Iată cum poţi calcula uşor mărimea porţiilor de alimente cu ajutorul mâinii!

 Dacă doreşti să slăbeşti eficient ori să îţi menţii greutatea corpului în limitele ideale înălţimii tale, pe lângă faptul că faci multă mişcare, este important să ţii cont şi de numărul caloriilor ingerate. De altfel, specialiştii în nutriţie ne sfătuiesc să adoptăm o dietă echilibrată, care să ne permită să mâncăm sănătos fără să adaugăm kilograme în plus. Prin urmare, este bine să fim atenţi de fiecare dată la calitatea, dar şi cantitatea alimentelor pe care le consumăm. Însă, cum poţi să potriveşti mai uşor porţiile alimentelor din farfurie cu ajutorul mâinii tale, fără ca să apelezi la calcularea sistematică a numărului de calorii din ele?

separator

ghidul-manual-pentru-portionarea-mancarurilor1

Ghid util pentru măsurarea porţiilor

Potrivit expertului Sian Porter, consultant dietetician şi purtătorul de cuvânt la the British Dietetic Association, majoritatea oamenilor nu ştiu cum arată o porţie potrivită de mâncare, de aceea există mereu riscul de supraestimare ori subestimare a numărului de calorii din alimentele ingerate.

Pe lângă faptul că experţii în nutriţie recomandă să consumăm cinci porții de fructe şi legume pe zi a câte 80 de grame, în prezent nu există un alt ghid oficial elaborat care să ne indice cifre cu privire la mărimea porțiilor altor alimente din farfurie.

De exemplu, specialiştii recomandă să consumăm două porții de pește gras pe săptămână, însă nu indică care este mărimea porţiilor. Aşadar, cum poţi să îţi dai seama cât de mult trebuie să mănânci, fără ca să numeri caloriile ori să pui alimentele pe cântar? Ei bine, mâna ta poate fi cel mai bun măsurător al porţiilor, spune specialistul Porter Sian, care mai subliniază că persoanele ce au corpul mai voluminos au, de fapt, şi mărimea porţiilor uşor mai mare, iar în cazul copiilor, porţiile ori cantităţile mici de mâncare recomandate acestora sunt potrivite mânuţei lor.

Peştele alb: toată palma, inclusiv degetele

Carnea peștelui alb este scăzută în grăsimi și calorii, o porţie constituind mărimea unei palme în platou, inclusiv degetele, adică în jur de 150g şi 100 de calorii. Peștele alb este bogat în proteine, scăzut în grăsimi, mai sărac în acizi graşi Omega 3, însă mai bogat în seleniu, acesta necesar pentru întărirea sistemului imunitar, a părului şi a unghiilor, potrivit dr. Sian.White Fish - feature on food portions

Spanac crud: două palme

O porţie pe zi de 80 de grame de spanac, alături de alte legume este potrivită, aceeaşi dimensiune fiind valabilă şi pentru alte legume din frunze verzi. Este recomandat să consumăm legume la fiecare masă, spune dr. Sian.Uncooked Spinach - feature on food portions

Fructe de pădure: două palme în formă de cupă

O porție constituie 80g de fructe mici ori aproximativ două mâini pline în formă de cupă, echivalentul a 250 g zilnic; cantitatea nu se consumă toată deodată, ci uniformizat în decursul unei zile.Mixed Berries - feature on food portions

Legume: mărimea unui pumn strâns

O porţie ar trebui să cântărească 80 de grame ori aproximativ mărimea unui pumn strâns; aceasta ar trebui să umple o jumătate de farfurie.Brocolli - feature on food portions

Paste crude: mărimea unui pumn strâns

Pastele fierte trebuie să ocupe un sfert de farfurie, la fel şi porţia de orez fiert. De regulă, carbohidraţii trebuie să constituie un sfert de farfurie, proteinele – un alt sfert, legumele – alte două sferturi.Dried Pasta - feature on food portions

Nuci: un pumn în formă de cupă

Este recomandat consumul unui pumn de nuci zilnic, fracţionat în cantităţi mai mici pe parcursul zilei. Nucile și semințele sunt o gustare sănătoasă, bogată în grăsimi nesaturate benefice pentru sănătatea inimii şi a vaselor de sânge, potrivit dr. Sian Porter.Mixed Nuts - feature on food portions

