Sparanghelul – aliatul de nădejde în cura de slăbire și de detoxifiere!

E sezonul sparanghelului și poți să-ți bucuri organismul cu proprietățile uluitoare ale acestei legume pentru sănătate. Acum este mult mai accesibil, dat fiind faptul că este cultivat în Moldova. Dacă până acum nu ai introdus în dietă sparanghelul, probabil este cazul să o faci. Vei rămâne surprins să-i descoperi bogăția de vitamine și minerale pe care o conține, dar și beneficiile uimitoare pentru organism și tinerețe, căci nu în zadar sparanghelul a fost numit ,,hrana regilor”! Pe lângă faptul că are un gust deosebit și îți încarcă organismul cu beneficii, sparanghelul este unul dintre cele mai sănătoase alimente, potrivite în dieta de slăbire și de detoxifiere.

separator
aaaa

Sparanghelul (Asparagus officinalis) creşte în soluri nisipoase, iar sezonul de recoltare durează din aprilie până la sfârșitul lunii iunie. Leguma a început să fie cultivată și de către producători autohtoni.

Sparanghelul este una dintre cele mai sănătoase şi nutritive legume, având un efect remarcant de anti-îmbătrânire, antiinflamator, diuretic, detoxifiant, reduce riscul bolilor de inimă, previne osteoporoza.

Sparanghelul conține un spectru larg de vitamine și minerale, fibre dietetice

Leguma abundă în vitamina K, vitamina A, folați, vitamina B1, B2, B6, niacina, vitamina E. Sparanghelul conține de asemenea vitamina C (5,6 mg/100g), fier (2,1 mg/100g), kaliu (202mg/100g), magneziu (14mg/100g), cupru, mangan, zinc, antioxidanți, aminoacizi și proteine.

Vitamina A ajută la întărirea imunității, păstrarea vederii, fortifierea oaselor, prevenirea îmbătrânirii, acidul folic previne malformațiile congenitale, cancerul și demența senilă, vitamina K întărește oasele și ameliorează coagularea sângelui, previne osteoporoza, manganul crește densitatea țesutului osos, vitamina C susține colagenul și țesutul conjunctiv, catalizează arderea grăsimilor. Kaliul ajută la funcționarea corespunzătoare a inimii, rinichilor și fibrelor nervoase.

În dieta sănătoasă și cura de slăbire

Sparanghelul este bogat în vitamine și minerale, fibre dietetice (3,5g/100g) și foarte scăzut în calorii, ceea ce constituie un mare avantaj pentru a putea fi introdus în dieta sănătoasă și echilibrată. Sparanghelul este o legumă minune, deoarece încarcă organismul cu beneficii, dar, în același timp, contribuie la menținerea greutății sănătoase, prevenind îngrășarea. Datorită fibrelor pe care le conține, sparanghelul forțează organismul să arda mai multe calorii pentru a le digera.

Datorită acțiunii sale diuretice, sparanghelul ameliorează eliminarea reziduurilor metabolice din organism, îmbunătățește funcția tractului digestiv, ameliorează tonusul și aspectul pielii. Potrivit specialiștilor americani de la UCLA, sparanghelul este leguma numărul 1 în procesele de detoxifiere.

Spectrul larg de minerale conținut în sparanghel îmbunătățește funcția renală, dar și crește rezistenţa organismului la oboseală şi asigură funcţionarea normală a ficatului.Asparagus-Dijon-Lemon-1024x768

Are efect anti-îmbătrânire

Sparanghelul este bogat în substanțe antioxidante (luteină, zeaxantină şi carotenoizi) ce protejează celulele de efectul nociv al radicalilor liberi. Acest lucru menține corpul tânăr, pielea fără riduri, elimină celulele atipice din organism. Folații (prezenți din abundență în legumele verzi și în citrice, dar și în sparanghel) ajută la reducerea mutațiilor genetice, scad riscul bolilor de inimă și cancer, reduc inflamațiile și durerile din corp.

Proprietățile terapeutice ale sparanghelului: previne infecțiile și apariția pietrelor la rinichi, este recomandat în gută, astenie fizică și intelectuală, convalescențe, bronșite, neuroze, diabet zaharat (acțiune hipoglicemiantă), dereglări de digestie, edeme.

Cum se prepară sparanghelul?

Este minunat să-l poți găti cu abur, timp de 5-8 minute. Astfel leguma își păstrează nutrienții, gustul și textura crocantă. Prin fierbere (în apă sărată, timp de 5-10 minute), sparanghelul își va pierde culoarea, dar și o parte din vitamine.

Sparanghelul are un punct de rupere naturală, între partea de jos care este lemnoasă și mijlocul delicat. Este necesar să afli unde se află acest punct de rupere și să rupi cu mâna fiecare tulpină. Dacă tulpina este prea groasă, o poți decoji pe lungime cu un cuțit de curățat legume. Tulpinile subțiri nu au nevoie de a fi decojite.

Idei de preparare:

Sparanghelul poate fi înnăbușit, gătit cu abur, fiert ușor, sotat, preparat la grătar sau murat. Acesta se potrivește excelent ca garnituri la peşte, fructe de mare, carne sau orez. Poți prepara o salată de sparanghel ori supa-cremă de sparanghel cu legume. De asemenea, îl poți folosi ca ingredient în mâncăruri de legume. Vezi, mai jos, două rețete sănătoase cu sparanghel!

Salată de sparanghel

Este o salata ușoară și delicioasă, parfumată cu gustul savuros al sparanghelului. Ingrediente: 1 linguriță de oțet de mere (zeamă de lămâie), 1 linguriță de ulei de măsline, 100g sparanghel, muștar, sare, piper, busuioc.

Mod de prepare: sparanghelul se curăță de coaja aspră, se spală, se taie bucăți de 4-5 cm lungime și se pune la fiert, în apă cu sare, ori se gătește cu abur. Ingredientele pentru sos se amestecă separat. Se scoate sparanghelul fiert din apă și se scurge. Se așează pe o farfurie și se acoperă cu sosul preparat. Salata de sparanghel este un aperitiv delicios, poate fi consumată ca garnituri la pește ori carne.Biryani-Fish

Sparanghel cu usturoi la cuptor

O altă modalitate de a prepara sparanghelul este prepararea la cuptor. Ingrediente: 1/4 linguriță piper, 1/4 linguriță sare, 2 linguri ulei de măsline, 2 căței usturoi feliați subțire, 650g sparanghel.

Mod de preparare: încinge cuptorul la 200 grade C. Curăță sparanghelul și îndepărtează părțile lemnoase. Pune sparanghelul împreună cu usturoiul feliat într-o tavă de copt, amestecă-le cu uleiul de măsline și condimentează cu sare și piper. Legumele se coc în jur de 10-15 minute, până când se înmoaie ușor.sparanghel-cu-usturoi-la-cuptor_size5Vezi de unde poți procura cel mai proaspăt sparanghel, pe pagina de Facebook ”Sparanghel – Made in Moldova”.

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

România reduce la jumătate numărul burselor acordate studenților din Republica Moldova
Articolul anterior
Pe 28 mai, vino la Maratonul Cicliștilor!
Articolul următor