Rețete de salate fără maioneză!

Pentru că maioneza este un produs nesănătos – conține aditivi, îngrașă și îngreunează digestia – îți propun rețete de salată delicioase cu arome exotice, savuroase și sănătoase. Trebuie doar să-ți dorești să mănânci sănătos!

separator

Salată de pui cu mango 1

Ingrediente: 1 pungă mix de salată exotică (rucola, lettuga rossa, invidia riccia), 1 mango, 1 ardei kapia roșu, 1 piept de pui (300 gr), 1 dovlecel mic, ulei de măsline, oțet balsamic, sare, piper.

salata cu pui dovlecel si mango 1 (2) salata cu pui, mango si dovlecel1

Mod de preparare: Se spală salata și se pune într-un bol. Pieptul de pui se prepară la grill, condimentat cu sare și piper. La fel și dovlecelul tăiat felii subțiri. Fructul de mango  decojit se taie cuburi. Iar ardeiul se taie felii. Se pun toate ingredientele în bol peste salată, se stropește cu oțet balsamic și ulei de măsline. Pune un praf de sare și salata e gata!

Salată de pui cu mango 2

Ingrediente: 1 mango, salată verde, 2 roșii, 400 gr piept de pui, sare, ulei de măsline, sucul de la o lămâie, piper alb, semințe de susan și in.

salata de pui cu mango 2

Mod de preparare: Pieptul de pui tăiat fâșii lungi presărat cu piper alb și sare îl pui în tigaie fără ulei (dacă nu ai o tigaie antiaderentă, folosește un strop de ulei). La foc mediul îl rumenești bine. Salata spălată bine o rupi în bucăți mici. Roșiile se taie felii. Fructul de mango îl cureți de coajă și îl tai cuburi.

Pune salata verde în farfurie, apoi în funcție de imaginație așează puiul, roșiile și mango. Adaugă după gust ulei de măsline, sare și suc de lămâie, presară câteva semințe de susan și in.

Salată de pui cu ananas

Ingrediente: mix de 4 salate (rucola, salată roșie etc.), piept de pui pregătit pe grill, ananas proaspăt, ardei kapia, nuci caju, dressing (sucul de la 1/2 lămâie, ulei de măsline, sare, piper, verdețuri).

salata de pui cu ananas3

Mod de preparare: Salata spălată bine o așezi în bol, apoi pune pieptul de pui tăiat bucățele, ananasul și ardeiul kapia tăiate cuburi. Adaugă nucile caju, dressingul și amestecă ingredientele.

Sursa

Salată de Moscova

Ingrediente: piept de pui, ciuperci conservate, castraveți murați, 3 ardei de culori diferite, ceapă, ulei de măsline, sare.

Salata-de-Moscova *La această salată nu sunt date cantitățile exacte, deoarece aceasta se prepară după dorința și gustul fiecăreia.

Mod de preparare: Se fierbe pieptul de pui și se taie cuburi. Într-o tigaie pune ulei  și călește puțin ceapa tăiată cuburi, apoi las-o să se răcească. În altă farfurie adaugă ciupercile conservate tăiate, castraveții murați și ardeii de culori diferite tăiați mărunțel. Deasupra adaugă ceapa rumenită, cubulețele de carne, presoară un pic de sare.

 

Salata grecească din pui și avocado

Ingrediente: 2 kg de pui preparat grill, 200 gr de brânză Feta (este o brânză tradițională grecească), 4 roșii, 3 cepe verzi de primăvară, 2 avocado coapte, 3 linguri de suc de lămâie, o legătuă de pătrunjel, oregano, mentă, ulei de măsline extra-virgin, 2 linguri de măsline negre fără sâmburi, sare.

Salata-greceasca-din-pui-si-avocado Mod de preparare: Taie pe bucățele carnea. Apoi spală și taie roșiile și ceapa verde. În altă farfurie taie avocado în două, curăță-l la mijloc și apoi taie-l bucăți. După aceasta amestecă într-o altă farfurie sucul de lămâie cu uleiul de măsline, la care adaugă sarea și piperul.
Într-un castron mai mare adaugă bucățile de pui pregătit, roșiile și ceapa verde tăiată și avocado deja amestecat în sucul de lămâie și uleiul de măsline. Mai adaugă sare și piper după gust, brânza adaug-o Feta, frunzele de pătrunjel, după gust poți să mai pui suc de lămâie.

 

Salată din mango și crevete

Ingrediente: 250 gr de orez bob lung, 20 creveți, 2 mango mari, 2 castraveți, ½ ceapă dulce, 4 linguri de semințe de susan.

Salata-din-mango-si-crevete-300x225Ingrediente soss: Coriandru verde sau/și ceapă verde, 3 lingurițe sos de chili dulce, 2 linguri de oțet, 2 linguri de ulei de susan, 2 linguri de sos de pește, 2 linguri de sos dulce din soia.

Mod de preparare: Fierbe orezul, după care clătește-l cu apă rece. Curăță de coajă mango și castraveții și taie-i cubușoare. La fel taie și ceapa dulce. Apoi prăjește semințele de susan în tigaie, fără a adaugă nimic altceva, până ce acestea încep a avea o culoare maronie. Fierbe creveții în coaja lor.  Adaugă frunze de dafin, sare și zahar la circa 2 minute după ce a fiert. Atunci când scoți creveții din apa fierbinte este bine să îi pui în apă cu gheață. Într-un recipient adaugă toate ingredientele pentru sos, amestecă și adaugă coriandrul și ceapa verde tăiată. După care pune în altă farfurie orezul, apoi creveții, mango, castraveții, ceapa dulce tăiată și în final semințele de susan.

Sosul pentru această salată este pus într-un recipient aparte și se servește odată cu salata.

Sursa

 

Salată cu creveți și avocado

Ingrediente: 1/2 kg creveți curățați, 150 ml iaurt, 1 avocado curățat de coajă, fără sâmbure, 1 linguriță zeamă de lămâie, 2 căpățâni salată verde, 1 lingură ulei de măsline, sare, piper, 50 gr măsline negre, 50 gr parmezan ras, 1 ou fiert.

salata-creveti si avocadoMod de preparare: Pregătește mai întâi dressing-ul pentru salată. Pune într-un blender iaurtul, avocado tăiat cubulețe, sucul de lămâie, sarea și piperul. Mixează bine, până obții un sos fin.

Într-o tigaie pune o lingură de ulei de măsline la încins. Trage creveții în tigaie, circa 3 minute, până se închid ușor la culoare, întorcându-i o singura dată. Potrivește de gust cu puțină sare și un praf de piper.

Așează creveții pe un pat de salată verde, împrejur pui felii de ou, măsline și parmezan ras, apoi stropește salata cu dressing-ul preparat anterior.

Sursa

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lâng rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Evelina Zara: A reușit într-o lună cât n-a reușit în 27 de ani
Articolul anterior
Cum să depășești emoțiile negative legate de o despărțire
Articolul următor