Carne: mărimea palmei înafara degetelor

O porţie de carne constituie mărimea palmei mâinii tale (dar nu şi degetele), de grosime – 1-1,5 cm, consumată la fiecare masă ori la 2 mese din zi; cel mai potrivit – în cantităţi mici şi mai des; ideal- nu mai mult de 500g într-o săptămână. Consumă şi alte proteine, precum cele din peşte, fasole, mazăre, iaurt.Cooked Steak - feature on food portions

Cartofi: un pumn strâns

O porţie de cartofi de 180 de grame oferă 175 de calorii. De regulă, o porţie de carbohidraţi ar trebui să aibă circa 200 de calorii pentru o femeie şi 250 de calorii pentru un bărbat, afirmă Porter Sian.Jacket Potatoes - feature on food portions

Peşte roşu: mărimea unei palme

Consumul a 1-2 porţii pe săptămână de peşte gras, precum somon, macrou ori sardea, bogat în acizi graşi Omega-3 este potrivit pentru sănătatea inimii şi a vaselor sanguine; o porţie cântăreşte aproximativ 100g şi are în jur de 200 de calorii.Salmon - feature on food portions

Unt: vârful unui deget

O porţie de unt topit, ulei sau unt de arahide constituie nu mai mult de o linguriță sau dimensiunea falangei distale a degetului mare de la mână, maxim de 2-3 porții pe zi.Crunchy Peanut Butter - feature on food portions

Ciocolata: mărimea degetului arătător

O porţie ar avea în jur de 100 de calorii sau circa 20 de grame. Dairy Milk Chocolate - feature on food portions

Caşcaval: cât două degete mari în lungime şi lăţime

O porţie de brânză ar trebui să aibă în jur de 30 de grame, ori cât lungimea și adâncimea ambelor degete; aceasta ar ajunge la 125 de calorii.Portion of Cheese - feature on food portions

Tort sau prăjituri: două degete

O porţie de tort ar trebui să aibă cât două degete, în lungime și lățime, adică aproximativ 185 de calorii.             Slice of cake - feature on food portions

Cum ne ajutăm ficatul cu verdețuri de primăvară

În acest sezon avem ocazia să includem în meniu primele verdețuri proaspete bogate în aminoacizi și vitamine. Spanac, ștevie, salată, urzici, ceapă, usturoi verde, leurdă și lobodă – nutrienții din aceste plante stimulează eliminarea toxinelor de la nivelul ficatului.

Ficatul este responsabil de descompunerea carbohidraților, producerea glucozei și detoxifierea organismului. De asemenea, stochează nutrienți și formează bila, care este necesară pentru a digera și pentru a absorbi în mod corespunzător nutrienții din alimente. 

Usturoiul și ceapa verde accelerează activitatea ficatului

Usturoiul este bogat în alicină și seleniu, două substanțe nutritive benefice nu doar pentru organism, ci și pentru ficat. Datorită conţinutului ridicat de sulf, atât ceapa, cât şi usturoiul verde cresc activitatea enzimatică, prin urmare curăţă şi ficatul. Fără acest mineral esențial, ficatul nu ar reuși să elimine eficient toxinele din organism.

Urzica are acțiune depurativă

Această plantă de primăvară este bogată în carotenoide (provitamina A), în vitamine (B2, C, K), acid folic, flavonoizi, taninuri, uleiuri volatile, siliciu, acid galic, mucilagii și lecitină. În plus, aceasta are proprietăți diuretice, astringente, antiseptice, depurative, emoliente, expectorante, revitalizante, detoxifiante. 

Preparatele pe bază de urzică elimină toxinele și alte substanțe nocive din organism. Ca să beneficiezi de proprietățile terapeutice ale acestei plante este indicat să ții o cură de 4 săptămâni cu ceai de urzică. Ca să obții ceaiul, este nevoie să opărești 1 linguriță cu vârf de plantă în 400 ml de apă fierbinte. Important este să lași amestecul la infuzat 2 minute și să consumi 1 ceașcă de ceai dimineața, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă, iar în timpul zilei încă 2 cești de ceai.

Spanacul curăță ficatul 

Frunzele de spanac sunt bogate în potasiu, folați și magneziu, fiind utile nu doar pentru detoxificarea ficatului, ci și în scăderea tensiunii arteriale. Trebuie să știi că spanacul nu trebuie ținut la frigider mai mult de 2 zile. Altfel, acesta își pierde virtuțile terapeutice. Spanacul este util și persoanelor care vor să scape de kilogramele în plus, pentru că frunzele de spanac au foarte puține calorii și conțin substanțe cu efect diuretic. 

