Cercetătorii au explicat în cât timp iese alcoolul din sânge în funcţie de băutură!

Toți șoferii trebuie să cunoască în cât timp iese alcoolul din sânge. Acesta ajunge în corpul uman în doar câteva minute de la consum, datorită vitezei de circulaţie a sângelui.  Acest lucru este diferit însă de la o persoană la alta şi depinde de greutate, vârstă şi sex.

separator

Ai observat că te ameţeşti mai uşor dacă bei pe stomacul gol? Ei bine, acest lucru este cauzat de faptul că, dacă nu ai mâncat, metabolismul tău este mult mai rapid şi, evident, alcoolul ajunge în sânge cu o viteză mai mare. În acest caz, valoarea maximă a alcoolemiei poate fi atinsă în doar jumătate de oră. Dacă ai mâncat înainte, metabolismul tău este mai lent, deci alcoolul va fi mai greu de eliminat, scrie sputnik.md.

Pentru că accelerarea metabolismului nu este posibilă, cu cât o persoană consumă mai mult alcool, cu atât procesul de înlăturare a acestuia din organism va dura mai mult.

În momentul în care ficatul are de procesat cantităţi mari de alcool, celelalte funcţii ale sale sunt încetinite, ba chiar întrerupte pentru o perioadă. Când celulele hepatice sunt forţate să detoxifice sângele în mod constant, ele se deteriorează şi mor. Tocmai de aceea, consumul de alcool în cantităţi mari implică riscul de a suferi de hepatită alcoolică, ciroză hepatică sau steatoză alcoolică („ficatul gras”).

În cazul persoanelor cu afecţiuni care îi încetinesc metabolismul (precum ciroză hepatică ori diabetul zaharat), eliminarea alcoolului tinde să fie mai greoaie. De asemenea, trebuie să ţii cont şi de faptul că alcoolul pe care organismul tău îl prelucrează cel mai uşor este cel care nu conţine chimicale sau adaosuri.

În cât timp iese alcoolul din sânge în funcţie de alcoolul băut

Greutatea este un factor important în acest proces, alcoolul având un impact mai mare asupra persoanelor cu greutate scăzută. În ceea ce priveşte sexul, află că femeile reţin pentru mai mult timp alcoolul, deoarece au mai puţină apă în organism decât bărbaţii. Şi vârstă este un factor important, persoanelor de 20-30 de ani fiindu-le mai uşor să elimine alcoolul din corp.

Unui bărbat de 80 de kilograme care bea o bere (500 de ml, având 5% alcool) în jumătate de oră îi va lua de trei ori mai mult timp să elimine complet alcoolul din sânge.

În ceea ce priveşte vinul, 250 de ml consumaţi în jumătate de oră vor fi eliminaţi din organism în aproximativ 2 ore şi 15 minute. Dacă alcoolul a fost băut într-o oră, atunci eliminarea acestuia va dura puţin peste o oră şi jumătate.

La spirtoasele băute în jumătate de oră (50 de ml), bărbatul va trebui să aştepte o oră şi jumătate. Pentru o cantitate dublă, timpul este de 3 ore şi un sfert. Să nu uităm, cu cât băuturile sunt băute într-un interval mai mare de timp, cu atât alcoolul va ieşi din sânge mai repede.

O femeie de 60 de kilograme care bea o bere într-o oră are nevoie de aproximativ 2 ore şi 20 de minute pentru că alcoolemia ei să ajungă la 0.

Dacă vorbim însă de 250 de ml de vin cu 12% alcool, femeia va elimina complet această cantitate în aproximativ 3 ore şi 20 de minute. Acest lucru se întâmplă dacă vinul a fost băut în decurs de o oră. Însă, dacă vinul a fost băut foarte repede (să spunem în 20 de minute), atunci femeia va trebui să mai aştepte aproximativ 3 ore în plus.

În ceea ce priveşte 50 de ml de băuturi spirtoase cu 40% alcool, eliminarea acestuia din sânge va dura aproximativ 2 ore. Dacă vorbim de 100 ml, atunci timpul de aşteptare este de 4 ore şi 30 de minute. În ambele cazuri se presupune că spirtoasele au fost consumate în decurs de o ora.

Trebuie să mai ştii şi că nu toată cantitatea de alcool consumat ajunge la ficat. Între 2 şi 10% se elimina prin urină, transpiraţie, respiraţie, salivă sau lacrimi. De altfel, este indicat să fii cât mai activ în timpul savurării băuturii; dansează, socializează şi ajută la eliminarea alcoolului!

