Lipidele – grăsimi bune și grăsimi periculoase!

Lipidele sunt indispensabile organismului, fiind compușii chimici intercelulari fără de care corpul uman ar arăta ca o grămadă de molecule. Lipsa grăsimilor ”bune” în rația alimentară zilnică slăbește rezistența către factorii externi, provoacă apariția exemelor pe piele și crește riscul sângerărilor la nivelul organelor interne.

separator

galina-tomas-alimentatie-sanatoasa-200x300Nutriționista Galina Tomaș ne ajută să înțelegem care sunt lipidele ”bune” și care sunt grăsimile pe care trebuie să le evităm în alimentație.

Știai care este rolul lipidelor în organism?

  • lipidele produc energie (trigliceride), surplusul acestora fiind stocat în celule și țesuturi (arderea 1 gram de lipide eliberează 9 kcal, de două ori mai mult decât arderea 1 gram de proteine);
  • lipidele ajută organismul să absoarbă vitaminele liposolubile (A, E, D, K);
  • fosfolipidele sunt o componentă a membranei celulare; ele mențin integritatea acesteia, având un rol important în realizarea transportului transmembranar;
  • lipidele sunt implicate în procesul de comunicare intercelulară; acestea participă la transmiterea impulsurilor, asigurând totodată un strat protector terminațiilor nervoase;
  • organismul folosește grăsimile în sintetizarea hormonilor sexuali (testesteron, esterogen și progesteron);
  • grăsimile sunt un izolator termic, întrucât nu lasă corpul să piardă căldura în exces.

Lipidele variază în funcție de structura lor chimică

În timp ce grăsimile saturate se conțin în carne, produse lactate, ouă, grăsimile nesaturate se găsesc în uleiul de floarea-soarelui, uleiul de rapiță și de măsline, anumite specii de pește. Important este cunoști care sunt grăsimile ”bune” și care sunt grăsimile ”rele”.

Atenție la grăsimi!

ProteinDe obicei, atunci când se vorbește despre o alimentație echilibrată, prima avertizare este ”Exclude grăsimile!”, deoarece grăsimile sunt o componentă a stratului adipos subcutanat. Ei bine, acest lucru este parțial adevărat, întrucât lipidele reprezintă totodată un important material plastic pentru structura organelor interne. De asemenea, lipidele se găsesc în componența pielii, țesutului nervos. Important este să evităm grăsimile ,,rele” în dietă.

Specialiștii avertizează despre pericolul LDL-colesterolului (colesterolul rău produs de ficat în urma consumului excesiv de grăsimi de origine animală), a cărui concentrație crescută în sânge sporește riscul afecțiunilor cardiovasculare. Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cardiovasculare ocupă primul loc printre cauzele anuale de deces la nivel mondial.

Pe lângă faptul că organismul poate sintetiza colesterolul propriu, acesta fiind necesar ca material plastic pentru ţesuturi, o bună parte din colesterol, provine în organism pe cale exogenă, prin alimentaţie, din alimentele de origine animală. Tocmai din acest motiv, este bine să cunoaștem care sunt grăsimile bine de evitat în dietă.

De evitat! Alimentele bogate în grăsimi saturate precum carnea de porc, carnea grasă de pui, de rață, de gâscă, de miel, mezelurile, pielea de pui, maioneza.

Lipidele-–-grăsimi-necesare-și-grăsimi-periculoaseDeoarece nu există alimente care să conțină exclusiv un anumit tip de grăsime, mai des alimentele conținând atât grăsimi saturate cât și nesaturate în proporții diferite, nu putem evita în totalitate consumul grăsimilor saturate. Totuși, Asociaţia Americană a Inimii recomandă o dietă ce are nu mai mult de 25-35% calorii zilnice provenite din grăsimi şi doar 5%-10% dintre ele – grăsimi saturate.

Prin urmare, putem include în meniu unt, produsele lactate integrale, ouă, însă, rațional, în porții zilnice recomandate, fără a face excese.

