Nu ai ştiut! Acest aliment dăunează vaselor de sânge la fel de mult ca sarea

De mult timp, experţii în sănătate ne avertizează despre pericolele consumului excesiv de sare asupra sănătăţii şi recomandă să reducem aportul de sare la maximum o linguriţă ori 2,3 g pe zi. Iată că, potrivit unei echipe de medici cardiologi, nici consumul de zahăr nu prezintă o problemă de neglijat.

separator
salt-kosher-table-5gh4fMKIwzFoyLOnCaT1Tg

Mai multe studii anterioare au constatat că un consum excesiv de sare este responsabil de creşterea cu până la 25% a riscului unui accident vascular cerebral şi de sucombarea a peste trei milioane de oameni anual, la nivel mondial.
În acelaşi timp, specialiştii sunt tot mai mult de părere că zahărul este la fel de nociv ca sarea, atunci când facem referire la riscul bolilor cardiovasculare.

Cercetătorii americani susţin că, inclusiv, excesul de zahăr în alimentaţie, dar şi nivelul ridicat al acestuia în sânge, ar afecta o zonă a creierului numită hipotalamus responsabilă de creşterea pulsului şi a valorilor tensiunii arteriale, iar aceasta într-un articol publicat recent în revista American Journal of Cardiology.

Zahărul, mai mult decât sarea, ar putea fi motivul creşterii valorilor tensiunii arteriale, se arată în publicaţie. De aceea, potrivit medicilor, promovarea reducerii aportului de zahăr în alimentaţie, în rândul populaţiei – ar putea fi şi asta o strategie nutriţională bună pentru a deţine controlul valorilor tensiunii arteriale.

Cercetătorii mai spun că din cauza consumului excesiv de zahăr organismul este pus în situaţia să producă mai multă insulină, un hormon care de asemenea duce la accelerarea ritmului cardiac.

,,Şi scăderea consumului de zahăr, nu doar a aceluia de sare, poate să contribuie la scăderea obezităţii şi a incidenţei bolilor cardiovasculare şi diabetului’’, susţine dr. DiNicolantonio, cercetător în domeniul bolilor cardiovasculare la Saint Luke’s Mid America Heart Institute în Kansas.

Medicul Aseem Malhotra, cardiolog şi director ştiinţific al Action on Sugar, organizaţie guvernamentală care cercetează efectele zahărului asupra sănătaţii, spune că riscurile ridicate ale consumului de zahăr asupra sănătăţii au fost mereu subestimate.

“Se ştie că zahărul nu conţine niciun nutrient şi avem tot mai multe dovezi că este un factor de risc pentru multe boli’’, afirmă acesta.

Potrivit unui anunţ făcut în luna iunie 2015, Asociaţia britanică de obezitate, sugerează ca femeile să consume maximum şase linguriţe de zahăr pe zi, iar bărbaţii – maximum şapte-opt linguriţe de zahăr.

Datele statistice din Marea Britanie arată că un adult consumă în medie 15 linguriţe de zahăr pe zi, aproape dublu decât ar fi recomandat, şi asta din produse alimentare încărcate în zahăr, precum sucuri de fructe îndulcite, musli, iaurturi, sandvişuri şi mâncăruri semipreparate.

sursa

alte Articole interesante