Mâncăm peşte proaspăt sau congelat?

Peştele este un aliment valoros, însă este peştele congelat la fel de sănătos ca cel proaspăt sau stridiile un aliment afrodiziac? Ce să cunoşti despre consumul de peşte şi cum să îl alegi pe cel bun, iată câteva lămuriri:

separator

1. Peştele proaspăt – mai sănătos decât cel congelat?
Peştele de bună calitate, spun specialiştii, este potrivit inclusiv în stare îngheţată, întrucât peştele prins este de îndată congelat, iar peştele proaspăt are nevoie de condiţii adecvate de întreţinere ca să ajungă într-o unitate de comerţ. În acelaşi timp peştele proaspăt, nu rareori, este îngheţat şi apoi dezgheţat pentru vânzare.

caras

2. Consumul de peşte scade riscul de boli cardiovasculare?
Adevărat. Peştele consumat scade riscul de boli de inimă, accidente cardiovasculare, boli depresive, demenţă, cancer, este benefic în boli inflamatorii precum artrita reumatoidă. Consumul regulat de peşte scade riscul de boli cardiace fatale cu 36%.

3. Peştele este bogat în grăsimi sănătoase?
Peştele, spre deosebire de carnea de viţel, pui sau porc, conţine o cantitate mai mare de grăsimi sănătoase, importante pentru buna funcţionare a creierului, inimii, vaselor de sânge. Peștele este bogat în acizi grași Omega-3, mai ales cel gras: somon, hering, macrou, sardine.

4. Stridiile cresc libidoul?
Stridiile ca afrodiziac? Este un mit, întrucât, cel puțin, cercetătorii nu au găsit o legătură în acest sens. Teoretic, persoanele care au nivel foarte scăzut de oarecare nutrienți, cum ar fi seleniu, se pot simţi mai zglobii şi vioi după ce mănâncă mai multe stridii, dar această condiție este rară şi nedemonstrată.

5. Cât de des poţi mânca peşte?
Asociaţia Americană a Inimii recomandă consumul a cel puţin două porţii de peşte pe săptămână, inclusiv peşte gras bogat în acizi graşi Omega-3. O porţie prezintă 100g de peşte sau un pic mai mare decât palma unei femei.

6. Sushi – peștele crud poate fi garantat în ceea ce priveşte infestarea cu bacterii şi paraziţi?
Pentru fanii de sushi – veşti proaste. Produsele de mare crude prezintă un risc mai mare de toxiinfecţii alimentare decât cele gătite termic. „Sushi de calitate” – sună bine, dar este un termen de marketing, întrucât, chiar dacă peștele pentru sushi este congelat instantaneu şi se consideră că asta ar distruge paraziții, trebuie de ştiut că singura modalitate certă de a evita paraziții și bacteriile este prepararea termică a peştelui. Peștii pot fi purtători de tenie, parazit ce trăieşte în intestinul uman ani de zile, crescând de un metru şi cauzând dureri, pierdere în greutate, anemie. În schimb, dacă găteşti peştele, la 60 de grade Celsius sunt înlăturaţi orice paraziți.

nice-selection-of-sushi

7. Consumul de peşte îmbunătăţeşte memoria?
Peştele este alimentul creierului. Studiile au arătat că un consum de peşte copt sau fiert cel puţin o dată pe săptămână, pe termen lung, ajută la întreţinerea memoriei.

8. Peștele sălbatic are o cantitate mai mare de acizi grași omega-3 decât cel de crescătorie?
Fals, întrucât unii peşti, cum ar fi somon, macrou, hering, păstrăv, conţin acizi graşi omega-3 fie că sunt de crescătorie sau sălbatici. În acelaşi timp, mulţi peşti de crescătorie sunt hrăniţi cu produse pe bază de porumb, prin urmare vor conţine mai puţini acizi Omega-3.

