Greşeli dietetice care înfurie hemoroizii

Hemoroizii patologici sunt vase de sânge dilatate, umflate ale zonei anorectale. Ei pot fi interni, mai des nu pot fi văzuţi la exterior, şi externi – palpabili, vizibili. 40% dintre adulţi suferă de dilatări varicoase în zona anorectală. În timp ce cauzele exacte ale bolii hemoroidale rămân incomplet elucidate, numeroşi factori favorizanţi sunt incriminaţi şi crează condiţii pentru apariţia ,,nodulilor’’ rectali.

separator
1

Hemoroizii pot deveni voluminoşi, umflaţi, iar pereţii vaselor de sânge – să devină subţiri, întinşi şi, inevitabil, iritaţi şi deranjaţi de trecerea maselor intestinale. Într-o măsura mai mare sau mai mică fiecare om poate avea astfel de ,,noduli’’ dilataţi la nivelul zonei anorectale. Măsurile dietetice corespunzătoare pot să prevină apariţia hemoroizilor patologici, dar şi să contribuie la vindecarea, regresul lor.

Care sunt condiţiile ce pot duce la apariţia hemoroizilor patologici?
1. În anumite cazuri aceştia sunt moşteniţi ereditar şi atunci se iau în considerare măsurile preventive;
2. Condiţiile ce duc la creşterea presiunii intraabdominale, cum ar fi obezitatea, sarcina, statul îndelungat şi sistematic în picioare, poziţia şezândă pentru perioade lungi de timp, scremutul sistematic, tusea, strănutul, vărsăturile, oprirea respirației în timpul unui lucru fizic încordat, suflatul constant în instrumente muzicale favorizează dilatarea vaselor de sânge în zona anorectală;
3. Un scremut intens şi anevoios la fiecare evacuare a intestinului crează o presiune abdominală însemnată. În mod normal şi sănătos intestinul ar trebui să fie evacuat de fiecare dată uşor, fără presiune accentuată asupra abdomenului, iar în acest caz o dietă constantă sănătoasă este importantă;

hemoroizi_02_99d16021e3

4. Amânarea conştientă constantă a scaunului din diverse motive, legate de lipsa toaletei sau altele, este în detrimentul sănătaţii tractului digestiv. Este normal să existe un scaun pe zi, iar unul la trei zile – nepotrivit pentru boala hemoroidală.
5. Constipaţia cronică contribuie la apariţia hemoroizilor patologici în doua moduri: creşte presiunea intraabdominală în timpul scremutului şi doi – masele intestinale dure irită, înfurie nodulii existenţi, îngreuiază vindecarea şi regresul lor.
6. Alimentaţia necorespunzătoare: săracă în fructe, legume, fibre dietetice, grăsimi vegetale, proteine vegetale (fasole, năut, linte, soie), încărcată în proteine de origine animală (având preponderent în alimentaţie carne, ouă, brânzeturi), consumul de cereale rafinate, grăsimi de origine animală crează condiţii pentru agravarea hemoroizilor umflaţi, în cumul cu factorii de mai sus.

Măsuri dietetice binevenite în cazul hemoroizilor patologici
• Se respectă un orar regulat al meselor, se mănâncă lent, în porţii mici, bine mestecat;
• Alimentele bogate în fibre dietetice salvează situaţia, ele reglând consistenţa scaunului şi peristaltismul intestinelor. Spre exemplu, semințele de in, tărâțea de grâu, produsele din cereale nerafinate, ovăzul, fulgii de porumb sunt binevenite. Însă, important – aceste alimente, pentru a fi eficiente, se consumă preferabil des şi în cantităţi mici, constant pe parcursul zilei decât rar, în proporţie mare, mult deodată şi ocazional! Un alt aspect – alimentele bogate în fibre se consumă cu multă apă! În caz contrar nerespectarea regulilor cu privire la ingerarea alimentelor bogate în fibre poate să nu fie de ajutor sau chiar poate înrăutăţi starea de lucruri, întrucât alimentele bogate în fibre, important, au capacitatea de a creşte volumul masei intestinale şi pot provoca scaune mari, iar acest lucru nu este tocmai binevenit în cazul nodulilor hemoroidali acutizaţi. În plus, organismul trebuie să fie hidratat (cel puțin 1,5 l/zi), altfel – masele intestinale devin dure.
• Se consumă alimente cu proprietăţi laxative – sfeclă, prune, suc de prune, pere, varză uşor înăbuşită cu puţin ulei (consumul de varză crudă se evită în stările acute), se mănâncă fasole, năut, linte, mazăre, frunze verzi.
• Alimentele bogate în fibre nu sunt singurele necesare pentru combaterea constipaţiei. Trebuie de ştiut că o dietă săracă în grăsimi sănătoase îngreuiază de asemenea evacuarea intestinului. Grăsimile, cele sănătoase, sunt importante, întrucât au proprietatea de a stimula reflexul gastrocolic, iar acesta activizează funcţia motorie intestinală! În plus, sărurile biliare eliberate în intestin de către vezica biliară, odată cu ingestia lipidelor, lichefiază scaunul.
• Bacteriile sănătoase care populează intestinul crează un strat protector al mucoasei intestinale, inclusiv la nivelul rectului. Ele însele furnizează nutrienţi proprii stratului de mucus, în plus – reţin lichid în lumenul digestiv. Este important ca bacteriile saprofite să fie ,,corcolite’’ cu alimente potrivite: chişleag, iaurt îmbogăţit cu inulină, fructe bogate în fibre solubile, pectine, alimente fermentate. Inulina este o fibră care în mod natural se găseşte în praz, sparanghel, ceapă, usturoi, rădăcină de cicoare, in special, în rădăcini și rizomi de legume, care o depozitează ca energie în locul amidonului. Inulinele şi pectinele stimulează creșterea şi înmulţirea Bifidobacterium spp. în intestinul gros.

