Regimul alimentar a fost modificat pentru prima dată în ultimele decenii

Medicii nutriţionişti americani au făcut modificări esenţiale în ghidul alimentaţiei sănătoase. Dacă până acum medicii promovau dieta scăzută în grăsimi pentru a ne proteja de bolile cardiovasculare şi obezitate, iată că, în acest an, pentru prima dată în ultimii treizeci de ani, nutriţioniştii experţi afirmă că putem include în meniu mai multe grăsimi şi reduce, în acelaşi timp, numărul zilnic caloric de glucide. De ce au ajuns experţii la această concluzie? Află mai jos toate detaliile şi schimbările ce au survenit în ghidul alimentaţiei sănătoase, menit să ne protejeze de boli.

separator
articole_4440

Experţii în domeniul nutriţiei şi-au revizuit recomandările cu privire la ce ar trebui şi ce nu ar trebui să mâncăm. Uluitor! Colesterolul nu mai este un ,,nutrient de îngrijorare’’! În noul ghid de nutriţie deja aprobat specialiştii afirmă ca grăsimile ar trebui să-şi găsească mai mult loc în dietă decât acestea au avut până acum.

Experţii în nutriţie revizuiesc programul de alimentaţie la fiecare cinci ani. Pentru prima dată în ultimii treizeci de ani raportorii susţin, potrivit revistei on-line British Medical Journal Open Heart, că putem avea în meniu mai multe grăsimi decât au fost recomandate până în prezent.

Motivul pentru care nutriţioniştii nu mai recomandă atât de strict dieta scăzută în grăsimi

Din anul 1977 până în prezent toate recomandările dietetice prevedeau cu regularitate consumul limitat de grăsimi în alimentaţie, pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare, obezităţii şi bolilor aferente. Astfel, ghidul de nutriţie prevedea, ca parte a dietei sănătoase, consumul limitat de grăsimi – nu mai mult de 30% din totalul zilnic de calorii, dintre care grăsimi saturate – nu mai mult de 10%. Din acest motiv, untul a devenit inamicul public numărul 1, iar mulţi au renunţat la ouă, brânză, smântână, lapte integral, întrucât era încurajată dieta bogată în carbohidraţi şi săracă în grăsimi.

Ei bine, pentru prima dată în ultimele decenii, specialiştii modifică recomandările nutriţionale, în baza mai multor cercetări din 1980 încoace, şi sugerează că grăsimile nu sunt atât de nocive pentru sănătate şi că ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze în alimentaţie mai mult este, de fapt, cantitatea de carbohidraţi pe care o consumăm.

Altfel spus, nu grăsimile, dar excesul de carbohidraţi în alimentaţie, creşte alarmant rata obezităţii şi a problemelor de sănătate aferente.

Nutriţioniştii declară că, odată cu limitarea cantităţii de grăsimi în alimentaţie, oamenii au început să consume mai mult amidon şi zahăr, fapt ce a condus la sporirea incidenţei obezităţii.

Specialiştii nutriţionişti promovează acum creşterea uşoară a cantităţii de grăsimi în alimentaţie, limitarea dietei bogate în carbohidraţi şi revenirea la o dietă echilibrată, în sensul carbohidraţi – 40% şi grăsimi – 40% – un model de alimentaţie care a existat până în anii 1960, înainte de a fi promovată intens dieta low-fat şi bogată în carbohidraţi. Prin urmare, acum putem avea zilnic cu 10% mai multe grăsimi în alimentaţie şi cu 10% mai puţini carbohidraţi.

255063l 640x0 w 1382411b Cea mai sănătoasă dietă concepută de medici

Evident, în alimentaţie sunt promovate grupul de grăsimi sănătoase. Dieta mediteraneană, bogată în legume, fructe, cereale integrale include în meniu şi grăsimi bune pentru inimă, precum nucile, uleiul de măsline, peştele gras. Un studiu efectuat în 2013 a constatat că dieta mediteraneană reduce cu 30% riscul bolilor de inimă comparativ cu dieta scăzută în grăsimi, sau low-fat.

În acelaşi timp, Asociaţia Americană a Inimii continuă să recomande persoanelor cu risc cardiovascular crescut o dietă ce are nu mai mult de 25-35% calorii zilnice grăsimi şi doar 5% dintre ele – grăsimi saturate.

Alte recomandări extrase din ghidul alimentaţiei sănătoase actualizat:
• Recomandarea de ,,aur’’ nu se schimbă niciodată – mănâncă mai multe fructe şi legume!
• Consumă cereale integrale în loc de cele rafinate;
• Fii atent la sare! Din 2010 ghidul de nutriţie recomandă oamenii să mănânce mai puţin de 2.300mg sare pe zi, pentru cei cu risc cardiovascular – mai puţin de 1.500mg pe zi;
• Consumă mai puţine grăsimi saturate, sare și zahăr, băuturi carbogazoase dulci;
• Consumă mai puţină carne roşie, procesată (industria cărnii consideră această recomandare absurdă).

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Top 5 cărți recomandate de Lilu!
Articolul anterior
Un fotojurnalist din Moldova, printre cei mai buni din lume!
Articolul următor