9. Peştele – e normal să miroase ,,a peşte’’?
Produsele de mare ar trebui să miroase a peşte uşor sau chiar deloc. În cazul în care miros acru sau intens a peşte sunt mai degrabă trecute de prima vânzare. Peştele bun nu trebuie să aibă o consistenţă moale, dimpotrivă trebuie să fie viguros, hidratat şi elastic la palpare.

10. Femeile gravide pot mânca peşte?
Femeile însărcinate ar trebui să mănânce cel puţin 350 de grame de peşte pe săptămână, întrucât peștele este important pentru dezvoltarea creierului la bebeluş, iar cercetările arată că femeile care mănâncă peşte în sarcină nasc copii cu un coeficient de inteligenţă mai înalt. În acelaşi timp femeile însărcinate şi copiii pot consuma peşte scăzut în mercur, cum ar fi somon, anşoa, sardine, hering, macrou, păstrăv, plătică, cambula, crab, creveţi, calamar, langustă, scoici, somn, stridii.

652x450_115766-consumul-de-peste-in-sarcina-scade-riscul-de-anxietate-la-gravide

11. Este peştele o sursă bună de vitamine şi minerale?
Peştele este o sursă bună de proteine, vitamina D, B12, dar şi alte vitamine ale grupului B, zinc şi seleniu. Totodată carnea de peşte conţine fier, calciu şi alte microelemente în cantităţi mai mici.

12. De ce să eviţi peştele prăjit?
Peştele consumat copt sau fiert este sănătos. Alimentele prăjite, în general, sunt îmbibate cu multă grăsime fiind asociate cu risc crescut de boli cardiovasculare. În cadrul unui studiu participanţii consumând o porţie de peşte prăjit pe săptămână au prezentat un risc de insuficienţă cardiacă cu 48% mai înalt.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Obiceiul alimentar care ar putea fi un semn de demență

Conform unui număr tot mai mare de cercetări, la mijlocul vieţii, şi nu la 70 sau 80 de ani, încep să apară modificări ale creierului care pot deschide calea spre demență, boala Alzheimer şi declinul cognitiv ulterior, scrie doctorulzilei.ro.

Majoritatea dintre noi suntem conștienți de unele dintre simptome, pierderea memoriei și a vorbirii fiind printre cele mai comune semne. Mai puțin cunoscut este faptul că această afecțiune poate provoca și anumite schimbări în obiceiurile alimentare. Dr. Jones Uys, împreună cu farmacistul Abbas Kanani, dezvăluie un semn de avertizare clar al demenței care ar putea fi ușor trecut cu vederea.

Atenţie la poftele alimentare!

Astfel, o poftă crescută de dulciuri ar putea însemna că persoana respectivă are un risc crescut de demență. Kanani sugerează că simțul alterat al gustului poate afecta unii oameni cu această boală. „ Cel mai comun semn este o dorință crescută pentru dulciuri, cum ar fi prăjiturile și ciocolata. De pildă, pofta recurentă pentru alimente dulci, în special cele cu texturi mai moi, cum ar fi înghețata sau budinca. Acestea sunt de obicei mai tentante, deoarece sunt mai ușor de mâncat”, explică specialistul.

El susține că demența poate modifica percepția gustului, ceea ce duce la o preferință pentru alimente mai dulci față de altele. „Gusturile și texturile dulci familiare pot fi, de asemenea, o sursă de confort. Amintirile pozitive și emoțiile asociate cu anumite gusturi, chiar dacă persoanele cu această afecțiune au dificultăți în a-și aminti anumite evenimente sau experiențe, le pot atrage către anumite alimente dulci”, a adăugat el.

„Demența vă poate afecta în mod semnificativ percepția gustului, precum și preferințele de gust”, a explicat farmacistul, potrivit căruia modificările funcției cerebrale cauzate de demență ne afectează procesarea senzorială, care se poate manifesta în moduri diferite.

