De ce e bine să consumi căpşune! Zece proprietăţi benefice ale acestora pentru organism

Căpşunile – sunt o gustare dulce cu o multitudine de proprietăţi nutritive. Iată 10 motive pentru care ar trebui incluse în meniul zilnic.

separator

1. Întăresc sistemul imunitar.
“Căpşunile sunt o sursă excelentă de vitamina C”, spune dieticianul Madeleine Edwards, citată de Best Health în pagina electronică. O porţie conţine 51.5 mg de vitamina C, adică 50% din necesarul zilnic, vitamină care este cunoscută pentru proprietăţile de stimulare a imunităţii organismului, fiind în acelaşi timp un antioxidant eficient.

2. Ajută la menţinerea unei vederi sănătoase.
Proprietăţile antioxidante ale căpşunilor previn apariţia cataractei, iar compoziţia mare de vitamine protejează împotriva radiaţiilor solare şi îmbunătăţeşte corneea şi retina. Potrivit unui studiu al Institutului Karolinska din Stockholm, vitamina C în doze exagerate ar putea creşte riscul dezvoltării cataractei în cazul femeilor peste 65 de ani, dar numai dacă sunt preluate din suplimente şi nu din fructe sau legume.

3. Luptă împotriva cancerului.
Căpşunile conţin antioxidanţii luteină şi zeaxantină şi acid elagic, o fitochimicală extrem de benefică. “A fost demonstrat că acidul elagic are proprietăţi anti-cancer”, a declaratt Madeleine Edwards.

4. Întârzie apariţia ridurilor.
Vitamina C găsită în căpşuni produce colagen, benefic pentru păstrarea elasticitiăţii pielii. Iar conform cercetătorilor Universităţii Hallym din Coreea de Sud, acidul elagic previne distrugerea colagenului şi inflamarea pielii, acestea fiind principalele cauze ale apariţiei ridurilor.

5. Scad nivelul de colesterol.
Fitochimicalele din căpşuni contracarează efectele lipoproteinelor de tip LDL, care pot cauza formarea unei plăci la nivelul arterelor.  Consumul căpşunilor reduce lipidele din sânge, care, în cantităţi mari, se pot depune pe pereţii arterelor.

6. Reduc inflamaţiile.
Căpşunile au proprietatea de a reduce inflamaţiile articulaţiilor, care ar putea provoca artrită. De asemenea, conform unui studiu realizat de Harvard School of Public Health, femeile care mănâncă 16 căpşuni pe săptămână sunt cu 14% mai puţin predispuse să aibă un nivel crescut al proteinei C reactive(CRP).

7. Menţin o valoare normală a presiunii sângelui .
O porţie de căpşuni conţine 134 mg de potasiu şi ajută la menţinerea presiunii sângelui la nivel normal, acţionând ca un amortizor împotriva efectelor negative ale sodiului. Astfel, reducând lipoproteinele LDL, inflamaţia şi presiunea sângelui, căpşunile sunt considerate cele mai bune fructe pentru sănătătatea inimii.

8. Sporesc numărul de fibre.
Căpşunile conţin 2g de fibre pe porţie, esenţiale pentru o digestie sănătoasă. Absenţa lor poate conduce la diverticulită, care se manifestă la 50% dintre persoanele peste 60 de ani. De asemenea, căpşunile consumate cu moderaţie luptă împotriva diabetului zaharat de tip 2.

9. Ţin greutatea sub control.
Căpşunile au un conţinut redus de sodiu, zahăr şi calorii (în jur de 28 kCal pe porţie).

10. Sunt sănătoase în perioada prenatală.
Acidul folic este recomandat femeilor însărcinate sau celor care îşi doresc o sarcină, căpşunile conţinând 21 mg pe porţie. Acest tip de vitamină B ajută fătul să-şi dezvolte craniul şi măduva spinării.

Sursa

Declarațiile lui Dan Balan, după acuzațiile că ar fi cântat beat la un concert din Chișinău: ”Adevărul e doar unul”

După o pauză de aproximativ cinci ani, interpretul din Republica Moldova Dan Balan a revenit pe scena din Chișinău. Atunci, mulți dintre fanii săi au afirmat că artistul ar fi fost beat în timpul concertului. Cu toate acestea, el a negat acuzațiile, menționând că fanii săi adevărați cunosc cum este el pe scenă.

Fiind întrebat de către moderatorul unei emisiuni de la Radio Zu despre acel concert și despre acuzațiile spectatorilor prezenți la concert, Dan Balan a răspuns că adevărul este doar unul, transmite Știri.md

„Adevărul care? Adevărul meu? Adevărul poate fi doar unul. În România mă cunosc mai puțini pentru că eu foarte mult timp am lipsit, din păcate”, susține interpretul. 

El spune că publicul său, care cunoaște cum este și se simte el pe scenă, îl înțelege. 

„Eu sunt regizor, sunt autor. Când sunt artist, eu sunt altfel, am o anumită imagine, un anumit personal, pe care l-am creat pentru că am înțeles că are un anumit impact”, explică artistul.

Dan Balan susține că foarte mult timp a căutat acel fel de a fi și de a se simți pe scenă, de a transmite spectatorului emoții. 

„Câteodată acest val poate să pară ciudat. În Ucraina nimeni nu-și pune așa întrebări. (…) Este un personaj relaxat, pe valul lui. Probabil de aia a fost acest moment, plus oboseala foarte mare din acea zi”, adaugă Dan Balan. 

