Festivalul „descOPERĂ”, unic în lumea evenimentelor de operă open-air

Festivalul de muzică clasică în aer liber „descOPERĂ”, care se va desfășura în premieră în țara noastră în perioada 3-5 iunie 2016 în Complexul Orheiul Vechi, este un eveniment unic în lume.

separator

Organizarea evenimentelor de muzică de operă în aer liber este o sarcină dificilă, deoarece spațiul ales trebuie să ofere condiții acustice de excepție. Unicitatea festivalului „descOPERĂ” constă în faptul că vizitatorii vor putea descoperi frumusețea muzicii clasice într-un cadru inedit: spațiu rural, parte a Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”, amfiteatrul natural al căruia asigură o sonoritate ideală pentru orchestră și vocile soliștilor de operă. În plus, festivalul va reprezenta o experiență cu adevărat inedită, deoarece va îmbina armonios opera cu vinurile și gastronomia locală.

În Europa se desfășoară câteva festivaluri și concerte de operă open-air, unele având tradiții de decenii, care atrag mii de spectatori în fiecare an. Spre deosebire de Orheiul Vechi, unde canioanele și amfiteatrul au fost create de natură, evenimentele similare din lume necesită arene speciale sau construcții care creează spații favorabile pentru propagarea sunetului. Cele mai populare dintre acestea sunt:

  • Chorégies d’Orange este organizat din 1860 în fiecare vară, în orașul Orange din regiunea Avignon, Franța. Reprezentațiile au loc într-un teatru antic roman, pereții și scena căruia au rămas intacte, capacitatea sălii fiind de 9000 de locuri. Marile vedete ale operei franceze și internaționale au cântat pe scena festivalului și revin cu drag la acest eveniment cultural de talie mondială.
  • Arena Opera Festival din orașul italian Verona a fost inaugurat în anul 1913, când a fost organizată prima ediție pentru a comemora un centenar de la nașterea lui Giuseppe Verdi. De peste un secol (cu mici pauze în timpul războaielor mondiale), în fiecare vară unul dintre cele mai bine conservate amfiteatre antice – Arena Romana se transformă într-o uriașă sală de operă în aer liber. Festivalul desfășurat pe parcursul celor trei luni de vară include concerte simfonice, operă și balet.
  • Festivalul de Operă St. Margarethen din Burgenland, Austria se desfășoară într-o veche carieră romană, care în anul 2008 a fost reconstruită și adaptată pentru a putea găzdui evenimente culturale. Reprezentațiile au loc într-o zonă pitorească și monumentală, în preajma unor statui cu înălțimea de zeci de metri.
  • Festivalul Avenches Opera este unul dintre cele mai mari evenimente culturale din Elveția. Evenimentul se desfășoară într-un amfiteatru roman, care în antichitate găzduia lupte ale gladiatorilor cu un public de peste 16.000 de persoane. De 22 de ani acesta a devenit locul de întâlnire al pasionaților de operă, care revin în fiecare vară la festivalul în aer liber.
  • Opera Nights Hunedoara – cel mai mare festival de operă din România, este un eveniment relativ tânăr, prima ediție fiind organizată în anul 2011, dar se bucură de un mare succes. Spectacolele se desfășoară în decorul oferit de Castelul Corvinilor din Hunedoara și de Esplanada Lapidarium de la poalele Cetății Deva, iar biletele pentru cele 5 nopți ale festivalului se epuizează imediat.

Vino și „descOPERĂ” primul festival de muzică clasică în aer liber din Moldova, unde poți asculta perle ale muzicii universale așa cum nu le vei mai auzi niciunde!

Spectacolele din cadrul festivalului „descOPERĂ”, dirijate de maestrul Friedrich Pfeiffer, Austria, vor fi susținute de 14 soliști de operă și orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, formată din 70 instrumentiști și 100 de artiști de cor.

Pentru informații sumplimentare despre festivalul „descOPERĂ” accesați http://www.descopera.co/ sau pagina de Facebook a evenimentului https://www.facebook.com/events/1622531674738545/

Opera Nights Hunedoara_Romania

Biletele pentru primul festival de operă în aer liber pot fi procurate la casele Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” la Eco-Resort Butuceni, pewww.biletonline.eu și pe www.iticket.md.

Evenimentul este organizat de Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, compania „Sens Music” și Pensiunea Agroturistică Butuceni, sub patronajul Ministerului Culturii al RM, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Turism Receptor (ANTRIM), Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, Oficiul Național al Viei și Vinului, Agenția „Publicis Moldova” și Consiliul Raional Orhei.

Opernfestspielen St. Margarethen_AustriaOrange Opera Fest_Franta

Cea mai spectaculoasă seră de plante exotice din România va avea palmieri de 20 de metri

Grădina Botanică din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi va avea o seră pentru plante exotice, cea mai spectaculoasă din țară. Vizitatorii vor putea admira palmieri de aproximativ 20 de metri înălțime, precum și sute de plante exotice, scrie adevarul.ro.

După o perioadă în care lucrările au fost blocate din cauza constructorului, autoritățile din Galați au anunțat luni, 15 aprilie 2024, că au fost reluate lucrările la Sera de plante exotice. 