Atenție! Pentru că este sursă de acid oxalic, care împiedică absorbția calciului și a fierului, cei care suferă de hepatite, reumatism, inflamații gastrice și intestinale sau care urmează un regim fără sare nu trebuie să consume cantități mari de spanac.

Loboda, delicioasă și bună pentru ficat

Ciorbele, omletele, sufleurile și plăcintele care au în compoziție frunze de lobodă sunt mâncăruri delicioase, recomandate în detoxificarea ficatului, dar și celor care primăvara se simt obosiți, ușor iritabili, fără putere, din cauza asteniei. Totodată, pentru că planta are proprietăţi depurative, diuretice, remineralizante, vitaminizante, este indicată și în afecţiuni ginecologice, hepatice şi renale.

Leurda curăță sângele

Cunoscută și sub denumirea de ceapa vrăjitoarelor, usturoi de pădure, ceapa ursului, ceapa ciorii, leurda are în compoziție vitaminele A, B și C, săruri minerale, calciu, fier, magneziu, fosfor, uleiuri eterice, glucide și proteine. Leurda îmbunătățește digestia, previne apariția virozelor respiratorii și afecțiunile pulmonare. Totodată, preparatele pe bază de leurdă curăță sângele de toxine și îi redau fluiditatea. Pe lângă acestea, leurda este eficientă în reducerea tensiunii arteriale și, prin urmare, în scăderea riscului bolilor de inimă și accidentului vascular cerebral. 

Ștevia

Conține săruri de calciu, potasiu, fier, magneziu, vitamina C. Deși este o plantă recomandată în stimularea ficatului, puțini știu că aceasta are acţiune laxativă datorită acidului crisofanic din compoziție sa. Din ștevie, frecvent se prepară ciorbe.

Salata verde

Este bogată în minerale: sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, vitamine: A, B1, C, E și K, dar și în fibre vegetale. Se consumă ca atare, sub formă de salate, dar și în combinație cu alte legume crude, ulei, sare şi suc de lămâie. Consumată seara, la cină, favorizează instalarea unui somn liniştit și accelerează digestia. 

Singurul fruct care te ajută să slăbești. Cum să îl prepari ca să-ți ardă grăsimea de pe abdomen

Nutriționiștii au dezvăluit care este singurul fruct care te ajută să slăbești. Conform specialiștilor de la Healthline, acestea te-ar putea ajuta să arzi grăsimea abdominală. Grăsimea viscerală este considerată a fi cea mai periculoasă pentru sănătate.

Nu doar că este inestetică, dar este și extrem de periculoasă, spun specialiștii. Grăsimea abdominală acoperă organele din această zonă a corpului și duce în timp la apariția bolilor cronice, dar și la apariția obezității. Astfel, nutriționiștii recomandă o dietă cât mai echilibrată și un stil de viață sănătos pentru a putea reduce grăsimea nedorită.

Singurul fruct care te ajută să slăbești

Un singur fruct nu va face minuni când vine vorba de pierderea în greutate, dar te-ar putea ajuta să accelerezi procesul de slăbire. Adăugând pe lista ta de cumărături fructe nutritive, te vei asigura că ai parte de o dietă echilibrată și sănătoasă, scrie catine.ro.

Acest fruct care te poate ajuta să arzi grăsimea abdominală este extrem de versatil și poate fi inclus cu succes în salate, smoothies sau chiar în supe delicioase. Este un fruct cu un număr impresionant de nutrienți, care te ajută să rămâi plină pentru o perioadă mai lungă de timp.

Avocado este considerat a fi unul dintre cele mai versatile fructe, având un număr important de micronutrienți și macronutrienți. Studiile au demonstrat faptul că acesta este mult mai bogat în potasiu decât bananele.

Totodată, avocado reprezintă o sursă importantă de aceeași grași monosaturați. Textura cremoasă a acestui fruct îl face ușor de integrat în orice preparat. Cu toate acestea, avocado trebuie ales cu mare atenție pentru a fi perfect copt.

Avocado este benefic pentru pierderea în greutate

Avocado poate ajuta la pierderea în greutate dacă este inclus în mod corect în dieta ta. Acesta este antiinflamator și ajută la reducerea radicalilor liberi din organism. Totodată, avocado ajută la îmbunătățirea procesului digestiv, iar studiile arată că ar putea să prevină riscul de apariție al obezității. Un fruct de avocado conține mai puțin de un gram de zahăr, spun studiile.