20-30% din totalul grăsimilor consumate zilnic trebuie să constituie așa-numitele grăsimi ,,bune”

Asociaţia Americană a Inimii recomandă consumul de peşte gras, în special macrou, păstrăv de lac, hering, sardine, merluciu, ton alb, somon, scoici, cel puţin de două ori pe săptămână pentru a preveni sanatate-grasimile-din-alimentatiebolile de inimă. Acizii graşi Omega-3 sunt grăsimi sănătoase ce contribuie la scăderea nivelului de colesterol ,,rău’’ în sânge şi creşterea fracţiei bune de colesterol, adică a HDL colesterolului şi previn bolile de inimă și accidentele vasculare.

Alte alimente incluse în categoria grăsimilor ,,bune” sunt: nuciferele, uleiul de măsline, uleiul de in, uleiul de rapiță, avocado, semințele (de in, floarea-soarelui, chia, susan).

 

Dilema uleiului rafinat și uleiul presat la rece

Uleiul presat la rece se produce prin presarea semințelor de floarea soarelui, a măslinelor cu ajutorul unor utilaje care nu depășesc temperatura de prelucrare de 37 grade C, ceea ce înseamnă că nu sunt Collagedistruse proprietățile acestor alimente. Astfel, acestea își păstrează gustul, aroma și nutrienții.

În schimb, uleiul rafinat (de producție industrială), de regulă, se produce cu ajutorul unor compuși chimici. Rezultatul acestui procedeu este: puțin ulei, apă multă (depășește 50%), dar și reziduuri toxice din substanțele chimice cu care a fost rafinat uleiul (sodă caustică sau acid sulfuric), inclusiv se conține un conservant pentru a nu se râncezi uleiul.

Atenție! Consumul de grăsimi care cresc nivelul colesterolului în sânge sporesc riscul de boli de inimă, ateroscleroză (rigidizarea arterelor), obezitate și diabet zaharat.

Valorile normale ale colesterolului în sânge: colesterol total < 200 mg%; HDL-colesterol (colesterolul ”bun”, ce are rolul de a curăța arterele de colesterolul ”rău”) > 45 mg%; LDL-colesterol (colesterolul ”rău”) < 130 mg%.

Dacă rezultatele analizelor tale arată devieri, este cazul să-ți schimbi obiceiurile alimentare și să te adresezi medicului specialist, pentru recomandări care să reducă riscul bolilor de inimă, a infarctului miocardic.

Ce cantitate de lipide putem consuma zilnic, în funcție de sex și greutatea corpului:

Adulți sedentari – 0,7 gr lipide/kg greutate corporală/zi

Adulți activi – 1,0-1,5 gr lipide/kg greutate corporală/zi

Copii și adolescenți – 2 gr lipide/kg greutate corporală/zi

Tabel: conținutul de colesterol în alimente

Notă: Anumite alimente, chiar dacă sunt bogate în colesterol, nu trebuie excluse din dietă, ci consumate, rațional, în cantități zilnice recomandate, deoarece ele conțin o serie de alți nutrienți benefici pentru sănătate.

Poate că te întrebi: De ce buneii noștri, care mâncau slănină ceapă și telemea, trăiau peste 80 de ani? Ideea este că ne-am schimbat stilul de viață (tehnologizarea, stilul de viață modern predispune către sedentarism), poluarea, lipsa produselor ecologice ne face să ingerăm mai multe chimicale periculoase și ne naștem bolnavi. De aceea este bine să te informezi despre modul cum poți trăi sănătos!

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate. Sfaturi utile pentru o siluetă de invidiat

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate, spun nutriționiștii. Sezonul de vară se apropie și femeile sunt tot mai preocupate de silueta lor. Pierderea în greutate nu este benefică doar pentru aspectul fizic, ci și pentru sănătatea organismului.

Peștele se încadrează pe lista cu alimente sănătoase și cu multiple beneficii pentru organism. Se prepară ușor și poate fi integrat într-o mulțime de rețete simple și delicioase. Peștele este bogat în nutrienți care te pot ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea, dar și să pierzi în greutate.