De menționat că acesta a susținut show-ul „Dan Bălan-Christmas Magic 2024”. Alături de el, pe scenă au urcat: mama sa, Ludmila Balan, Mr. President, The Urs, BAKOTA, Cristian Porcari și Haddaway.

Dan Balan este un cântăreț, compozitor, producător, instrumentist și textier din Republica Moldova. Este primul și unicul artist din Republica Moldova nominalizat pentru premiul Grammy, în calitate de coautor al hitului „Live Your Life”, interpretat de cântăreața americană Rihanna și rapperul T.I..

A câștigat numeroase premii internaționale din industria muzicală, printre care Echo Awards și MTV Video Music Awards. Este fondatorul faimosului trio O-Zone și, de asemenea, este autorul și producătorul hitului mondial „Dragostea din Tei”, situat în topul chart-urilor din mai bine de 30 de țări, vândut în mai mult de 12 milioane de copii pe tot mapamondul. Este autor și interpret al hiturilor internaționale „Chica Bomb”, „Justify Sex”, „Freedom”.

Interpretul din R. Moldova, Dan Balan, a revenit pe scena din Chișinău după o pauză de aproximativ 5 ani. Totuși, mulți dintre spectatori au rămas profund dezamăgiți de evoluția acestuia, afirmând că artistul ar fi fost beat în timpul concertului.

La scurt timp, organizatorii concertului au venit cu o reacție, negând toate acuzațiile spectatorilor.

Caz șocant în Spania! Un român, supărat că l-a părăsit soția, și-a otrăvit copiii, apoi s-a sinucis

O comunitate rurală din Spania este în stare de șoc după ce un bărbat de origine română și-a otrăvit fiicele de 2 și 4 ani, după care s-a sinucis, scrie digi24.ro.

Se presupune că bărbatul a vrut să se răzbune astfel pe soția care l-a părăsit de curând. Garda Civilă a fost alarmată duminică seara, iar un echipaj ajuns la casa din Las Alcubillas a descoperit cadavrele celor două fetițe și a bărbatului român, potrivit Diario de Almeira. Cea care a alertat autoritățile este chiar fosta soție a bărbatului.

Aceasta le-a spus polițiștilor că fostul soț și cele două fetițe au ingerat o substanță toxică, ancheta fiind concentrată în această direcție. Totuși, o concluzie finală va fi conturată abia după efectuarea necropsiei și textelor toxicologice.

Din primele cercetări s-a stabilit că cei doi soți se despărțiseră de curând, pentru că femeia, în vârstă de 23 de ani, n-a mai suportat violențele soțului ei. Se pare că ea obținuse și un ordin de protecție împotriva acestuia. Cei doi nu mai locuiau împreună și se pare că bărbatul le luase la el acasă weekendul trecut pe cele două fiice.

Orașul Cahul, desemnat pentru a treia oară Capitala Tineretului

Cahul Capitala Tineretului 2024 și-a intrat în drepturi. Motto-ul de anul acesta al programului este „Uniți prin Acțiune!” inspiră determinare, solidaritate și responsabilitate, transmite IPN.

Secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Sergiu Gurin, a spus că ministerul încurajează tinerii din țară să fie mult mai activi, pentru că aceștia pun bazele unei societăți educate și prospere.

„Programul Capitala Tineretului asigură o platformă de investiție în tineri și oferă oportunități de implicare civică și dezvoltare comunitară”, a adăugat secretarul de stat.

Directorul Agenției Naționale pentru Tineret, Ion Donea, a menționat că municipiul Cahul este cu un potențial deosebit, poate crea precedente pozitive care să fie replicate în toată țara.

„Ne dorim să investim în tineri, în organizații de tineret, în infrastructură și cel mai important noi trebuie să investim în capacitățile umane. Pe parcursul anului vom dezvolta activități pe dimensiunea de participare, de implicare a tinerilor în procesul de luare a deciziilor, pentru că opinia tinerilor contează și ei trebuie sa fie consultați”, a declarat Ion Donea.

Primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, a menționat că pentru municipiu titlul de Capitala Tineretului înseamnă un imbold enorm pentru tot ceea ce înseamnă investiție în activități de tineret.

Capitala Tineretului este un program național elaborat de către Ministerul Educației și Cercetării și implementat de Agenția Națională pentru Tineret. Pentru implementarea acestui program sunt alocați din bugetul de stat peste un milion de lei.

Acest program a fost inițiat în anul 2011. Mai jos vedeți lista tuturor localităților din țară care au obținut acest titlu până acum.

  • 2011 – municipiul Ungheni
  • 2012 – municipiul Cahul
  • 2013 – orașul Ialoveni
  • 2014 – orașul Soroca
  • 2015 – orașul Sângerei
  • 2016 – orașul Ialoveni
  • 2017 – satul Varnița (din raionul Anenii Noi)
  • 2018 – municipiul Cahul
  • 2019 – satul Costești (din raionul Ialoveni)
  • 2020/2021 – satul Sipoteni (din raionul Călărași)
  • 2022 – orașul Ștefan Vodă

Peste 120 de copii au ajuns la spital cu boli diareice acute
Articolul anterior
Mai multe bloggerițe și artiste de acasă organizează un târg de haine caritabil! Banii adunați vor fi donați copiilor de la centrul SOS Autism
Articolul următor