Acest lucru înseamnă că te poți bucura de acest fruct fără să-ți fie teamă că vei avea un aport mult prea mare de fructoză care ar putea să intervină în procesul tău de slăbire. Un singură porție de avocado conține mai puțin de 100 de calorii, susțin specialiștii.

Medic specialist în imunologie și alergologie: ,,Suntem victimele unui experiment alimentar criminal”

Cei care doresc sa consume doar produse naturale, fără E-uri şi alte ,,surprize” nocive, îşi pot face cumpărăturile cu chibzuială, de la pâine la bomboane, de la brânză la carne de porc şi vită, ceaiuri, sucuri, uleiuri cu arome artificiale.

separator
,,Nu consumaţi acelaşi aliment o perioada lunga de timp”, spunea medicul Maria Chirilă, specialist in imunologie si alergologie. ,,Şi în homeopatie se aplică zicala „ce-i prea mult nu-i sănătos”. Chiar dacă, în esenţă, e bun”.

Aşa că medicul atrage atenţia să nu consumăm acelaşi ceai, aliment sau orice alt produs o perioadă foarte lungă de timp. Pentru că asta duce la o simptomatologie. Ceaiul de sunătoare, de pildă, altfel benefic, dă nevralgii destul de grave:

„La un moment dat, am avut o pacientă tânără, frumoasă, dar cu nişte cearcăne imense, până la jumătatea feţei, şi cu o stare generală foarte proastă. Am întrebat-o, din prima, ce mănâncă. Şi mi-a spus că hrana ei, de doi ani, se rezumă doar la grâu încolţit”.

„Toată nenorocirea asta cu bolile pro­vine de la stilul de viaţă, de la ceea ce mâncăm. Am făcut un calcul şi, în fiecare zi, prin alimentele de pe piaţă, mâncăm în jur de 250-300 de substanţe chimice. Cum vreţi să reziste organismul la o asemenea agresiune? Pâinea cea de toate zilele, de pildă, are nu mai puţin de 14 afânători, din­tre care unii cancerigeni. Prin sare, cea iodată, că de alta nu avem, luăm în fiecare zi o doză de cianură. Laptele praf pentru copii conţine 28 de substanţe chimice, inclusiv piatră vânătă, folosită la stropitul viilor, pentru dăunători. Toate sunt scrise pe cutii, adică e la vedere, nu trebuie decât să le citiţi. Cine avizează acest experiment alimentar criminal? În toate ţările civilizate, E-urile sunt controlate foarte strict. Numai la noi se folosesc haotic, fiecare pro­ducător pune ce şi cât vrea. De ce să încarci un aliment oarecare cu 15 E-uri, când el este foarte bun în stare naturală? Doar dacă vrei să-i creşti preţul, că şi otrăvurile astea sunt scumpe. Şi cam aşa se întâmplă, culmea sadismului, trebuie să îi şi plătim bine ca să ne omoare. Sau dacă vrei, ca politică de stat, să fie cât mai mulţi oameni bolnavi. Şi să dezvolţi indus­tria farmaceutică. Mult mai rentabilă, la noi, decât industria de armament, de pildă.

Pentru o viaţă sănătoasă şi pentru a trata cât mai corect diverse afecţiuni, dacă le avem, dr. Maria Chirilă recomanda câteva „reţete” genera­le:

• beţi sucuri de cătină, echinaceea şi isop, pen­tru că ele cresc imunitatea
• în loc de antibiotice, luaţi uleiuri esenţiale de eucalipt şi cimbru
• con­sumaţi cât mai multe alimente-medicament: hrean (cel mai bun antibiotic); ridiche neagră (depurativ, detoxifiant); sfeclă roşie (mare furnizoare de fier); andive (adevărate minuni pentru afecţiunile hepato- biliare); leurdă (antitumoral natural)
• beţi 2- 3 căni de ceai pe zi: de porumbe şi hibiscus (antistres); de măceşe (macerat de seara până dimi­neaţa este sănătate curată pentru cardiaci).

Sursa



Apă îmbuteliată contaminată cu bacterii! Cinci mărci retrase de la vânzare
Articolul anterior
Cât câștigă Andrei Porubin!
Articolul următor
Close menu