Un tânăr din Căușeni coace pâine din făină integrală cu maia de casă!

Alimentația sănătoasă este un domeniu care îi interesează tot mai mult pe moldoveni. Un tânăr din Căușeni și-a pus pe roate o afacere sănătoasă, acum patru ani, când a decis să deschidă o brutărie care produce pâine din făină integrală, cu maia și fără drojdii comerciale, așa cum o făceau strămoșii noștri pe timpuri.

separator
dorin-mereuta-brutar-20

După ce un prieten i-ar fi lăudat pâinea, Dorin Mereuță nu a stat mult pe gânduri și a investit circa 50.000 euro într-o moară de piatră, un cuptor cu lemne, dospitor și alte utilaje.

Acesta coace pâine din făină integrală de grâu sau secară, cu maia naturală, fără coloranți și emulgatori.

Totuși, tânărul se confruntă cu o problemă: până moldovenii vor conștientiza beneficiile produsului său și vor accepta să plătească 30 de lei pentru o pâine, iar statul nu îi va îngrădi afacerea cu birocrații și marketing defectuos, proprietarul riscă să nu-și recupereze banii investiți.dorin-mereuta-brutar-22

,,Am început afacerea pentru oameni, nu adaug coloranți, emulgator etc., dar consumatorul nu apreciază faptul că sunt corect. Procesul de fermentare, dospire, plămădire și coacere depășește 18 ore. Am început să coacem pâine pentru familie. Am servit câțiva prieteni în ajun de Paști: le-au plăcut și ne-am gândit că poate facem o activitate economică. Am vândut tot ce am avut și am inițiat o afacere de familie. N-am știut de toate aspectele astea.

Oricum prețurile au crescut în timp, iar noi suntem în incapacitate de plată. Am ajuns la concluzia că riscurile au fost prea mari și nu știu dacă am făcut o alegere corectă. Suntem în prag de faliment. Nu avem decât soluția de a pleca peste hotare. Acolo poate se apreciază altfel munca omului”, povestește Dorin Mereuță într-un interviu pentru moldnova.eu.

„Vreau susținere și din partea statului. Eu plătesc aceleași impozite pe care le plătește Franzeluța: pentru un document de comercializare a pâinii trebuie să dau 1.000 de lei, iar pentru a mări perioada de valabilitate a pâinii trebuie 15.000 de lei pentru un sortiment de pâine. Mi-au oferit o perioadă de valabilitate de 24 ore, în timp ce toată lumea știe că pâinea trăiește și o săptămână. Suntem puși în situația să luptăm cu un sistem inuman. Pe mine mă obligau să pun acid folic în pâine. De ce, dacă la mine se conține totul în bobul de grâu?”, se întreabă proprietarul brutăriei.

Soția și mama brutarului îl ajută pe acesta la coptul pâinii. Maiaua se face dintr-un amestec de apă și făină fermentată de drojdiile sălbatice, trecând printr-un proces care durează 7 zile. Potrivit lor, pâinea făcută cu această drojdie vie e mult mai sănătoasă decât cea făcută cu drojdie din comerț.

dorin-mereuta-brutar-10dorin-mereuta-brutar-18
„Maiaua favorizează bacteriile lactice. Glutenul din grâu răspunde de elasticitate, iar gliadina are capacitatea de a restrânge. Maia sub acțiunea bacteriilor lactice distruge acidul fitic din bobul de grâu, astfel organismul asimilează mai ușor mineralele”, mai adaugă antreprenorul.

Aluatul frământat este lăsat la dospit pentru aproximativ o oră și jumătate. Pâinea capătă un gust acrișor din cauza bacteriilor lactice din maia. Brutarul susține că pâinea se mănâncă după o zi sau chiar două, deoarece procesul de fermentare continuă și după ce este scoasă din cuptor. Rețeta pentru pâine e una clasică, așa cum o făceau strămoșii: se adaugă făină, apă, sare și maia. Autorii mai pun semințe de in, dovleac, struguri sau fructe uscate. Pentru a preîntâmpina lipirea pâinii, formele pentru copt sunt unse cu ceară de albine, deoarece uleiul este considerat cancerigen.

