Un tânăr din Căușeni coace pâine din făină integrală cu maia de casă!

Alimentația sănătoasă este un domeniu care îi interesează tot mai mult pe moldoveni. Un tânăr din Căușeni și-a pus pe roate o afacere sănătoasă, acum patru ani, când a decis să deschidă o brutărie care produce pâine din făină integrală, cu maia și fără drojdii comerciale, așa cum o făceau strămoșii noștri pe timpuri.

separator
dorin-mereuta-brutar-20

După ce un prieten i-ar fi lăudat pâinea, Dorin Mereuță nu a stat mult pe gânduri și a investit circa 50.000 euro într-o moară de piatră, un cuptor cu lemne, dospitor și alte utilaje.

Acesta coace pâine din făină integrală de grâu sau secară, cu maia naturală, fără coloranți și emulgatori.

Totuși, tânărul se confruntă cu o problemă: până moldovenii vor conștientiza beneficiile produsului său și vor accepta să plătească 30 de lei pentru o pâine, iar statul nu îi va îngrădi afacerea cu birocrații și marketing defectuos, proprietarul riscă să nu-și recupereze banii investiți.dorin-mereuta-brutar-22

,,Am început afacerea pentru oameni, nu adaug coloranți, emulgator etc., dar consumatorul nu apreciază faptul că sunt corect. Procesul de fermentare, dospire, plămădire și coacere depășește 18 ore. Am început să coacem pâine pentru familie. Am servit câțiva prieteni în ajun de Paști: le-au plăcut și ne-am gândit că poate facem o activitate economică. Am vândut tot ce am avut și am inițiat o afacere de familie. N-am știut de toate aspectele astea.

Oricum prețurile au crescut în timp, iar noi suntem în incapacitate de plată. Am ajuns la concluzia că riscurile au fost prea mari și nu știu dacă am făcut o alegere corectă. Suntem în prag de faliment. Nu avem decât soluția de a pleca peste hotare. Acolo poate se apreciază altfel munca omului”, povestește Dorin Mereuță într-un interviu pentru moldnova.eu.

„Vreau susținere și din partea statului. Eu plătesc aceleași impozite pe care le plătește Franzeluța: pentru un document de comercializare a pâinii trebuie să dau 1.000 de lei, iar pentru a mări perioada de valabilitate a pâinii trebuie 15.000 de lei pentru un sortiment de pâine. Mi-au oferit o perioadă de valabilitate de 24 ore, în timp ce toată lumea știe că pâinea trăiește și o săptămână. Suntem puși în situația să luptăm cu un sistem inuman. Pe mine mă obligau să pun acid folic în pâine. De ce, dacă la mine se conține totul în bobul de grâu?”, se întreabă proprietarul brutăriei.

Soția și mama brutarului îl ajută pe acesta la coptul pâinii. Maiaua se face dintr-un amestec de apă și făină fermentată de drojdiile sălbatice, trecând printr-un proces care durează 7 zile. Potrivit lor, pâinea făcută cu această drojdie vie e mult mai sănătoasă decât cea făcută cu drojdie din comerț.

dorin-mereuta-brutar-10dorin-mereuta-brutar-18
„Maiaua favorizează bacteriile lactice. Glutenul din grâu răspunde de elasticitate, iar gliadina are capacitatea de a restrânge. Maia sub acțiunea bacteriilor lactice distruge acidul fitic din bobul de grâu, astfel organismul asimilează mai ușor mineralele”, mai adaugă antreprenorul.

Aluatul frământat este lăsat la dospit pentru aproximativ o oră și jumătate. Pâinea capătă un gust acrișor din cauza bacteriilor lactice din maia. Brutarul susține că pâinea se mănâncă după o zi sau chiar două, deoarece procesul de fermentare continuă și după ce este scoasă din cuptor. Rețeta pentru pâine e una clasică, așa cum o făceau strămoșii: se adaugă făină, apă, sare și maia. Autorii mai pun semințe de in, dovleac, struguri sau fructe uscate. Pentru a preîntâmpina lipirea pâinii, formele pentru copt sunt unse cu ceară de albine, deoarece uleiul este considerat cancerigen.

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Xenia Deli, în postura unui om al străzii!
Articolul anterior
Vlada Bernevec, Anastasia Fotachi și alte modele de la noi fac un act de caritate. Implică-te și tu!
Articolul următor