Organismul uman dizolvă în fiecare oră o cantitate de alcool egală cu 10 ml sau 8 grame de alcool pur. Rinichii elimină aproximativ 5% din alcoolul consumat prin urină. Tocmai de aceea, cu cât bei mai multă apă după ce ai consumat alcool, cu atât acesta va ieşi mai repede din organism.

Motivul pentru care simţi ameţeli şi dureri de cap după ce ai băut este acela că rinichii nu ajută doar la înlăturarea alcoolului din organism, ci elimină şi o importantă cantitate de apă. Această cantitate este mai mare decât aceea pe care corpul tău o absoarbe şi astfel te dezhidratezi.

Recuperarea completă a organismului tău după consumarea unor cantităţi mari de alcool poate să dureze chiar şi mai mult de 48 de ore.

Sursa

 

Cea mai bună dietă care reduce riscul de cancer și boli de inimă

Dieta care reduce riscul de cancer și boli de inimă. Dr. Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health și profesor universitar la Harvard Medical School din Boston, vorbește despre cea mai bună dietă care reduce riscul de cancer și boli de inimă.

„Acesta este un studiu important, deoarece confirmă faptul că principiile dietei mediteraneene tradiționale (care a fost studiată cel mai intens) pot fi aplicate și altor culturi”, potrivit Dr. Walter Willett.

Dieta Atlantică, „verișoara” dietei mediteraneene, poate conține câteva indicii pentru o mai bună sănătate a inimii și un risc mai mic de a muri prematur din cauza cancerului sau bolilor de inimă.

Dieta care oferă numai beneficii

„Aceasta este o dovadă a faptului că o astfel de dietă, care pune accentul pe aprovizionarea locală în măsura în care este posibil, oferă beneficii atât oamenilor, cât și planetei. Aceasta este o concluzie bună”, a afirmat dr. Katz.

Aceasta include pește proaspăt, puțină carne roșie, lactate, leguminoase, legume proaspete, cartofi consumați în supe de legume, pâine integrală și un consum moderat de vin. Apreciata dietă mediteraneană e bazată pe plante, cu accent pe fructe și legume, cereale integrale și fasole.

Dieta bazată pe plante, conform studiului, ajută la combaterea diabetului și la creșterea în greutate. Carnea roșie este folosită doar pentru a da savoare unui fel de mâncare, iar peștele gras cu ouă, lactatele și carnea de pasăre se consumă în porții mult mai mici. În plus, se pune accentul pe mâncarea gătită în casă.

Conform unui studiu publicat în luna decembrie a anului 2023, s-a constatat că dieta Atlantică a redus riscul de deces din orice cauză pe o perioadă de 14 ani în Spania, Cehia, Polonia și Marea Britanie, în cazul persoanelor cu boli cronice severe. De asemenea, a redus riscul de deces din cauza cancerului și a bolilor cardiovasculare pentru aproape 36.000 de persoane participante la studiu cu vârste cuprinse între 18 și 96 de ani.

Consumul de mai mult pește, fasole și legume este, de asemenea, asociat cu scăderea nivelului de proteine, un semn de inflamație în organism.

sursa

Medicamentul primăverii! Una dintre cele mai importante plante care ajută organismul să curețe toxinele

Pentru că primăvara a sosit, vorbim astăzi despre o plantă cu multiple beneficii pentru organismul nostru. Aceasta este considerată o minune a naturii și este de un real ajutor și în tratamentul hepatitei. E o plantă care se apropie la gust de usturoi, de aceea mai este cunoscută și sub denumirea de usturoiul ursului.

Sezonul leurdei, plantă supranumită „medicamentul primăverii”, a reînceput. Are numeroase avantaje pentru organism și poate fi folosită în diverse combinații alimentare. Virtuțile terapeutice derivă din vitaminele, proteinele și sărurile din compoziția sa, care îi conferă un caracter tonic.

„Medicamentul primăverii” se găsește în piețe la prețul de 20 de lei, însă poate fi găsită și în zonele cu sol bogat în azot, cum ar fi parcul demografic Gurghiu. Leurda este la mare căutate în această perioadă, mulți beneficiind de efectele sale benefice pentru organism, mai ales pentru cei care suferă de hepatită.

Leurda fortifică sistemul nostru imunitar cu acțiuni antivirale și antibacteriene. De asemenea, este folosită la scară largă în cure de detoxifiere. De asemenea, specialiștii îl recomandă și persoanelor cu probleme la ficat sau pancreas.