Cu ce înlocuiești ouăle, untul și brânza în Post

Postul Paștelui, cea mai grea încercare culinară a credincioșilor, poate fi îndurat mai ușor dacă învățăm să ne păcălim creierul. După cum se știe, o parte consistentă a consumului exagerat de alimente, mai ales cele interzise în post, n-are legătură cu nevoile fiziologice, ci cu dependența mentală. Există însă câteva alimente de post care păcălesc creierul şi le imită pe cele de dulce, scrie realitatea.net.

Există câteva alimente de post care păcălesc creierul şi le imită pe cele de dulce, astfel încât cei care ţin post să treacă mai uşor peste această perioadă.

Nevoia de lapte din perioada postului poate fi foarte uşor înlocuit cu laptele de ovăz, migdale, cocos, soia sau orez.

La fel de bine untul poate fi înlocuit cu alimente grase, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, paste de avocado sau crema de cocos.

Există iaurt din soia sau din nucă de cocos și sunt excelente la gust, mai ales combinate cu fructe proaspete.

Cât despre ouă, acestea pot fi înlocuite în perioada postului cu tofu moale.

Micul dejun care curăță organismul de toxine. Poți slăbi 5 kilograme într-o lună

Micul dejun care curata organismul de toxine si te ajuta sa slabesti cu 5 kg intr-o luna. Cantitatea mare de vitamine și minerale pe care o oferă acest mic dejun va îmbunătăți starea părului și a pielii, vă va îmbunătăți metabolismul și va îmbunătăți funcționarea generală a corpului, scrie doctorulzilei.ro.

Mic dejun eficient, favorizează pierderea în greutate

Potrivit nutriționiștilor, acest mic dejun este extrem de eficient. Consumul acestuia favorizează pierderea în greutate prin stimularea arderii grăsimilor și a caloriilor. Este necesar să-l consumi cel puțin o lună, iar slăbirea maximă care se poate realiza cu ajutorul lui într-o lună este de 11 kilograme.

Aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2 linguri de ovăz rulat 1 cană sau 250 ml chefir organic (iaurt cu conținut scăzut de grăsimi este, de asemenea, o opțiune)
  • 1 lingurita cacao pudra
  • 1 linguriță de semințe de in
  • 5-7 prune uscate

Acest mic dejun se prepară noaptea și se mănâncă dimineața.

Mai întâi, turnați 100 ml de apă clocotită peste prune, așezându-le în prealabil într-un bol. Apoi acoperiți-le și lăsați timp de aproximativ 10 minute. Într-un alt castron, puneți ovăzul, cacao și semințele de in. Apoi adăugați chefir și amestecați totul. Tăiați mărunt prunele înmuiate și adăugați-le la amestec. Alternativ, puteți folosi un robot de bucătărie pentru a face o pastă. Amesteca totul si da la frigider pana dimineata.

Dimineața, savurați un mic dejun delicios și sănătos. Primele rezultate pozitive vor apărea într-o săptămână. Publicația adaugă că este posibil să aveți o senzație ciudată în stomac în prima zi, dar aceasta va dispărea odată cu al doilea mic dejun. Beneficiile acestui mic dejun se datorează ingredientelor din el. Toate au un efect benefic asupra activității gastro-intestinale.

Chefirul nu numai că stimulează peristaltismul, dar conține și bacterii benefice, care sunt la baza bunei funcționări nu numai a tractului gastrointestinal, ci și a întregului organism. Vitamina F, care este conținută în semințele de in, este implicată activ în metabolismul grăsimilor și colesterolului (această vitamină nu este sintetizată în organism). Vitaminele A și E („vitaminele tinereții”) au un efect benefic asupra pielii – datorită lor, semințele de in și-au găsit utilizare în multe rețete cosmetice.

