În ce alimente găseşti cei mai buni antioxidanţi

O alimentaţie bogată în antioxidanţi are un rol definitoriu în prevenirea şi încetinirea procesului de îmbătrânire, întărirea sistemului imunitar, protejarea împotriva radicalilor liberi (responsabili pentru apariţia ridurilor) şi menţinerea sănătăţii inimii.

separator
Cine-are-nevoie-de-antioxidanti-mai-mult

Coenzima Q10 – se mai numeşte şi “antioxidantul inimii sănătoase” pentru că reface ADN-ul deteriorat şi este folosită în tratamentul şi prevenirea bolilor cardiace. Totodată, aceasta ajută la prevenirea bolilor Alzheimer sau Parkinson, este implicată în toate procesele producătoare de energie şi în stocarea energiei în celule, ajutând şi la funcţionarea ficatului. Coenzima Q10 este prezentă în cantităţi importante în uleiul de soia, sardine, alune, carnea de bovine şi fructele de mare.

Antioxidanti pentru imunitate
Vitamina C – este un alt antioxidant cu rol important în funcţionarea corectă a sistemului imunitar şi stimularea capacităţii de regenerare a organismului. În plus, aceasta ajută la evitarea complicaţiilor prenatale şi are un rol esenţial în producerea colagenului din piele. Doza zilnică recomandată diferă în funcţie de sex: pentru bărbaţi de 90mg, iar pentru femei 75mg. Cele mai importante surse de vitamina C sunt delicioasele citrice, papaya, kiwi, dar şi pepenele verde, broccoli şi cocazele negre.

fructele-goji-nivelul-de-antioxidanti

Vitamina E – un antioxidant veritabil. Aceasta vitamină stopează procesul de îmbătrânire, ajută la hidratarea pielii, reduce apariţia cicatricilor şi a arsurilor şi întăreşte sănătatea ochilor. Cele mai clare semne ale deficitului de vitamina E sunt cele legate de probleme digestive, furnicături, amorţirea braţelor sau picioarelor şi încetinirea vindecării rănilor. De altfel, lipsa acestei vitamine măreşte şi riscul cancerului la prostată şi la san. Vitamina E poate fi asimilată din alimente precum uleiul de germeni de grâu, seminţe de floarea soarelui şi de muştar, alune, nuci, galbenuş şi unt.

Beta-carotenul are un rol deosebit în prevenirea cancerului, prin anihilarea radicalilor liberi şi “dizolvarea” substanţelor canceroase provenite din mediul extern. De asemenea, joacă un rol important în combaterea aterosclerozei, deoarece impiedică oxidarea lipoproteinelor de mică densitate (colesterolul LDL) reducând riscul apariţiei acestei boli şi în consecinţă al producerii infarctului miocardic. Totodată, beta carotenul are efect antiîmbătrânire, protejează pielea împotriva radiaţiilor ultraviolete şi ajută la prevenirea numeroaselor boli cauzate de înaintarea în vârstă.Îl poţi găsi în: morcovi, cartofi dulci, spanac, dovlecei, caise, piersici, nectarine, mango, papaya.

Rege printre antioxidanţi
Resveratrol – este antioxidantul suprem. El are o acţiune extrem de puternică, fiind de 4-5 ori mai puternic decât beta-carotenul, de 50 de ori mai puternic decât Vitamina E şi de 20 de ori mai puternic decât Vitamina C. Recunoscut ca antioxidant care raspunde la stres, infecţii micotice şi radiaţii ultraviolete, proprietăţile acestei substanţe se extind asupra echilibrarii nivelului de colesterol în organism, îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, menţinerea elasticităţii pielii şi ameliorarea simptomelor cauzate de alergii. Resveratrolul se regăseşte preponderent în strugurii roşii, afine, mure, vin şi must.

Acidul lipoic este un acid gras care se găseşte în mod natural în fiecare celulă a corpului ce ajută la convertirea glucozei în energie şi neutralizează acţiunea nocivă a radicalilor liberi. Proprietatea deosebită a acidului lipoic este ca, spre deosebire de alţi antioxidanţi, actionează în profunzime atât în apă, cât şi în grăsime, astfel că este asimilat cu mai multă uşurinţă de organism.

De asemenea, reduce riscul apariţiei accidentelor vasculare cerebrale, cataractei, bolilor cardiace şi protejează ficatul de diferite acţiuni toxice. Acidul lipoic nu se găseşte în cantităţi foarte bogate în multe alimente, însă poate fi regăsit cu uşurinţă în spanac, broccoli, mazăre, drojdia de bere, varza de Bruxelles şi carnea roşie.

Sursa

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lâng rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Demonstrat ştiinţific: De ce mulţi dintre bărbaţi au penisul orientat spre stânga
Articolul anterior
Cum să te bucuri de spaghete fără să iei în greutate
Articolul următor