„În timp ce unii pot dezvolta o poftă de alimente dulci, de exemplu, alții își pot pierde interesul pentru a mânca, uita să mănânce sau își pot pierde capacitatea de a recunoaște când le este foame sau sete”, a avertizat specialistul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

A murit de la o băutură! Un tânăr de 23 de ani a făcut infarct după un energizant. Acesta modifică mușchiul inimii, spun medicii

A murit de la o băutură. Un incident tragic s-a produs la Convenția Internațională de Tatuaje din Timișoara, unde un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața în urma unui infarct, scrie doctorulzilei.ro.

Originar din Oravița, Ionuț era pasionat de tatuaje și a venit să-și adauge o nouă operă artistică pe corp. Așteptând să fie tatuat, tânărul s-a prăbușit subit, în timp ce se pregătea să își tatueze gamba. Potrivit martorilor, înainte de incident, el consumase șapte doze de băuturi energizante în doar câteva ore.

Medicii subliniază pericolele consumului excesiv de astfel de băuturi, care pot avea efecte devastatoare asupra inimii, crescând riscul de infarct și diminuând șansele de resuscitare.

Studiile arată că patru astfel de băuturi echivalează cu zece shoturi de esspresso. Medicii veniţi la faţa locului n-au mai putut să-i repornească inima.

”Consumul excesiv şi de timp îndelungat de aceste taurine poate să creeze nişte modificări structurale la nivelul miocardului cu scăderea şansei de reuşită în cazul unei resuscitări,” a declarat, pentru observator.ro dr. Stela Iurciuc, medic cardiolog.

Polițiștii au deschis o anchetă pentru moarte suspectă. Autopsia va arăta dacă tânărul avea o afecţiune de care nu ştia.

De ce sunt atât de periculoase băuturile energizante

Energizantele sunt băuturi populare, apreciate pentru efectul lor stimulativ asupra nivelului de energie și atenție. Principalele ingrediente ale energizantelor includ:

  • Cofeina – Este principalul ingredient activ și se găsește în majoritatea energizantelor. Cofeina stimulează sistemul nervos central, ajutând la îmbunătățirea atenției și la reducerea oboselii.
  • Taurina – Este un aminoacid care se găsește natural în corpul uman și este adăugat în multe băuturi energizante. Taurina poate avea efecte asupra funcției cardiovasculare și metabolismului.
  • Guarana – Este o sursă naturală de cafeină și conține adesea mai multă cafeină decât boabele de cafea. Guarana poate spori efectul stimulativ al cafeinei.
  • Ginseng – Este adesea inclus pentru proprietățile sale de stimulare a energiei și îmbunătățire a funcțiilor cognitive.
  • Vitaminele din grupul B – Acestea sunt esențiale pentru transformarea alimentelor în energie și pot fi adăugate pentru a sprijini metabolismul energetic.
  • Zaharuri – Multe băuturi energizante conțin niveluri ridicate de zahăr pentru a oferi un surplus de energie imediată. Unele optează pentru îndulcitori artificiali pentru a reduce conținutul caloric.

Efecte secundare

Consumul de băuturi energizante poate avea și efecte secundare, în special atunci când sunt consumate în exces:

  • Tulburări ale ritmului cardiac – Consumul excesiv poate duce la aritmii cardiace sau palpitații.
  • Creșterea tensiunii arteriale – Cafeina și alte stimulente pot crește tensiunea arterială, ceea ce este deosebit de riscant pentru persoanele cu probleme cardiovasculare preexistente.
  • Insomnie și tulburări de somn – Stimulentele pot afecta negativ calitatea și durata somnului.
  • Anxietate și nervozitate – La unele persoane, consumul excesiv poate induce sau exacerba simptomele de anxietate.
  • Probleme digestive – Cafeina poate irita stomacul și poate accelera tranzitul intestinal.
  • Dependență și sevraj – Dependența de cofeină este bine documentată, iar reducerea consumului poate duce la simptome de sevraj, cum ar fi durerile de cap, oboseala și iritabilitatea.

Cum să discuţi cu copilul tău despre sex
Articolul anterior
Mai mulți moldoveni au căzut victimele unei grupări criminale care promitea angajare la muncă în Cehia
Articolul următor