Două sfaturi importante atunci când mergi la cumpărături: nu face cumpărături pe burta goală (pentru că vei pleca acasă cu produse de care nu ai de fapt nevoie) și citește mereu eticheta nutrițională și compozițională.
Eticheta este cartea de identitate a produsului pe care îl cumperi. Nu te încrede în precizări de genul „tradițional”, „de casă”, „fără conservanți”, „fără coloranți”. Citește cu atenție eticheta de pe spatele produsului. Dar să vedem în caest material ce ketchup alegem.
Iată cum arată o rețetă industrială obișnuită de ketchup: apă, pastă de tomate 12%, oțet, amidon modificat (E1420, 1440, 1404), sare, zahăr, zaharină de sodiu, arome naturale, arome natural identice, conservanți (benzoat de sodiu E211, sorbat de potasiu E202).
De remarcat că, de obicei, ketchup-ul industrial conține cantități foarte mici de roșii, fiind folosite în schimb gume de îngroșare, aromatizanți, conservanți pentru a i se da vâscozitate, gust bun și durabilitate la raft.
Amidonul modificat din porumb are rolul de a-i da ketchup-ului consistență și textură. Însă consumatorii vor resimți probleme ale tractului intestinal în cazul în care vor mânca o cantitate mare de ketchup industrial. Zaharina de sodiu e un aditiv controversat, fiind încadrat de Agenția Internațională de Cercetări în Cancer în grupa 2B, ca agent cancerigen. Ketchup-ul industrial are în compoziție o sursă ascunsă de zaharuri cu index glicemic ridicat și absorbție rapidă.
Care este varianta cea mai sănătoasă a ketchup-ului?
Ketchup-ul preparat în casă, din roșii de gradina, bine coapte, cu înglobarea cojii și folosirea unor cantități mici de sare integrală, steviozidă și a unor condimente naturale, cum ar fi țelina, coriandru, pătrunjel, curry, pasteurizat corect, fără adaosuri de fix-uri din comerț care conțin E-uri și conservanși.
Bineinteles, există și variante de ketchup bio, făcute de firme renumite, după rețete corecte, însă au un preț destul de piperat.
Cei care sufera de diabet, hipertensiune, maladii cardiovasculare, hepato-renale, supraponderalii și obezii trebuie să fie atenți la consumul unui astfel de sos industrial.