Produsele la conservă din comerţ ne îmbolnăvesc! Conţin zeci de chimicale periculoase despre care nu cunoaştem

În ziua de azi, chiar dacă are toate cele necesare pentru a-şi prepara conservele de unul singur, consumatorul este tentat să procure alimente la conservă din comerţ, fie că e vorba de carne, peşte, legume sau dulceţuri. Doar că produsele industriale la conservă nu oferă de fiecare dată şi siguranţă pentru consum. Experţii Asociaţiei Pro Consumatori au determinat care sunt chimicalele folosite cel mai des la fabricarea conservelor.

separator

cccccccCastraveţi în oţet cu clorură de calciu, gem de prune cu acid citric şi oţet colorat cu caramel amoniacal – sunt doar câteva dintre produsele periculoase aflate pe rafturile magazinelor. Studiul privind calitatea conservelor si a mixurilor industriale face parte din campania iniţiată de experţii Asociaţiei Pro Consumatori: „Să învăţăm să înţelegem eticheta!”.

Experţii sunt de părere că producătorii recurg adesea la tactici înşelătoare, pentru a da produselor alimentare de calitate inferioară proprietăţi atrăgătoare, iar  consumatorii pot avea greutăţi în a face diferenţe între un produs fără aditivi şi unul cu încărcătură chimică mare.

Pentru a vedea ce conţin conservele din comerţ, experţii APC au achiziţionat 15 tipuri de conserve industriale, 7 tipuri de mixuri pentru „pregătire rapidă” a gemurilor, dulceţurilor, 7 tipuri de mixuri pentru pregătirea murăturilor şi 2 tipuri de aditivi alimentari care se comercializează separat, respectiv acidul citric alimentar şi benzoatul de sodiu. Ce spun specialiştii?

E 211 – benzoat de sodiu, conservant cu acţiune antibacteriană şi antifungică în mediul acid. Benzoatul de sodiu este un conservant sintetic care, în reacţie cu acidul ascorbic, generează benzen, substanţă toxică cancerigenă.
Benzoatul de sodiu poate produce reactii alergice, hiperactivitate şi lipsa de concentrare la copii (ADHD).

14303916_1354225124605327_977042145_oE 330 – acidul citric, agent de reglare a acidităţii. Acidul citric distruge smalţul dentar şi nu este recomandat în alimentaţia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.

E 509 – clorura de calciu. Se obţine din calcar prin reacţie cu acidul clorhidric sau ca produs secundar la obţinerea sodei. Cea mai largă utilizare, în ultimii si viitorii ani, a clorurii de calciu vizeaza prevenirea formării gheţii şi îndepărtarea acesteia de pe şosele. Acumularea (clorurii) de calciu în organism (hipercalcemie) determină o serie de reactii, printre care: gust calcaros în gură, dureri de stomac, bufeuri, greaţă şi vărsături, lipsa apetitului, sete extrema, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, comă.

14303775_1354224454605394_1787965482_o

Cele 15 tipuri de conserve industriale achiziţionate aveau în compoziţie aditivi alimentari, care pot fi evitaţi dacă realizăm în casă astfel de produse

– Roşii decojite întregi cu acid citric
– Pastă de tomate 24% cu zahăr 13,5 g/100 g produs şi sare 1,91 g / 100 g produs

– Ardei capia copt cu clorura de calciu şi zaharină (Winny Cora)
– Castraveţi în oţet cu arome şi clorură de calciu (Home Garden Ungaria)
– Gem de prune cu acid citric, acid ascorbic şi pectina (Home Garden Ungaria). 35 g fructe în 100 g produs finit cu 57,8 g zahar/100 g produs

14285163_1354224697938703_1565123526_o– Gem de prune cu acid citric şi pectină (Carrefour). Produs preparat cu 65 g fructe pentru 100 g produs finit, cu 65 g zahar
– Gem de prune cu acid citric şi pectină (Winny Provera Rom). Preparat cu 65 g de fructe pentru 100 g produs finit si 67 g zahar / 100 g produs

