Cele mai sănătoase ceaiuri pe timp de iarnă!

Consumul de lichide şi necesarul de vitamine scad pe timp de iarnă, de aceea cu toţii încercăm să suplinim această lipsă cu băutura numită ceai. În plus, ceaiul încălzeşte organismul şi ne oferă un confort pe timp rece, iar ingredientele lui ne feresc de viruşi şi ne protejează de multe boli.

separator

Există o singură plantă numită ceai.

În funcţie de gradul de oxidare a frunzelor, sunt patru tipuri principale de ceai: ceai alb, ceai verde, ceai oolong şi ceai negru. Fiecare tip de ceai are o culoare şi aromă distinctă.

Ceaiul alb

se obţine din mugurii şi frunzele tinere, uscate la lumina naturală. Este foarte bogat în antioxidanţi, astfel te protejezeă de efectele negative ale radicalilor liberi, de asemenea ajută la  încetinirea efectului de îmbătrânire a pielii. Flavonoidele din ceaiul alb împiedică dezvoltarea celulelor de cancer de colon, prostată şi stomac. Îmbunătăţeşte funcţia arterială şi întăreşte vasele sanguine, reduce colesterolul din sânge, are proprietăţi antibacteriene şi antivirale, inclusiv menţine sănătatea dinţilor şi gingiilor.

Ceaiul verde

Frunzele sunt lăsate la veştejit, după care se tratează după metoda chinezească sau la abur fierbinte. Conţine uleiuri esenţiale, teină, aminoacizi, vitaminele C, E, K, B2, calciu, fluor, proteine şi săruri minerale. Pe timp de iarnă te ajută să faci faţă stresului, depresiei sau anxietăţii, este un bun energizant. Pentru că are proprietăţi antioxidante puternice, te protejează de bolile cardiovasculare, cancer, de boli de sezon, artrită, diabet, maladii ca Alzheimer şi Parkinson şi întăreşte sistemul imunitar.

Ceaiul oolong

este intermediar între ceaiul verde şi cel negru. Are proprietăţi de hidratare a pielii, protejează gâtul şi te scapă de oboseală. Consumul de ceai oolong stimulează oxidarea grăsimilor din organism, astfel te scapă de

obezitate

, inclusic are proprietăţile ceaiului verde sau negru.

Ceaiul negru

Frunzele sunt lăsate să se oxideze complet. Este recomandat în probleme digestive, creşte rezistenţa la frig şi ajută organismul să îşi păstreze tonusul.

Planta roibus

nu este o plantă ceai, deşi se cunoaşte ca şi ceai roşu. Nu conţine cofeină, de aceea îl pot consuma şi copiii. Este bogat în potasiu, magneziu şi minerale, acest ceai are proprietatea de a creşte absorbţia de fier în organism. Nu este nevoie să pui zahăr, deoarece are gust dulceag.

Yerba mate

este un arbust cu frunze veşnic verzi. Nu este consumat din ceaşcă, ci dintr-un vas numit “mate”, din care băutura se absoarbe  cu un “pai” de argint (numit bombilla). Conţine vitamine, minerale şi antioxidanţi. Stimulează metabolismul, impiedică reţinerea de apă în organism, ameliorează reumatismul, artrita, boile hepatice, întăreşte sistemul imunitar.

Când consumi ceaiul

Ceaiul verde se consumă cu 30 de minute înainte de masă, pentru a “tăia” pofta de mâncare sau după masă, pentru a arde grăsimile. Ceaiul negru şi oolong, ajută la digestie şi  se consumă după masă.

Contraindicaţii există pentru consumul în exces:

  • Mămicile care alăptează, trebuie să consume moderat, pentru că poate provoca insomnii la copii, mai ales dacă se bea seara.
  • Persoanelor hipotensive, peste câteva ore după consumarea ceaiului (concentrat) le scade tensiunea accentuat, apare senzaţia de slăbiciune, scade tonusul vaselor sanguine.
  • Consumat în exces mai poate diminua absorbţia fierului la nivelul intestinului, în acest caz poate dăuna persoanelor anemice şi femeilor însărcinate.
  • Persoanele care au probleme cu asimilarea calciului,trebuie să reducă consumul de ceai verde sau negru din cauza conţinutului de cofeină.
  • În cazul persoanelor care suferă de gastrită cu hiperaciditate, ulcer stomacal şi duodenit.

Text: Snejana Ţugui

Compania

Universul Ceaiului

propune o gamă mare de amestecuri de ceai cu diferite plante şi fructe ca iasomia, măceşul, minta, hibiscusul, floarea-soarelui, căpşune, măr, portocală, piersică, vişină, zmeură, lămâie etc. Conţin arome naturale (este foarte important, pentru că aromele sintetice nu sunt benefice), iar calitatea este incontestabilă. Vezi colecţia în magazinul Ceaiului de la Gemenii, unde cu siguranţă vei găsi ceaiul perfect, care să te învăluie cu aroma şi gustul său.

www.ceai.md

 

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lâng rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Evită durerile de spate!
Articolul anterior
Machiază-te îndrăzneţ de revelion!
Articolul următor