Greşeli dietetice care îţi provoacă balonarea

Meteorismul, adică acumularea excesivă de gaze la nivel intestinal, este cauzat cel mai adesea de un regim alimentar dezordonat, decât de alte afecţiuni medicale serioase. Cu toate acestea, balonarea intestinelor devine uneori greu de înfruntat şi poate tăia cheful pentru orice activitate. Există, însă, câteva lucruri simple care pot să prevină flatulenţa şi pe care, cu siguranţă, nu le respecţi, dacă tot vine vorba de balonare.

separator
balonare

Iată câteva reguli dietetice de care nu ţii cont şi care pot să provoace acumulare de gaze:

1. Consumi incorect alimentele care pot fermenta, de exemplu fructele, care trebuie luate separat de alte alimente, la cel puţin 1,5 ore după masă sau cu 30 de minute înainte de masă, ca să previi balonarea şi să nu le blamezi de fiecare dată.

2. Mănânci prea mult deodată şi preferi mese copioase, care încarcă digestia prin conţinut diferit de nutrienţi şi prin volumul mare de alimente care necesită amestecat cu sucul gastric, iar acest lucru întârzie digestia şi evacuarea optimă a hrănii din stomac. Mănâncă moderat şi pune punct când te-ai săturat. Moderaţia te scapă de balonare, te ajută să îţi menţii greutatea şi, chiar, să previi anumite boli.

3. Nu respecţi mesele zilei. Dacă sari peste micul dejun, vei mânca mai mult la prânz şi vei înlesni apariţia balonării. În plus, mâncatul la ore fixe îţi reglează digestia.

4. Mestecă bine hrana. Alimentele mestecate insuficient determină stomacul să lucreze mai mult şi respectiv – defectuos, iar alimentele prost digerate, ajungând la nivelul intestinului gros, vor produce gaze în exces. Aşadar, cu cât mănânci mai lent, cu atât este mai sănătos.

5. Ai tendinţă spre constipaţie cronică, care favorizează reacţiile de putrefacţie de la nivelul florei intestinale şi producerea de gaze. Este bine să previi prin măsuri dietetice constipaţia.

6. Mănânci alimente prea reci şi prea fierbinţi la aceeaşi masă, iar acest lucru determină peristaltismul intestinelor să lucreze în extreme, favorizând acumulare de gaze. Alimentele se consumă la temperatura camerei sau calde, niciodată de la frigider sau prea fierbinţi, la fel şi băuturile.

7. Decubitul după masă. Întinsul orizontal în pat sau somnul imediat după luarea mesei inhibă şi îngreuiază digestia în stomac, ceea ce poate cauza balonare.

8. Dacă vorbeşti mult în timp ce mesteci hrana, permiţi pătrunderea aerului în tubul digestiv.

9. Rumegarea îndelungată a gumei de mestecat produce balonare, întrucât intestinele sunt păcălite şi încep să funcţioneze în gol, stimulând peristaltismul şi secretând în exces sucuri digestive.

10. Băuturile carbogazoase încarcă tubul digestiv cu aer în plus, pe care intestinele cu peristaltismul lor normal nu sunt în stare să-l evacueze optimal, iar rezultatul este un abdomen destins.

11. Alimentele bogate în gluten şi lactoză pot să provoace intoleranţă. Dacă ţi-ai descoperit asemenea tulburări, înlocuieşte grâul cu alte cereale, iar laptele de origine animală cu cel de soia şi alege lactatele fermentate, brânza de vaci, iaurtul, care conţin mai puţină lactoză decât laptele.

12. Aportul zilnic insuficient de lichide este un factor important în apariţia balonării şi a constipaţiei.

13. Mişcarea activă, plimbările şi activitatea fizică reduc acumularea de gaze la nivel intestinal, decât adoptarea sedentarismului.

Alimente flatulente sunt: ridichile, fasolea boabe, cartofii, mazărea boabe, ciupercile, pâinea şi alte produse din făină albă, dulciurile de orice fel şi alte preparate cu conţinut ridicat de zahăr, carnea grasă şi grăsimile, sosurile grase, maioneza, smântâna.

Combinaţii alimentare nerecomandate în caz de balonare:

• Nu combina făinoasele (pâinea, pastele) sau amidonoasele (cartofii, orezul) cu carnea. Carnea se combină doar cu legume, de preferat crude, în salată;
• Nu combina grăsimile cu dulciurile, cum ar fi crema de prăjituri cu unt sau untul cu pâinea, ori alt aliment gras cu pâine. Alimentele care conţin grăsimi se combină doar cu legume, fierte sau crude;
• Nu combina carbohidraţii cu grăsimile;
• Nu amesteca fructele cu legumele şi nici mai mult de două feluri de fructe la o gustare.

greata_in_sarcina

Alimente în dietă care te ajută să previi flatulenţa

• Ceaiul de anghinare, mentă, rostopască, sunătoare, muşeţel combat meteorismul.
• Alimentele care conţin potasiu, cum ar fi bananele, scad nivelul de sodiu în organism şi reduc balonarea.
• Legumele fierte sunt mai uşor de digerat şi nu produc balonare, în cazul în care cele crude rău se tolerează.
• Consumă iaurturi probiotice care elimină disconfortul.
• Ai grijă să fierbi bine fasolea, lintea şi năutul, ca să previi flatulenţa.
• Ţelina, pătrunjelul, castravetele în alimentaţie reduc meteorismul, în plus au şi efect diuretic.
• Apa cu lămâie înlătură balonarea. Un pahar de apă cu suc de lămâie de dis-de-dimineaţă subţiază abdomenul.

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lâng rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Exerciții după metoda Unica la „Maratonul copiilor pentru copii”
Articolul anterior
A fost posibil! Primul nou-născut în lume după transplant de uter
Articolul următor