dgfdgds-337x470Alimente de evitat în caz de hemoroizi patologici:
• Se evită în stările acute orezul, consumul brânzeturilor fermentate şi alimente ce conţin taninuri (coarne, afine, gutui, coacăze, vinuri roșii).
• Consumul de pâne albă şi cereale rafinate nu este recomandat, mai ales în perioadele de acutizări.
• În fazele acute se evită băuturile alcoolice de orice tip, consumul de bucate piperate, condimentate, ridichea neagră, usturoiul, ceapa crudă.
• Combinaţia între produse făinoase şi carne; carne şi cartofi sau orez; carne şi brânzeturi; brânzeturi şi produse făinoase; boboase (fasole, linte, năut, mazăre) şi pâine nu este recomandată în boala hemoroidală.

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate. Sfaturi utile pentru o siluetă de invidiat

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate, spun nutriționiștii. Sezonul de vară se apropie și femeile sunt tot mai preocupate de silueta lor. Pierderea în greutate nu este benefică doar pentru aspectul fizic, ci și pentru sănătatea organismului.

Peștele se încadrează pe lista cu alimente sănătoase și cu multiple beneficii pentru organism. Se prepară ușor și poate fi integrat într-o mulțime de rețete simple și delicioase. Peștele este bogat în nutrienți care te pot ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea, dar și să pierzi în greutate.

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate

Peștele este o parte esențială a dietei mediteraneene. Mulți nutriționiști sunt de părere că această dietă este esențială pentru a pierde în greutate și că peștele este o parte importantă a succesului pe care îl poți avea în lupta cu kilogramele în plus.

Fiind o sursă excelentă de proteine, peștele te poate ajuta să te simți plină pentru o perioadă mai lungă de timp. În felul acesta poți să controlezi mult mai ușor aportul de calorii pe care îl consumi zilnic.

O dietă săracă în proteine te va face să te simți tot timpul flămândă, ar acest lucru poate duce la consumul de gustări rapide, dar nesănătoase. Proteinele de înaltă calitate pot ajuta, de asemenea, la o digestie mult mai bună.

Peștele gras, precum somonul, este bogat în acizi grași Omega-3 care sprijină sănătatea inimii, îmbunătățesc digestia și îți conferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Mai jos găsești și alte motive pentru care consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate.

Vei consuma mai puține grăsimi nesănătoase prin introducerea peștelui în dieta ta

Nutriționiștii sunt de părere că vei ajunge să consumi mai puține grăsimi nesănătoase dacă incluzi peștele în dieta ta. Spre deosebire de carnea roșie, carnea albă de pește este mult mai sănătoasă.

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în alți nutrienți esențiali. În plus, peștele se potrivește cu o mulțime de garnituri delicioas eși sățioase.

Cel mai adesea nutriționiștii recomandă somonul. Acesta este considerat un pește cu valori nutritive excelente pentru persoanele care își doresc să piardă în greutate. 

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în nutrienți

Pe lângă proteine și acizi grași Omega-3, peștele mai are și alte beneficii în lupta împotriva kilogramelor în plus.

Peștele este sărac în calorii, ceea ce înseamnă că poate fi integrat cu ușurință într-un plan de slăbire. O porție de pește poate conține chiar și 30 de calorii.

Peștele este sursa de proteine cu cele mai puține calorii. O bucată de carne de vită poate conține chiar și 56 de calorii. Specialiștii recomandă să gătești peștele fără să folosești alte surse extra de grăsime.

Cel mai bine este să-l prepari la cuptor, la grătar sau fiert. În felul acesta te vei asigura că ai pe masă un meniu echilibrat. Dacă îți dorești să experimentezi în bucătărie, atunci poți încerca rețete de sushi. Este o metodă ideală de a integra peștele în dieta ta.

Peștele ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge

Nivelul zahărului din sânge joacă un rol esențial când vine vorba de pierderea în greutate. O sursă de proteine, precum peștele, poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Peștele gras, precum somonul sau tonul, ajută inclusiv la îmbunătățirea sănătății inimii. Pe lângă pierderea în greutate, vei avea un corp mult mai sănătos și mai puternic.