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate

Peștele este o parte esențială a dietei mediteraneene. Mulți nutriționiști sunt de părere că această dietă este esențială pentru a pierde în greutate și că peștele este o parte importantă a succesului pe care îl poți avea în lupta cu kilogramele în plus.

Fiind o sursă excelentă de proteine, peștele te poate ajuta să te simți plină pentru o perioadă mai lungă de timp. În felul acesta poți să controlezi mult mai ușor aportul de calorii pe care îl consumi zilnic.

O dietă săracă în proteine te va face să te simți tot timpul flămândă, ar acest lucru poate duce la consumul de gustări rapide, dar nesănătoase. Proteinele de înaltă calitate pot ajuta, de asemenea, la o digestie mult mai bună.

Peștele gras, precum somonul, este bogat în acizi grași Omega-3 care sprijină sănătatea inimii, îmbunătățesc digestia și îți conferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Mai jos găsești și alte motive pentru care consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate.

Vei consuma mai puține grăsimi nesănătoase prin introducerea peștelui în dieta ta

Nutriționiștii sunt de părere că vei ajunge să consumi mai puține grăsimi nesănătoase dacă incluzi peștele în dieta ta. Spre deosebire de carnea roșie, carnea albă de pește este mult mai sănătoasă.

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în alți nutrienți esențiali. În plus, peștele se potrivește cu o mulțime de garnituri delicioas eși sățioase.

Cel mai adesea nutriționiștii recomandă somonul. Acesta este considerat un pește cu valori nutritive excelente pentru persoanele care își doresc să piardă în greutate. 

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în nutrienți

Pe lângă proteine și acizi grași Omega-3, peștele mai are și alte beneficii în lupta împotriva kilogramelor în plus.

Peștele este sărac în calorii, ceea ce înseamnă că poate fi integrat cu ușurință într-un plan de slăbire. O porție de pește poate conține chiar și 30 de calorii.

Peștele este sursa de proteine cu cele mai puține calorii. O bucată de carne de vită poate conține chiar și 56 de calorii. Specialiștii recomandă să gătești peștele fără să folosești alte surse extra de grăsime.

Cel mai bine este să-l prepari la cuptor, la grătar sau fiert. În felul acesta te vei asigura că ai pe masă un meniu echilibrat. Dacă îți dorești să experimentezi în bucătărie, atunci poți încerca rețete de sushi. Este o metodă ideală de a integra peștele în dieta ta.

Peștele ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge

Nivelul zahărului din sânge joacă un rol esențial când vine vorba de pierderea în greutate. O sursă de proteine, precum peștele, poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Peștele gras, precum somonul sau tonul, ajută inclusiv la îmbunătățirea sănătății inimii. Pe lângă pierderea în greutate, vei avea un corp mult mai sănătos și mai puternic.

Dieta trebuie completată de un stil de viață sănătos. Astfel, specialiștii recomandă ca exercițiile fizice să nu facă excepție din programul de slăbire a oricărei persoane.

sursa

Un gigant românesc, apărut pe piață, se bate direct cu McDonald’s și KFC!

Lanțul românesc de fast food FRYDAY, condus de antreprenorul sucevean Lucian Florea, își continuă ascensiunea rapidă pe piața alimentară locală, confruntându-se direct cu giganții mondiali KFC și McDonald’s, scrie mesajul.ro.

Cu o investiție de peste 1,5 milioane de euro, FRYDAY a inaugurat cel mai recent restaurant în Vaslui, o unitate de tip drivethru specializată în burgers și fries, conform informațiilor furnizate de BussinesMagazin.

Lucian Florea, fondatorul lanțului, a declarat că acesta este doar începutul unei extinderi agresive. În următoarele două luni, FRYDAY va deschide alte trei restaurante în Pitești, Sibiu și Galați, urmând ca până la finalul anului să mai fie inaugurate încă trei unități.

