Descoperă secretul dulciurilor fără conservanți!

Cu câțiva ani în urmă mă întrebam: oare cum este să cauți un produs natural fără conservanți, să-ți fie frică să mănânci, dacă îți vine pofta de ceva, să ai obsesia că nu tot ce se comercializează este bun pentru sănătatea ta? Ca peste ani să devină o realitate tristă și la noi – produsele care nu mai au nimic decât o chimie întreagă. În special când vine vorba despre copii, mă nedumerește acceptarea regulei ”dulciurilor toxice”.

separator

Ludmila Șapoșnikova,
Manager café Tortik

Din fericire mai există producători care țin la calitatea și valoarea produsului. Desigur costul producției în acest caz este mai mare, dar cred că mai bine consumi mai puțin, dar sănătos, decât mult și nociv pentru sănătatea ta.

Ai opțiunea de a alege

Este important în acest caz să înveți să citești etichetele produselor. Îți ia ceva timp ca să le înțelegi, dar nu este imposibil și, atunci când vine vorba de sănăteatea ta și a celor dragi, trebuie să înveți să trăiești în lumea produselor industrializate.

Există opțiunea alegerii – produse numite ”bio” sau ”naturale”. Am fost plăcut surprinsă că există prăjituri și torte pe bază de ingredientre naturale. Compania ”Tortik” și-a făcut un nume în lumea dulciurilor prin faptul că a optat pentru formula ”fără conservanți și fără aromatizatori”. A ales ”rețeta bunicii” care naște din ingrediente naturale gustul și aroma de neînlocuit.

În era vitezei, în care noi, de obicei, suntem prinși în diverse activități  și avem din ce în ce mai puțin timp pentru ”bucătărie” căutăm cu disperare ”mâna” care să ne scape de ”gătit”. Dar nu de fiecare dată soluția aleasă este și cea bună. Prindem fast-food-urile ”străzii” ca să ne potolim foamea, ”vânăm” dulciurile ”de bulevard” ca să savurăm plăcerea gustului. Iar consecințele nu întârzie să apară – obezitate, diabet, boli cardiovasculare și altele.

Dulcele naște dragoste

De fiecare dată când vorbesc despre ”dulce”, îmi amintesc de filmul ”Chocolat – Ciocolata cu dragoste”, cu el descoperi universul ciocolatei, îți trezește simțul plăcerii, dorința de a savura ”fructul oprit”, bineînțeles vorbesc de cei care țin cure de slăbit.  Așa am găsit lumea ”dulciurilor” la Compania ”Tortik”.

Ludmila Șapoșnikova vorbește cu mândrie despre faptul că ”oul din tort este ou și nu altceva, gustul de vișină vine de la delicioasele vișine și nu de la aromatizatori indentici naturali, smântâna este produs natural și nu chimie… Noi facem cu dragoste aceste minunății dulci. Spun asta pentru că nu acceptăm ”formula chimicalelor”, considerăm că ”rețeta bunicii” pe lângă faptul că este sănătoasă, este și delicioasă. Nu poate înlocui nimic gustul și mirosul ciocolatei din cacao sau ce poate fi mai gustos decât un cozonc care miroase a basm.”

Compania ”Tortik” se deosebește de alți producători nu numai prin folosirea ”ingredintelor naturale”, ci și prin faptul că frumusețea ”cireșei” de pe tort o fac chiar sculptorii și designerii. Astfel un tort arăta ca o operă de artă.

”Ne străduim să reproducem visele copiilor, să aducem lumea poveștilor maturilor și să surprindem prin originalitate invitații la eveniment”, mărturisește Ludmila Șapoșnikova.

Varietatea rețetelor îți oferă posibilitatea să găsești exact gustul preferat al prăjiturii închipuite. Iar în fiecare săptămână, ”Tortik”, organizează o degustație, astfel încât să poți alege prăjitura care îți place.

Unele evenimente necesită în mod tradițional, prezența unei copturi pe masa festivă, cum ar fi: tortul omagiatului sau a miresei, colacii cumătrilor sau a nunului, pasca sau cozonacul creștinului. Toate le găsești la cofetarii companiei ”Tortik”, ei sunt cei care poartă responsabilitatea ”gospodinei” ca aceste minunății să fie naturale, proaspete și delicioase.

Un produs natural are durata de viață scurtă pentru că este ”viu”, tocmai acest fapt oferă un plus de înceredere companiei ”Tortik”, produsele lor expiră foarte repede. Cofetarii sunt nevoiți să muncesc uneori și noaptea, pentru ca tu să te mândrești cu somptuosul tort a doua zi. Iar temerile unei intoxicații, nu te mai urmăresc, în special, când vine vorba despre copii care sunt mult mai sensibili, dar totodată sunt ahtiați după dulce. ”Chiar și accesoriile pentru tort sunt comestibile! Utilizăm doar coloranți și produse naturale pentru pregătirea tuturor detaliilor și accesoriile necesare unui tort. Pentru că de obicei ești tentat (în special copiii), să guști din elementele decorative care redau emoțiile acestor opere de artă”, specifică Ludmila Șapoșnikova.

Descoperă secretul gustului cu Compania ”Tortik”!

Text: Snejana Țugui

TORTIK
mun. Chisinau, str. Petru Movila 14
Tel. : +373 22-23-70-58
Mob.: +373 78-200-200 – Ludmila
+373 78-200-201 – Iulia
E-mail: office@tortik.md
www.tortik.md

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lâng rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alex Bivol: „Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei este femeie!”
Articolul anterior
Prepară acasă produse ecologice de curăţat!
Articolul următor