14339251_1354225294605310_133901468_o– Ardei usor iute cu acid citric şi riboflavina (colorant) (K Classic)
– Roşii pasate cu acid citric, sare 2 g, zahar 2,5 g / 100 g (Passata Rustica Carrefour)
– Ardei capia copţi şi decojiţi cu clorura de calciu şi zaharina (îndulcitor sintetic) (Giana)
– Sos din pastă de tomate cu amidon, acid citric şi guma de guar, sare 2g, 10g zahar (Trade Aliment Minunea Naturii)
– Roşii cuburi cu acid citric (Delikat)
– Salata de vinete cu acid citric (Bunatate de Topoloveni)
– Salata de vinete cu sare iodată şi acid ascorbic, sare 1,6 g (Capricii si Delicii, Prefera Foods)
– Sos cu pastă de tomate cu amidon, acid tartric, sorbat de potasiu şi benzoat de sodiu şi acid ascorbic (Regal)
– Oţet obţinut din alcool etilic rafinat (Regal)
– Oţet colorat cu caramel amoniacal E 150c (Benita, Slovacia)

14360382_1354224654605374_108866526_o

Mixurile folosite la prepararea gemurilor

– Gelfix Clasic conţine acid citric si pectina E 440i (Dr Oetker RO SRL)
– Gelfix Super contine pectina (E 440i), acid citric (E 330), acid sorbic (E 200) si ulei vegetal de palmier (Dr Oetker RO SRL)
– Gelfix cu indulcitor din Stevia contine pectina (E 440i), acid citric, acid sorbic, indulcitor glicozide derivate din steviol (E 960), ulei vegetal de palmier (Dr Oetker RO SRL)
– Gelfix Extra contine pectina (E 440ii), acid citric, acid sorbic, ulei vegetal de palmier (Dr Oetker RO SRL)
– Gelifiant cu fructoza contine pectina (E 440), acid citric, acid sorbic, ciclamat de sodiu (E 952), zaharinat de sodiu (E 954), ulei vegetal de palmier (Dr Oetker RO SRL).

Mixurile pentru murături

– Pikant fix iute (fara sterilizare) contine acid benzoic (E 210), benzoat de sodiu (E 211), metabisulfit de potasiu (E 224)- Pikant fix Dulce – acrisor (fara sterilizare) contine acid benzoic (E 210), benzoat de sodiu (E 211), metabisulfit de potasiu (E 224)
– Pikant fix Verdeturi (fara sterilizare) contine acid benzoic (E 210), benzoat de sodiu (E 211), metabisulfit de potasiu (E 224)
– Daily Muraturi fixant (amestec pentru prepararea muraturilor) contine benzoat de sodiu (E 211)
– Tomato fix Dr Oetker (nu necesita sterilizare) contine acid sorbic (E 200)

Conservant alimentar la pliculeţ

– Daily – conservant alimentar
– Sare de lamaie Daily – acid citric alimentar
– Conservant de la Auchan – benzoat de sodiu
– Sare la lamaie Carrefour – acid citric alimentar
– Conservant Dr. Oetker – benzoat de sodiu (E 211)
– Colonial sare de lamaie Kets Production – acid citric alimentar
– Coaja de lamaie razuita Dr. Oetker (34% coaja de portocala) – contine E 341, E 300, E 304 si E 200

„Conservele industriale conţin, aproape fără exceptie, aditivi de conservare, despre care se cunoaşte că pot dăuna organismului dacă sunt consumaţi în exces; îndeosebi conservele de calitate slabă au cantităţi mari de conservanţi puternici, motiv serios de îndemn la responsabilitate din partea consumatorilor. Mai ales în consumul copiilor să nu fie frecvent prezente produsele conservate”, atenţionează Prof. Univ. Dr. Ion Schileru.
„Din păcate, o parte a industriei alimentare a denaturat reţetele tradiţionale ale unor produse precum castraveţii în oţet, pasta de tomate/alte produse pe bază de roşii, gemul de prune, salata de vinete, ardeii capia copţi etc., prin adaosuri chimice care prelungesc termenul de valabilitate, dar care modifică gustul specific al acestor produse şi care pot duce şi la apariţia unor probleme de sănătate. Industria le oferă celor care nu sunt informaţi cu privire la efectele unor chimicale asupra sănătăţii, tot felul de amestecuri de substanţe chimice, care ar scurta perioada de pregătire a unor conserve şi ar elimina anumite etape specifice realizării conservelor în casă, cum ar fi sterilizarea”, spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele Asociatiei Pro Consumatori.

sursa

Ouăle de ciocolată nu conțin doar surprize plăcute. Explicațiile unui medic

De Paște, multă lume cumpără ouă de ciocolată, cu surprize, fără să se gândească la riscuri. Un ou de ciocolată furnizează marea majoritate a aportului caloric zilnic recomandat pentru o persoană matură, avertizează dr. Andrew Kelso, director medical în cadrul NHS (sistemul britanic de asigurări de sănătate) pentru regiunile Suffolk și North East Essex, scrie evz.ro.

