De ce mănânci iarna mai mult?

Multe dintre noi cred că iarna necesarul de calorii al organismului creşte, din cauza frigului. În consecinţă,  mâncăm mai mult,  pentru a menţine temperatura corpului. Este total greşită această atitudine faţă de sănătatea ta, pentru că temperatura corpului este de 37 de grade, atât iarna cât şi vara, iar organismul o menţine constantă, datorită procesului de termoreglare.

separator

De aceea, dacă eşti tentată să crezi că, măncând mai mult te încălzeşti, rişti să adaugi în greutate. Specialiştii susţin că, acumulând grăsimi din excesul caloric, îţi este mult mai frig, pentru că acestea se depun sub formă de ţesut adipos alb, care stochează energia. În schimb, grăsimea brună arde caloriile şi produce căldură, doar că la adulţi ea se găseşte în cantităţi mici.

Mai există mitul „paharului de alcool” care face minuni, atunci când îţi este frig. De fapt, vinul fiert, votca, ţuica etc. ridică brusc temperatura corpului, prin efectele lor vasodilatatoare şi creează senzaţia de căldură, iar acest fapt conduce la oboseala organismului şi scade rezistenţa la frig, respectiv favorizează apariţia degerăturilor.

Cel mai bine este să nu depăşeşti numărul de calorii, pe care îl consumi de obicei, iar la fiecare masă să bei ceai, pentru că te încălzeşte şi totodată te hidratează.

Este important să fii atentă la ceea ce mănânci, pentru că trebuie să fii puternică în lupta cu virozele, gripa, depresia. Un ajutor de nădejde, în acest sens,  este alimentaţia corectă.  Aceasta te scapă de problemele legate de piele şi căderea părului, deosebit de afectate pe timpul rece.

Deoarece consumi mai puţine fructe iarna şi ai tendinţa să mizezi mai mult pe alimentele bogate în grăsimi, pentru a te simţi bine, pui kilograme în plus. De aceea îţi recomand:

  • Consumă citrice

    – ele conţin puţine calorii şi sunt o excelentă sursă de vitamina C.

  • Schimbă dulciurile şi prăjiturile

    pe fructele uscate – acestea conţin multe vitamine, minerale şi fibre.

  • „Alimentează-ţi” organismul cu fier, zinc şi magneziu.

    Consumă trei nuci pe zi, anume în acest gramaj ele îţi asigură necesarul de magneziu şi acizi graşi esenţiali sau 20 de grame alune. În plus, nucile, alunele, migdalele au grijă de pielea şi părul tău.

  • Alege să consumi legume cât mai proaspete şi bogate în proteine

    cum ar fi: mazărea, fasolea, lintea.

  • Consumă „grăsimi bune”

    care protejează organismul împotriva frigului şi anume cele provenite din peşte: macrou, crap, somon.

  • Nu renunţa la cerealele integrale

    , pentru că sunt bogate în substanţe nutritive care reprezintă principalul furnizor de energie a organismului.

  • Fă cât mai multă mişcare.

    Deşi ai tendinţa să stai în casă pe timp de iarnă, forţează-te să faci o plimbare cel puţin de 20 min. pe zi.

  • Continuă exerciţiile fizice

    , chiar dacă ai o stare de somnolenţă.

Ştiu că este mult mai greu şi eşti tentată să faci unele abateri de la regulă, există şi o explicaţie a acestui fapt: lumina naturală este mai puţină, iar specialiştii susţin că astfel se dereglează producerea hormonului numit melatonina, care provoacă somnolenţă şi stimulează apetitul alimentar, dar nu renunţa. Dorinţa de a mânca mult, pentru că îţi este frig, poate fi omorâtă simplu – ajutând organismul – îmbracă-te bine, ai grijă de membre (pune mănuşi, şosete mai groase şi încălţăminte călduroasă).

Controlul organismului şi înfrânarea poftelor depind numai de tine! Nu renunţa la un mod sănătos de viaţă şi nu găsi scuze! Astfel devii mai rezistentă fizic şi îţi schimbi caracterul în luptătoare.

