Iată cum poţi calcula uşor mărimea porţiilor de alimente cu ajutorul mâinii!

 Dacă doreşti să slăbeşti eficient ori să îţi menţii greutatea corpului în limitele ideale înălţimii tale, pe lângă faptul că faci multă mişcare, este important să ţii cont şi de numărul caloriilor ingerate. De altfel, specialiştii în nutriţie ne sfătuiesc să adoptăm o dietă echilibrată, care să ne permită să mâncăm sănătos fără să adaugăm kilograme în plus. Prin urmare, este bine să fim atenţi de fiecare dată la calitatea, dar şi cantitatea alimentelor pe care le consumăm. Însă, cum poţi să potriveşti mai uşor porţiile alimentelor din farfurie cu ajutorul mâinii tale, fără ca să apelezi la calcularea sistematică a numărului de calorii din ele?

separator

ghidul-manual-pentru-portionarea-mancarurilor1

Ghid util pentru măsurarea porţiilor

Potrivit expertului Sian Porter, consultant dietetician şi purtătorul de cuvânt la the British Dietetic Association, majoritatea oamenilor nu ştiu cum arată o porţie potrivită de mâncare, de aceea există mereu riscul de supraestimare ori subestimare a numărului de calorii din alimentele ingerate.

Pe lângă faptul că experţii în nutriţie recomandă să consumăm cinci porții de fructe şi legume pe zi a câte 80 de grame, în prezent nu există un alt ghid oficial elaborat care să ne indice cifre cu privire la mărimea porțiilor altor alimente din farfurie.

De exemplu, specialiştii recomandă să consumăm două porții de pește gras pe săptămână, însă nu indică care este mărimea porţiilor. Aşadar, cum poţi să îţi dai seama cât de mult trebuie să mănânci, fără ca să numeri caloriile ori să pui alimentele pe cântar? Ei bine, mâna ta poate fi cel mai bun măsurător al porţiilor, spune specialistul Porter Sian, care mai subliniază că persoanele ce au corpul mai voluminos au, de fapt, şi mărimea porţiilor uşor mai mare, iar în cazul copiilor, porţiile ori cantităţile mici de mâncare recomandate acestora sunt potrivite mânuţei lor.

Peştele alb: toată palma, inclusiv degetele

Carnea peștelui alb este scăzută în grăsimi și calorii, o porţie constituind mărimea unei palme în platou, inclusiv degetele, adică în jur de 150g şi 100 de calorii. Peștele alb este bogat în proteine, scăzut în grăsimi, mai sărac în acizi graşi Omega 3, însă mai bogat în seleniu, acesta necesar pentru întărirea sistemului imunitar, a părului şi a unghiilor, potrivit dr. Sian.White Fish - feature on food portions

Spanac crud: două palme

O porţie pe zi de 80 de grame de spanac, alături de alte legume este potrivită, aceeaşi dimensiune fiind valabilă şi pentru alte legume din frunze verzi. Este recomandat să consumăm legume la fiecare masă, spune dr. Sian.Uncooked Spinach - feature on food portions

Fructe de pădure: două palme în formă de cupă

O porție constituie 80g de fructe mici ori aproximativ două mâini pline în formă de cupă, echivalentul a 250 g zilnic; cantitatea nu se consumă toată deodată, ci uniformizat în decursul unei zile.Mixed Berries - feature on food portions

Legume: mărimea unui pumn strâns

O porţie ar trebui să cântărească 80 de grame ori aproximativ mărimea unui pumn strâns; aceasta ar trebui să umple o jumătate de farfurie.Brocolli - feature on food portions

Paste crude: mărimea unui pumn strâns

Pastele fierte trebuie să ocupe un sfert de farfurie, la fel şi porţia de orez fiert. De regulă, carbohidraţii trebuie să constituie un sfert de farfurie, proteinele – un alt sfert, legumele – alte două sferturi.Dried Pasta - feature on food portions

Nuci: un pumn în formă de cupă

Este recomandat consumul unui pumn de nuci zilnic, fracţionat în cantităţi mai mici pe parcursul zilei. Nucile și semințele sunt o gustare sănătoasă, bogată în grăsimi nesaturate benefice pentru sănătatea inimii şi a vaselor de sânge, potrivit dr. Sian Porter.Mixed Nuts - feature on food portions

Carne: mărimea palmei înafara degetelor

O porţie de carne constituie mărimea palmei mâinii tale (dar nu şi degetele), de grosime – 1-1,5 cm, consumată la fiecare masă ori la 2 mese din zi; cel mai potrivit – în cantităţi mici şi mai des; ideal- nu mai mult de 500g într-o săptămână. Consumă şi alte proteine, precum cele din peşte, fasole, mazăre, iaurt.Cooked Steak - feature on food portions

Cartofi: un pumn strâns

O porţie de cartofi de 180 de grame oferă 175 de calorii. De regulă, o porţie de carbohidraţi ar trebui să aibă circa 200 de calorii pentru o femeie şi 250 de calorii pentru un bărbat, afirmă Porter Sian.Jacket Potatoes - feature on food portions

Peşte roşu: mărimea unei palme

Consumul a 1-2 porţii pe săptămână de peşte gras, precum somon, macrou ori sardea, bogat în acizi graşi Omega-3 este potrivit pentru sănătatea inimii şi a vaselor sanguine; o porţie cântăreşte aproximativ 100g şi are în jur de 200 de calorii.Salmon - feature on food portions

Unt: vârful unui deget

O porţie de unt topit, ulei sau unt de arahide constituie nu mai mult de o linguriță sau dimensiunea falangei distale a degetului mare de la mână, maxim de 2-3 porții pe zi.Crunchy Peanut Butter - feature on food portions

Ciocolata: mărimea degetului arătător

O porţie ar avea în jur de 100 de calorii sau circa 20 de grame. Dairy Milk Chocolate - feature on food portions

Caşcaval: cât două degete mari în lungime şi lăţime

O porţie de brânză ar trebui să aibă în jur de 30 de grame, ori cât lungimea și adâncimea ambelor degete; aceasta ar ajunge la 125 de calorii.Portion of Cheese - feature on food portions

Tort sau prăjituri: două degete

O porţie de tort ar trebui să aibă cât două degete, în lungime și lățime, adică aproximativ 185 de calorii.             Slice of cake - feature on food portions

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lâng rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Apă îmbuteliată contaminată cu bacterii! Cinci mărci retrase de la vânzare
Articolul anterior
Cât câștigă Andrei Porubin!
Articolul următor