Nucile şi alunele sunt alimente deosebit de valoroase, bogate în nutrienţi, vitamine şi minerale, acizi graşi Omega-3. Însă, păstrarea lor improprie le poate râncezi şi modifica gustul. Află că nu este bine să mănânci nucile care au mirosul şi gustul lor schimbat!
Specialiştii spun că nucile şi alunele ce au mirosul şi gustul alterat sunt, de fapt, invadate de o ciupercă din specia Aspergillus flavus, unul din mucegaiurile cel mai des întâlnite în natură, pe paie, nuci, coceni de porumb.
Atât miceliul, cât şi sporii acestui fung, produc substanţe toxice, numite alfatoxine, ce pot cauza la om intoxicaţii şi chiar cancer, conform unor surse care susţin că aflatoxinele sunt unele dintre substanţele naturale puternic cancerigene. În anumite cazuri, acest tip de mucegai poate produce aspergiloza intracraniană.
Ca să nu ne expunem toxinelor din mucegai, este bine să nu consumăm nuci sau alune care au început să se altereze şi au gustul şi mirosul schimbat, râncezit.
Trebuie menţionat că aflatoxinele se pot forma şi în cafea, arahide, porumb, alune de pădure şi condimente depozitate în condiţii improprii. Toxina din aceste mucegaiuri nu poate fi distrusă prin fierbere sau în cursul metabolismului. Dacă animalul a mâncat coceni de porumb muceziţi, poate transmite mai departe omului toxina din mucegai prin carne sau lapte.
Aşadar, ai grijă să păstrezi corespunzător produsele alimentare şi să eviţi alimentele atinse de mucegaiul alb, întrucât acesta se dezvoltă în mediile umede şi închise şi secretă o substanţă toxică pentru organism!
Există şi măsuri legislative care protejează piaţa alimentară de produsele infectate cu aflatoxină.