Text: Snejana Ţugui

 

Ouăle de ciocolată nu conțin doar surprize plăcute. Explicațiile unui medic

De Paște, multă lume cumpără ouă de ciocolată, cu surprize, fără să se gândească la riscuri. Un ou de ciocolată furnizează marea majoritate a aportului caloric zilnic recomandat pentru o persoană matură, avertizează dr. Andrew Kelso, director medical în cadrul NHS (sistemul britanic de asigurări de sănătate) pentru regiunile Suffolk și North East Essex, scrie evz.ro.

De ce nu e bine să mâncăm ouă de ciocolată

Caria dentară, obezitatea și diabetul de tip 2 sunt în creștere, a avertizat dr. Kelso, făcând apel la moderație. Doctorul le-a recomandat oamenilor să „reziste impulsului de a mânca un ou de ciocolată dintr-o dată”.

„Mulți dintre noi nu își dau seama că un ou de ciocolată de Paște conține, în medie, aproximativ trei sferturi din aportul zilnic de calorii recomandat pentru un adult. În cazul în care ouăle sunt combinate cu prăjituri și biscuiți, toate acestea înseamnă mult zahăr și multe calorii în plus, iar acest lucru nu face bine organismului nostru. Bucurați-vă de dulciuri. Dar vă rugăm să nu exagerați”, a spus el.

Recomandările făcute de medic

Având în vedere că Paștele reprezintă o „perioadă aglomerată pentru personalul și serviciile din sistemul de sănătate”, el i-a îndemnat pe oameni să se asigure că au acasă „paracetamol, plasturi, remedii pentru indigestie și medicamente antidiareice”.

Internauții nu cred în ce spune medicul

„Nu doar Crăciunul, ci și Paștele are acum un Grinch”, a comentat un internaut, în vreme ce un altul a susținut că „din punct de vedere al sănătății dinților, este mai bine să mănânci totul dintr-o dată”, inclusiv un ou de ciocolată. Un alt internaut a declarat că este normal ca de Paște să exagerezi cu mâncarea și că nu este bine să ai interdicții.

Au fost și utilizatori care i-au atras atenția doctorului că dimensiunile acestor ouă de ciocolată au tot scăzut, deci ar fi trebuit să scadă și riscurile asociate. Alții au declarat că doctorul nu trebuie să-i sperie pe oameni sau să exagereze.

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate. Sfaturi utile pentru o siluetă de invidiat

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate, spun nutriționiștii. Sezonul de vară se apropie și femeile sunt tot mai preocupate de silueta lor. Pierderea în greutate nu este benefică doar pentru aspectul fizic, ci și pentru sănătatea organismului.

Peștele se încadrează pe lista cu alimente sănătoase și cu multiple beneficii pentru organism. Se prepară ușor și poate fi integrat într-o mulțime de rețete simple și delicioase. Peștele este bogat în nutrienți care te pot ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea, dar și să pierzi în greutate.

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate

Peștele este o parte esențială a dietei mediteraneene. Mulți nutriționiști sunt de părere că această dietă este esențială pentru a pierde în greutate și că peștele este o parte importantă a succesului pe care îl poți avea în lupta cu kilogramele în plus.

Fiind o sursă excelentă de proteine, peștele te poate ajuta să te simți plină pentru o perioadă mai lungă de timp. În felul acesta poți să controlezi mult mai ușor aportul de calorii pe care îl consumi zilnic.

O dietă săracă în proteine te va face să te simți tot timpul flămândă, ar acest lucru poate duce la consumul de gustări rapide, dar nesănătoase. Proteinele de înaltă calitate pot ajuta, de asemenea, la o digestie mult mai bună.

Peștele gras, precum somonul, este bogat în acizi grași Omega-3 care sprijină sănătatea inimii, îmbunătățesc digestia și îți conferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Mai jos găsești și alte motive pentru care consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate.

Vei consuma mai puține grăsimi nesănătoase prin introducerea peștelui în dieta ta

Nutriționiștii sunt de părere că vei ajunge să consumi mai puține grăsimi nesănătoase dacă incluzi peștele în dieta ta. Spre deosebire de carnea roșie, carnea albă de pește este mult mai sănătoasă.