Dieta trebuie completată de un stil de viață sănătos. Astfel, specialiștii recomandă ca exercițiile fizice să nu facă excepție din programul de slăbire a oricărei persoane.

sursa

Un gigant românesc, apărut pe piață, se bate direct cu McDonald’s și KFC!

Lanțul românesc de fast food FRYDAY, condus de antreprenorul sucevean Lucian Florea, își continuă ascensiunea rapidă pe piața alimentară locală, confruntându-se direct cu giganții mondiali KFC și McDonald’s, scrie mesajul.ro.

Cu o investiție de peste 1,5 milioane de euro, FRYDAY a inaugurat cel mai recent restaurant în Vaslui, o unitate de tip drivethru specializată în burgers și fries, conform informațiilor furnizate de BussinesMagazin.

Lucian Florea, fondatorul lanțului, a declarat că acesta este doar începutul unei extinderi agresive. În următoarele două luni, FRYDAY va deschide alte trei restaurante în Pitești, Sibiu și Galați, urmând ca până la finalul anului să mai fie inaugurate încă trei unități.

„Până în iunie, planificăm să deschidem alte trei restaurante în Pitești, Galați și Sibiu, investind peste 1,3 milioane de euro. Scopul nostru este să ajungem la 15 unități până la finalul acestui an, consolidându-ne prezența în orașe noi, precum Galați, Pitești și Sibiu, dar și extinzându-ne în orașele în care deja suntem prezenți, cum ar fi Timișoara și București”, a declarat Florea.

FRYDAY, care are în prezent unități în mall-urile din București, Iași, Timișoara, Târgu Mureș, Oradea, Alba Iulia, Craiova și Arad, își propune să accelereze ritmul de expansiune și să își crească cifra de afaceri de peste trei ori față de anul precedent, estimând un bilanț de peste 70 de milioane de lei pentru acest an.

„Anul 2024 este un an în care vom apăsa pedala accelerației și pe care îl proiectăm cu o creștere a cifrei de afaceri de peste trei ori față de 2023. Avem un forecast de peste 70 de milioane de lei pe bilanțul din acest an”, a adăugat Florea.

Pentru a susține această expansiune rapidă, FRYDAY își propune să-și consolideze resursele de middle și top management, iar recrutarea va fi făcută prin intermediul unui proces de headhunting, pentru a asigura succesul planurilor extrem de agresive pentru 2025, care vizează deschiderea unei locații noi în fiecare lună, totalizând 12 noi locații în acel an.

Cea mai bună dietă care reduce riscul de cancer și boli de inimă

Dieta care reduce riscul de cancer și boli de inimă. Dr. Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health și profesor universitar la Harvard Medical School din Boston, vorbește despre cea mai bună dietă care reduce riscul de cancer și boli de inimă.

„Acesta este un studiu important, deoarece confirmă faptul că principiile dietei mediteraneene tradiționale (care a fost studiată cel mai intens) pot fi aplicate și altor culturi”, potrivit Dr. Walter Willett.

Dieta Atlantică, „verișoara” dietei mediteraneene, poate conține câteva indicii pentru o mai bună sănătate a inimii și un risc mai mic de a muri prematur din cauza cancerului sau bolilor de inimă.

Dieta care oferă numai beneficii

„Aceasta este o dovadă a faptului că o astfel de dietă, care pune accentul pe aprovizionarea locală în măsura în care este posibil, oferă beneficii atât oamenilor, cât și planetei. Aceasta este o concluzie bună”, a afirmat dr. Katz.

Aceasta include pește proaspăt, puțină carne roșie, lactate, leguminoase, legume proaspete, cartofi consumați în supe de legume, pâine integrală și un consum moderat de vin. Apreciata dietă mediteraneană e bazată pe plante, cu accent pe fructe și legume, cereale integrale și fasole.

Dieta bazată pe plante, conform studiului, ajută la combaterea diabetului și la creșterea în greutate. Carnea roșie este folosită doar pentru a da savoare unui fel de mâncare, iar peștele gras cu ouă, lactatele și carnea de pasăre se consumă în porții mult mai mici. În plus, se pune accentul pe mâncarea gătită în casă.

Conform unui studiu publicat în luna decembrie a anului 2023, s-a constatat că dieta Atlantică a redus riscul de deces din orice cauză pe o perioadă de 14 ani în Spania, Cehia, Polonia și Marea Britanie, în cazul persoanelor cu boli cronice severe. De asemenea, a redus riscul de deces din cauza cancerului și a bolilor cardiovasculare pentru aproape 36.000 de persoane participante la studiu cu vârste cuprinse între 18 și 96 de ani.

Consumul de mai mult pește, fasole și legume este, de asemenea, asociat cu scăderea nivelului de proteine, un semn de inflamație în organism.

sursa

Amuzant! Cum reacționează doi bărbați la durerile nașterii
Articolul anterior
Machiajul le-a transformat din femei ”banale” în fabuloase!
Articolul următor