De ce nu e bine să mâncăm ouă de ciocolată

Caria dentară, obezitatea și diabetul de tip 2 sunt în creștere, a avertizat dr. Kelso, făcând apel la moderație. Doctorul le-a recomandat oamenilor să „reziste impulsului de a mânca un ou de ciocolată dintr-o dată”.

„Mulți dintre noi nu își dau seama că un ou de ciocolată de Paște conține, în medie, aproximativ trei sferturi din aportul zilnic de calorii recomandat pentru un adult. În cazul în care ouăle sunt combinate cu prăjituri și biscuiți, toate acestea înseamnă mult zahăr și multe calorii în plus, iar acest lucru nu face bine organismului nostru. Bucurați-vă de dulciuri. Dar vă rugăm să nu exagerați”, a spus el.

Recomandările făcute de medic

Având în vedere că Paștele reprezintă o „perioadă aglomerată pentru personalul și serviciile din sistemul de sănătate”, el i-a îndemnat pe oameni să se asigure că au acasă „paracetamol, plasturi, remedii pentru indigestie și medicamente antidiareice”.

Internauții nu cred în ce spune medicul

„Nu doar Crăciunul, ci și Paștele are acum un Grinch”, a comentat un internaut, în vreme ce un altul a susținut că „din punct de vedere al sănătății dinților, este mai bine să mănânci totul dintr-o dată”, inclusiv un ou de ciocolată. Un alt internaut a declarat că este normal ca de Paște să exagerezi cu mâncarea și că nu este bine să ai interdicții.

Au fost și utilizatori care i-au atras atenția doctorului că dimensiunile acestor ouă de ciocolată au tot scăzut, deci ar fi trebuit să scadă și riscurile asociate. Alții au declarat că doctorul nu trebuie să-i sperie pe oameni sau să exagereze.

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate. Sfaturi utile pentru o siluetă de invidiat

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate, spun nutriționiștii. Sezonul de vară se apropie și femeile sunt tot mai preocupate de silueta lor. Pierderea în greutate nu este benefică doar pentru aspectul fizic, ci și pentru sănătatea organismului.

Peștele se încadrează pe lista cu alimente sănătoase și cu multiple beneficii pentru organism. Se prepară ușor și poate fi integrat într-o mulțime de rețete simple și delicioase. Peștele este bogat în nutrienți care te pot ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea, dar și să pierzi în greutate.

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate

Peștele este o parte esențială a dietei mediteraneene. Mulți nutriționiști sunt de părere că această dietă este esențială pentru a pierde în greutate și că peștele este o parte importantă a succesului pe care îl poți avea în lupta cu kilogramele în plus.

Fiind o sursă excelentă de proteine, peștele te poate ajuta să te simți plină pentru o perioadă mai lungă de timp. În felul acesta poți să controlezi mult mai ușor aportul de calorii pe care îl consumi zilnic.

O dietă săracă în proteine te va face să te simți tot timpul flămândă, ar acest lucru poate duce la consumul de gustări rapide, dar nesănătoase. Proteinele de înaltă calitate pot ajuta, de asemenea, la o digestie mult mai bună.

Peștele gras, precum somonul, este bogat în acizi grași Omega-3 care sprijină sănătatea inimii, îmbunătățesc digestia și îți conferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Mai jos găsești și alte motive pentru care consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate.

Vei consuma mai puține grăsimi nesănătoase prin introducerea peștelui în dieta ta

Nutriționiștii sunt de părere că vei ajunge să consumi mai puține grăsimi nesănătoase dacă incluzi peștele în dieta ta. Spre deosebire de carnea roșie, carnea albă de pește este mult mai sănătoasă.