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în alți nutrienți esențiali. În plus, peștele se potrivește cu o mulțime de garnituri delicioas eși sățioase.

Cel mai adesea nutriționiștii recomandă somonul. Acesta este considerat un pește cu valori nutritive excelente pentru persoanele care își doresc să piardă în greutate. 

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în nutrienți

Pe lângă proteine și acizi grași Omega-3, peștele mai are și alte beneficii în lupta împotriva kilogramelor în plus.

Peștele este sărac în calorii, ceea ce înseamnă că poate fi integrat cu ușurință într-un plan de slăbire. O porție de pește poate conține chiar și 30 de calorii.

Peștele este sursa de proteine cu cele mai puține calorii. O bucată de carne de vită poate conține chiar și 56 de calorii. Specialiștii recomandă să gătești peștele fără să folosești alte surse extra de grăsime.

Cel mai bine este să-l prepari la cuptor, la grătar sau fiert. În felul acesta te vei asigura că ai pe masă un meniu echilibrat. Dacă îți dorești să experimentezi în bucătărie, atunci poți încerca rețete de sushi. Este o metodă ideală de a integra peștele în dieta ta.

Peștele ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge

Nivelul zahărului din sânge joacă un rol esențial când vine vorba de pierderea în greutate. O sursă de proteine, precum peștele, poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Peștele gras, precum somonul sau tonul, ajută inclusiv la îmbunătățirea sănătății inimii. Pe lângă pierderea în greutate, vei avea un corp mult mai sănătos și mai puternic.

Dieta trebuie completată de un stil de viață sănătos. Astfel, specialiștii recomandă ca exercițiile fizice să nu facă excepție din programul de slăbire a oricărei persoane.

sursa

Un gigant românesc, apărut pe piață, se bate direct cu McDonald’s și KFC!

Lanțul românesc de fast food FRYDAY, condus de antreprenorul sucevean Lucian Florea, își continuă ascensiunea rapidă pe piața alimentară locală, confruntându-se direct cu giganții mondiali KFC și McDonald’s, scrie mesajul.ro.

Cu o investiție de peste 1,5 milioane de euro, FRYDAY a inaugurat cel mai recent restaurant în Vaslui, o unitate de tip drivethru specializată în burgers și fries, conform informațiilor furnizate de BussinesMagazin.

Lucian Florea, fondatorul lanțului, a declarat că acesta este doar începutul unei extinderi agresive. În următoarele două luni, FRYDAY va deschide alte trei restaurante în Pitești, Sibiu și Galați, urmând ca până la finalul anului să mai fie inaugurate încă trei unități.

„Până în iunie, planificăm să deschidem alte trei restaurante în Pitești, Galați și Sibiu, investind peste 1,3 milioane de euro. Scopul nostru este să ajungem la 15 unități până la finalul acestui an, consolidându-ne prezența în orașe noi, precum Galați, Pitești și Sibiu, dar și extinzându-ne în orașele în care deja suntem prezenți, cum ar fi Timișoara și București”, a declarat Florea.

FRYDAY, care are în prezent unități în mall-urile din București, Iași, Timișoara, Târgu Mureș, Oradea, Alba Iulia, Craiova și Arad, își propune să accelereze ritmul de expansiune și să își crească cifra de afaceri de peste trei ori față de anul precedent, estimând un bilanț de peste 70 de milioane de lei pentru acest an.

„Anul 2024 este un an în care vom apăsa pedala accelerației și pe care îl proiectăm cu o creștere a cifrei de afaceri de peste trei ori față de 2023. Avem un forecast de peste 70 de milioane de lei pe bilanțul din acest an”, a adăugat Florea.

Pentru a susține această expansiune rapidă, FRYDAY își propune să-și consolideze resursele de middle și top management, iar recrutarea va fi făcută prin intermediul unui proces de headhunting, pentru a asigura succesul planurilor extrem de agresive pentru 2025, care vizează deschiderea unei locații noi în fiecare lună, totalizând 12 noi locații în acel an.

Desertul copilului este în mâinile tale.
Articolul anterior
Ce faci când gripa îţi bate la uşă?!
Articolul următor