În plus, semințele de in sunt o sursă importantă de seleniu, care, la rândul său, previne dezvoltarea tumorilor, curăță corpul de metale grele și ajută la îmbunătățirea vederii și a activității creierului. Semințele de in sunt, de asemenea, bogate în lecitină, care este bună pentru sănătatea ochilor și cardiovasculară.

Cât de grav ne putem îmbolnăvi de la recipientele din plastic

Cercetările în domeniu au demonstrat că anumite tipuri de plastic îți afectează direct sănătatea. Unele dintre ele conțin ftalați (polietilentereftalat), niște compuși toxici care se transferă în alimente atunci când în recipiente se toarnă lichide fierbinți, scrie realitatea.net. 

Aceștia perturbă activitatea hormonala, afectează aparatul reproducător masculin și declanșează crize de astm la copii.

Alte recipiente conțin bisfenol A (BPA), o substanță care poate da infertilitate la femei și care afectează creșterea și dezvoltarea în cazul copiilor.

BPA-ul se eliberează în mâncare, sub influență căldurii. Prin urmare, nu este bine să încălzești mâncarea la microunde, în recipiente de plastic, sau să îți bei cafeaua în pahare de unică folosință.

Veselă și tacâmurile de unică folosință conțin și ele compuși cu potențial cancerigen, cum ar fi stirenul. Expunerea la stiren pe perioada îndelungată crește foarte mult riscul de cancer, mai ales dacă există și o predispoziție genetică.

Caserolele, sticlele și paharele care conțin BPA pot cauza cancer și diabet. În plus, te predispun la multe alte probleme printre care:

– leziuni ale creierului;
– nivel de agresivitate crescut;
– sistem imunitar slăbit;
– afecțiuni ovariene, tulburări menstruale sau infertilitate;
– cantitatea de spermă diminuată;
– avort spontan;
– afectarea dezvoltării fătului sau chiar decesul bebelușului la naștere.

De ce nu e bine să refolosești sticlele din plastic

Multe persoane refolosesc sticle din plastic pentru a le umple cu apă sau sucuri ori pentru a depozita în ele vinul făcut la țară, spre exemplu.

Chiar dacă le speli foarte bine, cu apă caldă și detergent de vase, aceste recipiente pot reține colonii întregi de bacterii periculoase. Și dacă le dezinfectezi cu soluții speciale, bacteriile se pot dezvoltă și înmulți ulterior.

Agenții patogeni se formează atât pe suprafață sticlelor din plastic, cât și în zgârieturile și crăpăturile de la suprafață acestora, invizibile cu ochiul liber.

Dacă ai obiceiul să reumpli sticlă cu apă de la dozator, renunță să o mai faci. Poți avea simptome similiare toxiinfecției alimentare: greață, vărsături, diaree sau crampe abdominale.

Și sticlele din plastic reutilizabile se pot contamina cu baterii, mai ales când nu sunt spălate corect sau sunt deteriorate. Spălarea și utilizarea frecvența a recipientelor din plastic cu apă foarte fierbinte duce la apariția unor crăpături invizibile în structura lor.

5 sfaturi de care trebuie să ții cont

– Verifică codul de reciclare de pe ambalaj. Nu cumpără recipiente inscripționate cu cifrele 3 sau 7, conțin cele mai nocive substanțe. Evita să cumperi recipiente fără niciun cod trecut pe ele.

– Nu încălzi mâncarea în recipiente de plastic decât dacă au indicat pe ele simbolul de siguranță pentru microunde.

– Nu pune PET-uri cu apă la congelator! Plasticul eliberează în apă înghețată dioxină, o substanță foarte toxică, ce poate cauza cancer.

– Nu expune PET-ul la căldură. Toxinele din plastic vor trece în apă

– Cumpără doar veselă de unică folosință, de culoare mata, inscripționată cu cifrele 2, 4 sau 5.

Xenia Deli, în postura unui om al străzii!
Articolul anterior
Vlada Bernevec, Anastasia Fotachi și alte modele de la noi fac un act de caritate. Implică-te și tu!
Articolul următor