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în alți nutrienți esențiali. În plus, peștele se potrivește cu o mulțime de garnituri delicioas eși sățioase.

Cel mai adesea nutriționiștii recomandă somonul. Acesta este considerat un pește cu valori nutritive excelente pentru persoanele care își doresc să piardă în greutate. 

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în nutrienți

Pe lângă proteine și acizi grași Omega-3, peștele mai are și alte beneficii în lupta împotriva kilogramelor în plus.

Peștele este sărac în calorii, ceea ce înseamnă că poate fi integrat cu ușurință într-un plan de slăbire. O porție de pește poate conține chiar și 30 de calorii.

Peștele este sursa de proteine cu cele mai puține calorii. O bucată de carne de vită poate conține chiar și 56 de calorii. Specialiștii recomandă să gătești peștele fără să folosești alte surse extra de grăsime.

Cel mai bine este să-l prepari la cuptor, la grătar sau fiert. În felul acesta te vei asigura că ai pe masă un meniu echilibrat. Dacă îți dorești să experimentezi în bucătărie, atunci poți încerca rețete de sushi. Este o metodă ideală de a integra peștele în dieta ta.

Peștele ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge

Nivelul zahărului din sânge joacă un rol esențial când vine vorba de pierderea în greutate. O sursă de proteine, precum peștele, poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Peștele gras, precum somonul sau tonul, ajută inclusiv la îmbunătățirea sănătății inimii. Pe lângă pierderea în greutate, vei avea un corp mult mai sănătos și mai puternic.

Dieta trebuie completată de un stil de viață sănătos. Astfel, specialiștii recomandă ca exercițiile fizice să nu facă excepție din programul de slăbire a oricărei persoane.

sursa

Un gigant românesc, apărut pe piață, se bate direct cu McDonald’s și KFC!

Lanțul românesc de fast food FRYDAY, condus de antreprenorul sucevean Lucian Florea, își continuă ascensiunea rapidă pe piața alimentară locală, confruntându-se direct cu giganții mondiali KFC și McDonald’s, scrie mesajul.ro.

Cu o investiție de peste 1,5 milioane de euro, FRYDAY a inaugurat cel mai recent restaurant în Vaslui, o unitate de tip drivethru specializată în burgers și fries, conform informațiilor furnizate de BussinesMagazin.

Lucian Florea, fondatorul lanțului, a declarat că acesta este doar începutul unei extinderi agresive. În următoarele două luni, FRYDAY va deschide alte trei restaurante în Pitești, Sibiu și Galați, urmând ca până la finalul anului să mai fie inaugurate încă trei unități.

„Până în iunie, planificăm să deschidem alte trei restaurante în Pitești, Galați și Sibiu, investind peste 1,3 milioane de euro. Scopul nostru este să ajungem la 15 unități până la finalul acestui an, consolidându-ne prezența în orașe noi, precum Galați, Pitești și Sibiu, dar și extinzându-ne în orașele în care deja suntem prezenți, cum ar fi Timișoara și București”, a declarat Florea.

FRYDAY, care are în prezent unități în mall-urile din București, Iași, Timișoara, Târgu Mureș, Oradea, Alba Iulia, Craiova și Arad, își propune să accelereze ritmul de expansiune și să își crească cifra de afaceri de peste trei ori față de anul precedent, estimând un bilanț de peste 70 de milioane de lei pentru acest an.

„Anul 2024 este un an în care vom apăsa pedala accelerației și pe care îl proiectăm cu o creștere a cifrei de afaceri de peste trei ori față de 2023. Avem un forecast de peste 70 de milioane de lei pe bilanțul din acest an”, a adăugat Florea.

Pentru a susține această expansiune rapidă, FRYDAY își propune să-și consolideze resursele de middle și top management, iar recrutarea va fi făcută prin intermediul unui proces de headhunting, pentru a asigura succesul planurilor extrem de agresive pentru 2025, care vizează deschiderea unei locații noi în fiecare lună, totalizând 12 noi locații în acel an.

Nu face aceste greșeli atunci când îți cumperi un sutien!
Articolul anterior
Alertă! Mai multe focare de Hepatita A în ţară! Cum se transmite boala
Articolul următor