„Din cauza unui constructor neserios, care nu şi-a făcut treaba şi nu a respectat termenele de finalizare, a trebuit să reziliem contractul și să reluăm procedurile de licitație, după ce am făcut și o expertiză tehnică în prealabil. În plus, suntem în proces cu vechiul constructor. Noul constructor, o firmă din Galați, a început deja să lucreze la sera de plante. Și este multă muncă de făcut, de la finalizarea închiderilor la realizarea tuturor amenajărilor interioare – instalații electrice, termice, sanitare, de climatizare, irigație și aspersie”, a anunțat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

În noua seră, vor putea fi admirați palmieri de aproximativ 20 de metri înălțime, precum și sute de plante exotice. De asemenea, va exista și un spațiu pentru expoziții temporare, unde elevii vor putea desfășura diverse activități didactice.

Sera va avea specii de cactuşi din Mexic, Brazilia, Peru, Venezuela, Argentina şi specii de aloe din Africa şi America de Sud. În corpul vertical al serei vor fi specii de curmali, cocotieri, Papaya si palmieri din Asia (China, Japonia, Laos, Indonezia), America de Nord (Florida si Colorado), din America de Sud (Mexic, Brazilia, Argentina, Guatemala), Madagascar, Malta şi Insulele Canare.

Sera de plante exotice va avea o suprafață de aproximativ 2500 metri pătrați, din care 1000 de mp pentru activităţi didactice. În noua seră vor fi transferate și cele aproximativ 300 de specii (2500 de plante) din sera existentă.

Obiectivul va fi unul de interes pentru comunitate, dar şi pentru judeţele învecinate precum Brăila, Tulcea, Vrancea, Vaslui şi Buzău.. Noua seră va atrage circa 300.000 de vizitatori anual. 

Luptătorul de taekwondo Artiom Roșca a cucerit medalia de bronz la Turneul din Serbia

Luptătorul de taekwondo din Republica Moldova Artiom Roșca a obținut medalia de bronz în cadrul Turneul Internațional din Rating Series G-2 Galeb Belgrad Trophy. Competiția s-a desfășurat în Serbia și a întrunit peste 1.000 de sportivi din întreaga lume.

Luptătorul Artiom Roșca a cucerit medalia de bronz la Turneul din SerbiaFoto: Facebook/Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale

Artiom Roșca s-a clasat pe locul 3 la treapta „Junior”. Sportivul a luptat în limitele categoriei de până la 51 de kilograme. Reușia tânărului a fost confirmată de către Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale într-o postare publicată pe Facebook, transmite diez.md.

Pe prima poziție în cadrul aceleiași categorii s-a impus sportivul din Grecia, Psarros Aristeidis Nikolaos. Locul secund i-a revenit luptătorului originar din Slovenia, Miklavcic Aljaz. De asemenea, alături de Artiom Roșca, pe locul 3 s-a clasat și sportivul din Belgia, Wilkin Gabriel Eric.

Succesul sportivului se datorează și antrenorului Vladislav Mazur.

Irina Rimes lansează o nouă piesă în limba franceză: „Spune-mi, mamă”

Irina Rimes vine cu o nouă surpriză muzicală pentru admiratorii săi. Artista a lansat o piesă în limba franceză „Dis-moi Maman”, care în traducere înseamnă „Spune-mi mamă”. Melodia are și un videoclip plin de culoare.

Piesa a fost lansată pe 12 aprilie. Textul este scris de Flore Bamberger și Irina Rimes, iar melodia este compusă de David Goldcher și Lionel Guenon.

„Spune-mi mamă” (Versuri română):

Spune-mi mamă ce mi s-a întâmplat

Mi-am pierdut echilibrul, m-am împiedicat din nou

Nu-l mai vreau, nu vreau să-l mai iubesc

Nu am nimic să-ți spun, dar trebuie să vorbesc.

Îi voi cânta dragostea, îi voi face război

Nu mai știu cine sunt, la ce îmi folosesc toate astea

Îl iubesc ca un nebun, mă iubește în felul lui

Mamă, mamă, îmi pierd orientarea

Mamă, îl iubesc

Lasă-l să mă uite, lasă-l să mă părăsească, îl iubesc

Mamă, spune-mi dacă este o problemă

Dacă îl iubesc mai mult decât pe mine însumi

Știu că este puțin extrem

Că mă uită, că mă părăsește, îl iubesc

Mamă, spune-mi dacă este o problemă

Dacă îl iubesc mai mult decât pe mine însumi

Mai mult decât mă iubesc

Îmi voi da viața, visele și cântecele mele fulger în ochi și inimă topită

Am trecut deja de vârsta mărețelor declarații,

Inima mea, inima mea are motivele ei.

Tu care m-ai învățat totul, care m-ai îndrumat mereu

În tot ce mi-ai spus, nu am găsit niciodată

Cum să-mi reconstruiesc viața dacă ar zbura

Mamă, știu, zece au găsit, dar

Îl iubesc, știu că este puțin extrem

Că mă uită, că se sătura de mine, îl iubesc

Mamă, spune-mi dacă este o problemă

Dacă îl iubesc mai mult decât pe mine însumi

Mai mult decât mă iubesc

Mamă, îl iubesc

Că mă uită, că mă părăsește, îl iubesc

Mamă, spune-mi dacă este o problemă

Dacă îl iubesc mai mult decât pe mine însumi

Știu că este puțin extrem

Că mă uită, că mă părăsește, îl iubesc

Mamă, spune-mi dacă este o problemă

Dacă îl iubesc mai mult decât pe mine însumi

Mai mult decât mă iubesc

Fanii artistei i-au transmis cuvinte de felicitare.

Poze de la nunta finilor lui Dorin Chirtoaсă și Anișoara Loghin!
Articolul anterior
Maria Marian: „Nu aş fi rezistat fără anestezie”
Articolul următor