În această perioadă pădurea este plină de leurdă, drept pentru care recomand să profităm din plin. Leurda este una dintre cele mai importante plante care ajută organismul să curețe toxinele.”, a spus Simona Carniciu, expert în boli metabolice şi de nutriţie la Antena 3.

Remediul primăverii” contribuie la scăderea colesterolului și a insuficienței biliare. Este eficientă pentru ameliorarea unor afecțiuni ale căilor respiratorii superioare, a insomniei, a amețelilor și chiar a depresiei. Totodată, este un produs benefic în bolile gastrointestinale, dizenterie sau paraziți intestinali.

Leurda nu poate fi folosită doar în salate sau în diverse mâncăruri, ci poate fi făcută și suc. Acesta poate combate reumatismul degenerativ și se obține prin macerarea frunzelor de leurdă, tăiate și puse într-un borcan peste care se pune apă caldă. Este nevoie de patru ore pentru macerarea frunzelor de leurdă, iar sucul astfel obținut se strecoară și se bea imediat, scrie evz.ro.

Care este cel mai sănătos fruct din lume

În încercarea noastră de a ne menține corpul și mintea într-o stare optimă de sănătate, deseori căutăm super-alimente care promit beneficii maxime cu un efort minim. Printre aceste căutări, fructele ocupă un loc de frunte, fiind apreciate pentru densitatea lor nutrițională, antioxidanți și gustul delicios. Dar există o întrebare care persistă: care este, de fapt, cel mai sănătos fruct din lume?

Deși ar putea părea tentant să încoronăm un singur fruct ca fiind „cel mai sănătos”, realitatea este că fiecare fruct aduce un spectru unic de nutrienți și beneficii pentru sănătate. În loc să căutăm un câștigător absolut, să explorăm câțiva dintre cei mai notabili concurenți și valorile lor nutriționale remarcabile, scrie realitatea.net.

Avocado: Regele Grăsimilor Sănătoase
Avocado se distinge prin conținutul său bogat în grăsimi sănătoase, mai precis acizi grași mononesaturați, care sunt esențiali pentru sănătatea inimii. De asemenea, este o sursă excelentă de vitaminele K, E, C și diverse minerale precum potasiul. Consumul regulat de avocado a fost asociat cu reducerea nivelului de colesterol și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Afine: Antioxidanții în Acțiune
Afinele sunt renumite pentru conținutul lor ridicat de antioxidanți, în special antocianine, care le conferă culoarea intensă albastră. Acești compuși luptă împotriva stresului oxidativ și pot reduce riscul de boli cronice, inclusiv afecțiuni cardiace și diabet de tip 2. De asemenea, afinele sunt o sursă bună de vitamina C și fibre.

Mere: Clasicul Nutritiv
„Un măr pe zi ține doctorul departe” este un sfat vechi, dar care își păstrează relevanța. Merele oferă o combinație excelentă de fibre, vitamina C și antioxidanți. Fibra de tip pectină, în special, este cunoscută pentru efectele sale benefice asupra sănătății digestive și capacitatea de a regla nivelul zahărului din sânge.

Rodia: Puterea Polifenolilor
Rodii sunt bogate în polifenoli, care sunt puternici antioxidanți, contribuind la reducerea inflamației și protejarea împotriva bolilor cronice. Sucul de rodie este studiat pentru efectele sale pozitive asupra sănătății inimii, inclusiv îmbunătățirea fluxului sanguin și scăderea tensiunii arteriale.

Papaya: Enzimele Digestive la Lucru
Papaya este un fruct tropical bogat în vitamina C, vitamina A (sub formă de carotenoizi) și enzime digestive, precum papaina. Această enzimă ajută la descompunerea proteinelor, facilitând digestia și reducând simptomele sindromului de intestin iritabil (SII).

Diversitatea Este Cheia

În loc să ne concentrăm pe identificarea unui singur „cel mai sănătos fruct”, ar trebui să apreciem și să încorporăm o varietate de fructe în dieta noastră. Diversitatea nutrițională pe care o oferă diferitele fructe este cheia unei diete echilibrate și sănătoase. Consumul unei game largi de fructe asigură un spectru complet de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, contribuind astfel la menținerea sănătății.

DJ Iunna Barbie: „Din păcate, cancerul s-a extins și la al doilea sân”
Articolul anterior
Rusanda Panfili: „Îmi este mai ușor să mă exprim prin muzică decât prin cuvinte”
Articolul următor