Fructele sunt o sursă foarte bună de fibre, vitamine şi minerale, totodată acestea au şi un conţinut mai mic sau mai mare de carbohidraţi (zaharuri). Desigur, organismul nostru are nevoie de glucide pentru a funcţiona optim, dar atunci când le consumi în cantităţi exagerate, unele fructe „te ajută” să creşti în kilograme. Astfel, te poţi trezi peste noapte cu câteva grame adăugate, numai pentru că ai consumat seara pepene verde.
Fructele cu cel mai mare conţinut de zahăr:
- Fructele uscate – de la 55 până la 75 grame de zahăr la 100 de grame de fruct
- Prunele – 21 grame de zahăr la 100 de grame de fruct
- Strugurii – 18 grame de zahăr la 100 de grame de fruct
- Cireşele – 18 grame de zahăr la 100 de grame de fruct
- Perele -16 grame de zahăr la 100 de grame de fruct
- Bananele – 15 grame de zahăr la 100 de grame de fruct
- Merele – 13 grame de zahăr la 100 de grame de fruct
- Ananasul – 12 grame de zahăr la 100 de grame de fruct
- Kiwi – 10,5 grame de zahăr la 100 de grame de fruct
- Piersicile, portocalele, nectarinele – 10,1 grame de zahăr la 100 de grame de fruct
Surplusul de glucide provoacă:
- Obezitate
- Infiltrația lipidică a ficatului
- Diabet zaharat
- Hipoglicemia
- Intoleranța la glucoză
De aceea, nutriţioniştii recomandă consumul de fructe ca pe o gustare de două ori pe zi, în cantităţi moderate. Nu mânca fructe după o masă copioasă şi nu combina mai mult de două tipuri de fructe la aceeaşi masă.
Text: Snejana Ţugui