, NU cel cauzat de foame fizică!
Nu renunţa la eforturile, deseori apăsătoare, de a slăbi. Caută problema. Identificarea problemei poate fi uneori destul de importantă în vederea soluţionării ei!

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Obiceiul alimentar care ar putea fi un semn de demență

Conform unui număr tot mai mare de cercetări, la mijlocul vieţii, şi nu la 70 sau 80 de ani, încep să apară modificări ale creierului care pot deschide calea spre demență, boala Alzheimer şi declinul cognitiv ulterior, scrie doctorulzilei.ro.

Majoritatea dintre noi suntem conștienți de unele dintre simptome, pierderea memoriei și a vorbirii fiind printre cele mai comune semne. Mai puțin cunoscut este faptul că această afecțiune poate provoca și anumite schimbări în obiceiurile alimentare. Dr. Jones Uys, împreună cu farmacistul Abbas Kanani, dezvăluie un semn de avertizare clar al demenței care ar putea fi ușor trecut cu vederea.

Atenţie la poftele alimentare!

Astfel, o poftă crescută de dulciuri ar putea însemna că persoana respectivă are un risc crescut de demență. Kanani sugerează că simțul alterat al gustului poate afecta unii oameni cu această boală. „ Cel mai comun semn este o dorință crescută pentru dulciuri, cum ar fi prăjiturile și ciocolata. De pildă, pofta recurentă pentru alimente dulci, în special cele cu texturi mai moi, cum ar fi înghețata sau budinca. Acestea sunt de obicei mai tentante, deoarece sunt mai ușor de mâncat”, explică specialistul.

El susține că demența poate modifica percepția gustului, ceea ce duce la o preferință pentru alimente mai dulci față de altele. „Gusturile și texturile dulci familiare pot fi, de asemenea, o sursă de confort. Amintirile pozitive și emoțiile asociate cu anumite gusturi, chiar dacă persoanele cu această afecțiune au dificultăți în a-și aminti anumite evenimente sau experiențe, le pot atrage către anumite alimente dulci”, a adăugat el.

„Demența vă poate afecta în mod semnificativ percepția gustului, precum și preferințele de gust”, a explicat farmacistul, potrivit căruia modificările funcției cerebrale cauzate de demență ne afectează procesarea senzorială, care se poate manifesta în moduri diferite.

„În timp ce unii pot dezvolta o poftă de alimente dulci, de exemplu, alții își pot pierde interesul pentru a mânca, uita să mănânce sau își pot pierde capacitatea de a recunoaște când le este foame sau sete”, a avertizat specialistul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

A murit de la o băutură! Un tânăr de 23 de ani a făcut infarct după un energizant. Acesta modifică mușchiul inimii, spun medicii

A murit de la o băutură. Un incident tragic s-a produs la Convenția Internațională de Tatuaje din Timișoara, unde un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața în urma unui infarct, scrie doctorulzilei.ro.

Originar din Oravița, Ionuț era pasionat de tatuaje și a venit să-și adauge o nouă operă artistică pe corp. Așteptând să fie tatuat, tânărul s-a prăbușit subit, în timp ce se pregătea să își tatueze gamba. Potrivit martorilor, înainte de incident, el consumase șapte doze de băuturi energizante în doar câteva ore.

Medicii subliniază pericolele consumului excesiv de astfel de băuturi, care pot avea efecte devastatoare asupra inimii, crescând riscul de infarct și diminuând șansele de resuscitare.

Studiile arată că patru astfel de băuturi echivalează cu zece shoturi de esspresso. Medicii veniţi la faţa locului n-au mai putut să-i repornească inima.

”Consumul excesiv şi de timp îndelungat de aceste taurine poate să creeze nişte modificări structurale la nivelul miocardului cu scăderea şansei de reuşită în cazul unei resuscitări,” a declarat, pentru observator.ro dr. Stela Iurciuc, medic cardiolog.

Polițiștii au deschis o anchetă pentru moarte suspectă. Autopsia va arăta dacă tânărul avea o afecţiune de care nu ştia.

De ce sunt atât de periculoase băuturile energizante

Energizantele sunt băuturi populare, apreciate pentru efectul lor stimulativ asupra nivelului de energie și atenție. Principalele ingrediente ale energizantelor includ:

  • Cofeina – Este principalul ingredient activ și se găsește în majoritatea energizantelor. Cofeina stimulează sistemul nervos central, ajutând la îmbunătățirea atenției și la reducerea oboselii.
  • Taurina – Este un aminoacid care se găsește natural în corpul uman și este adăugat în multe băuturi energizante. Taurina poate avea efecte asupra funcției cardiovasculare și metabolismului.
  • Guarana – Este o sursă naturală de cafeină și conține adesea mai multă cafeină decât boabele de cafea. Guarana poate spori efectul stimulativ al cafeinei.
  • Ginseng – Este adesea inclus pentru proprietățile sale de stimulare a energiei și îmbunătățire a funcțiilor cognitive.
  • Vitaminele din grupul B – Acestea sunt esențiale pentru transformarea alimentelor în energie și pot fi adăugate pentru a sprijini metabolismul energetic.
  • Zaharuri – Multe băuturi energizante conțin niveluri ridicate de zahăr pentru a oferi un surplus de energie imediată. Unele optează pentru îndulcitori artificiali pentru a reduce conținutul caloric.

Efecte secundare

Consumul de băuturi energizante poate avea și efecte secundare, în special atunci când sunt consumate în exces:

  • Tulburări ale ritmului cardiac – Consumul excesiv poate duce la aritmii cardiace sau palpitații.
  • Creșterea tensiunii arteriale – Cafeina și alte stimulente pot crește tensiunea arterială, ceea ce este deosebit de riscant pentru persoanele cu probleme cardiovasculare preexistente.
  • Insomnie și tulburări de somn – Stimulentele pot afecta negativ calitatea și durata somnului.
  • Anxietate și nervozitate – La unele persoane, consumul excesiv poate induce sau exacerba simptomele de anxietate.
  • Probleme digestive – Cafeina poate irita stomacul și poate accelera tranzitul intestinal.
  • Dependență și sevraj – Dependența de cofeină este bine documentată, iar reducerea consumului poate duce la simptome de sevraj, cum ar fi durerile de cap, oboseala și iritabilitatea.

Bikini de 30 milioane de dolari
Articolul anterior
Află cum poți menține culorile hainelor
Articolul următor