Ce este, de fapt, halvaua și ce se întâmplă în corpul tău atunci când o mănânci

Halvaua este un aliment preferat în special în perioadele de post. Unora, însă, le place să-și alinte papilele gustative și consumă acest produs ori de câte ori au ocazia. Totuși, te-ai întrebat vreodată ce conține halvaua și din ce ingrediente este preparată? Ei bine, în primul rând, trebuie să știi că halvaua este un aliment cu un conținut foarte ridicat de calorii.

separator
517324633_xs_05157100

Termenul ,,halva” provine din limba arabă (halwa) și este folosit pentru a descrie două tipuri de deserturi:

– pe bază de făină: acest tip de halva este ușor gelatinoasă și este făcută din făină de cereale, de obicei griș. Ingredientele principale sunt uleiul, făina, zahărul.

– pe bază de unt și nuci: acest tip de halva este sfărâmicioasă și, de obicei, este preparată din tahini (pastă de susan) sau alte tipuri de unt de nucă, cum ar fi untul din semințe de floarea-soarelui. Ingredientele principale sunt untul de nucă sau untul din semințe de floarea soarelui și zahărul.

Halvaua poate fi, de asemenea, bazată pe numeroase alte ingrediente, inclusiv semințe de floarea soarelui, nuci diverse, fasole, linte și legume cum ar fi morcovi, bostani, cartofi și dovleci.

Rețeta clasică de halva include, în principal, seminţe de miez prăjit de floarea soarelui, zahăr, glucoză şi vanilină.

,,100 de grame de halva conţine 12-14 grame proteine; 42-47 grame glucide şi 35-39 grame lipide. Şi, cel mai grav, aproape 600 de kilocalorii la suta de grame. Aceste calorii pot fi arse alergând minim 8 kilometri într-o zi. Asta pentru a înţelege mai bine pericolele la care ne expunem”, afirmă medicul nutriţionist Dan Merișca.

Ce spune specialistul despre halva?

Specialistul susţine că halvaua are, pe de altă parte, şi beneficii pentru sănătate:

„Consumată raţional, are efecte depurative, antioxidante, tonice şi remineralizante. De altfel, un alt atuu îl are şi în tulburările de memorie, prin conţinutul crescut de lecitină. Până la urmă, foarte importantă e provenienţa produsului şi conţinutul în seminţe de susan, dar recomandarea de bază este şi rămâne consumul limitat de halva zilnic.

Excesul se poate transforma într-o veritabilă bombă calorică. Dacă mănânci mai mult de 30 grame de halva pe zi există riscul de îngrășare, în combinaţie cu pâinea tot se depune”, precizează specialistul.

Pentru a avea efecte benefice pentru organism, halvaua trebuie consumată în cantități mici, maxim 30 de grame pe zi, având în vedere că are conținut bogat în zahăr și uleiuri vegetale, mai scrie realitatea.net.

alte Articole interesante