„Până în iunie, planificăm să deschidem alte trei restaurante în Pitești, Galați și Sibiu, investind peste 1,3 milioane de euro. Scopul nostru este să ajungem la 15 unități până la finalul acestui an, consolidându-ne prezența în orașe noi, precum Galați, Pitești și Sibiu, dar și extinzându-ne în orașele în care deja suntem prezenți, cum ar fi Timișoara și București”, a declarat Florea.

FRYDAY, care are în prezent unități în mall-urile din București, Iași, Timișoara, Târgu Mureș, Oradea, Alba Iulia, Craiova și Arad, își propune să accelereze ritmul de expansiune și să își crească cifra de afaceri de peste trei ori față de anul precedent, estimând un bilanț de peste 70 de milioane de lei pentru acest an.

„Anul 2024 este un an în care vom apăsa pedala accelerației și pe care îl proiectăm cu o creștere a cifrei de afaceri de peste trei ori față de 2023. Avem un forecast de peste 70 de milioane de lei pe bilanțul din acest an”, a adăugat Florea.

Pentru a susține această expansiune rapidă, FRYDAY își propune să-și consolideze resursele de middle și top management, iar recrutarea va fi făcută prin intermediul unui proces de headhunting, pentru a asigura succesul planurilor extrem de agresive pentru 2025, care vizează deschiderea unei locații noi în fiecare lună, totalizând 12 noi locații în acel an.

Cea mai bună dietă care reduce riscul de cancer și boli de inimă

Dieta care reduce riscul de cancer și boli de inimă. Dr. Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health și profesor universitar la Harvard Medical School din Boston, vorbește despre cea mai bună dietă care reduce riscul de cancer și boli de inimă.

„Acesta este un studiu important, deoarece confirmă faptul că principiile dietei mediteraneene tradiționale (care a fost studiată cel mai intens) pot fi aplicate și altor culturi”, potrivit Dr. Walter Willett.

Dieta Atlantică, „verișoara” dietei mediteraneene, poate conține câteva indicii pentru o mai bună sănătate a inimii și un risc mai mic de a muri prematur din cauza cancerului sau bolilor de inimă.

Dieta care oferă numai beneficii

„Aceasta este o dovadă a faptului că o astfel de dietă, care pune accentul pe aprovizionarea locală în măsura în care este posibil, oferă beneficii atât oamenilor, cât și planetei. Aceasta este o concluzie bună”, a afirmat dr. Katz.

Aceasta include pește proaspăt, puțină carne roșie, lactate, leguminoase, legume proaspete, cartofi consumați în supe de legume, pâine integrală și un consum moderat de vin. Apreciata dietă mediteraneană e bazată pe plante, cu accent pe fructe și legume, cereale integrale și fasole.

Dieta bazată pe plante, conform studiului, ajută la combaterea diabetului și la creșterea în greutate. Carnea roșie este folosită doar pentru a da savoare unui fel de mâncare, iar peștele gras cu ouă, lactatele și carnea de pasăre se consumă în porții mult mai mici. În plus, se pune accentul pe mâncarea gătită în casă.

Conform unui studiu publicat în luna decembrie a anului 2023, s-a constatat că dieta Atlantică a redus riscul de deces din orice cauză pe o perioadă de 14 ani în Spania, Cehia, Polonia și Marea Britanie, în cazul persoanelor cu boli cronice severe. De asemenea, a redus riscul de deces din cauza cancerului și a bolilor cardiovasculare pentru aproape 36.000 de persoane participante la studiu cu vârste cuprinse între 18 și 96 de ani.

Consumul de mai mult pește, fasole și legume este, de asemenea, asociat cu scăderea nivelului de proteine, un semn de inflamație în organism.

sursa

Preselecţie pentru proiectul „Serviciul de Slăbit Sănătos”!
Articolul anterior
Georgeta Voinovan: „Copilul poate fi învățat să se mulțumească cu mai puțin!”
Articolul următor