Rapid și simplu. Rețete de murături de la gospodine de excepție

Un vechi proverb spune: Omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car. Când vine însă vorba de gospodinele adevărate, ele știu că cele mai gustoase murături se fac vara și neapărat în casă. Căci, nimic nu se compară cu rețeta și gustul murăturilor de casă. Conțin pro-biotice, atât de necesare sistemului nostru digestiv, mai ales pentru perioada iernii, când nu putem beneficia de fibrele și mineralele legumelor proaspete.

separator

Așadar, am rugat două gospodine cunoscute în mediul on-line să ne recomande și chiar să realizeze două rețete simple și delicioase pentru cititoarele care vor să-și pună conserve pentru perioada rece a anului. Ambele au apelat la o variantă modernă de conservare a murăturilor: Pikant Fix dulce-acrișor de la Dr. Oetker. Ajută legumele să îşi păstreze forma, consistenţa şi vitaminele.

Diana Conea, Dia’s Kitchen blog:

„Practic mi-a luat mai puțin de 30 de minute să pun castraveți la murat. Ce mi-a plăcut în compoziția acestui produs este că, pe lângă mirodenii, precum: boabe de muștar, mărar uscat și frunze de dafin etc., mai conține o cantitate de sare deja bine ajustată, așa că nu e nevoie să vă faceți griji dacă vă ies castraveții prea sărați sau invers”.

Întoarsă din Italia acasă în concediu și Lidia Iliescu-Vlas a pus murăturile pentru iarnă.

„Eu folosesc rețeta mamei mele, care era o mare gospodină și de la care am moștenit abilitățile culinare. Nu era Pikant Fix pe vremea copilăriei mele, dar nu renunț la ceva nou și atât de aromat. Acum mă întorc cu inima împăcată în Italia. Știu că am lăsat cămara plină cu bunătăți conservate. Iar la iarnă, așezată la gura sobei, voi savura alături de cei dragi aceste bunătăți”.

Mai jos vă prezentăm rețetele celor două gospodine. Precizăm că un pliculeț de Pikant Fix (Dulce-Acrișor) de la Dr. Oetker, vă ajunge pentru aproximativ 6-7 borcane de murături de 0,7 l.

Ingrediente:

  • castraveți
  • 1 pliculeț de Pikant Fix
  • 1,75 l apă
  • 300 ml oțet de 9 %
  • 5-6 linguri cu zahăr
  • 2-3 boabe de piper mășcat aromat pentru fiecare borcănaș de murături
  • cam 4-5 căței de usturoi pentru fiecare borcănaș de murături
  • diferite ierburi pentru murături: crenguțe de mărar, de vișin, hrean, frunze de hrean, leuștean, etc.

Cum se prepară:

  • Începe cu spălatul legumelor. Este recomandat ca legumele pe care vrei să le pui la murat să fie proaspete și bine spălate în mai multe ape reci, pentru a fi sigură că ai îndepărtat eventualele substanțe chimice cu care au fost stropite.
  • Alege legume sănătoase, care nu au defecte (pete negre, zone mucegăite sau moi). O singură legumă stricată îți poate afecta întregul borcănaș cu legume.
  • Sterilizează bine borcanele și capacele. Pune în borcane ierburile aromate, castraveții, cățeii de usturoi, întregi sau tăiați și câteva boabe de piper aromat. Aranjează totul după propria dorință și străduie-te ca borcanele să fie pline cu castraveți.
  • 4. Mai departe pune într-o cratiță la fiert 1,75 l de apă, conținutul unui pliculeț Pikant Fix de la Dr. Oetker, 300 ml oțet de 9 % și 5-6 linguri cu zahăr. Când începe a clocoti, mai lasă pe foc 3-5 minute, amestecând continuu. Apoi toarnă această compoziție aromată peste legumele din borcane. Vedeți cât de frumoasă e? … dar cum miroase!!!
  • 5. Pune capacul peste borcan și dacă vrei leagă niște bucăți de sac deasupra, ele nu doar vor înfrumuseța aspectul borcanelor și vor bucura ochiul tău și al trecătorilor prin cămara ta, dar vei fi și tu lăudată cu aprecieri de gospodină adevărată!
  • 6. Lasă borcanele să se răcească, apoi depozitează-le într-o cămară uscată și răcoroasă. Este foarte important faptul cum le depozitezi, fiindcă într-o ambianță caldă și/sau umedă murăturile vor fermenta și/sau vor mucegăi.
  • 7. În decurs de 2-3 săptămâni vei putea deja gusta din castraveciorii crocanți.

Să aveți poftă! Cu Pikantul Fix de la Dr. Oetker conservatul poate fi foarte plăcut și vă poate aduce multee premii și surprize!

Ouăle de ciocolată nu conțin doar surprize plăcute. Explicațiile unui medic

De Paște, multă lume cumpără ouă de ciocolată, cu surprize, fără să se gândească la riscuri. Un ou de ciocolată furnizează marea majoritate a aportului caloric zilnic recomandat pentru o persoană matură, avertizează dr. Andrew Kelso, director medical în cadrul NHS (sistemul britanic de asigurări de sănătate) pentru regiunile Suffolk și North East Essex, scrie evz.ro.

De ce nu e bine să mâncăm ouă de ciocolată

Caria dentară, obezitatea și diabetul de tip 2 sunt în creștere, a avertizat dr. Kelso, făcând apel la moderație. Doctorul le-a recomandat oamenilor să „reziste impulsului de a mânca un ou de ciocolată dintr-o dată”.

„Mulți dintre noi nu își dau seama că un ou de ciocolată de Paște conține, în medie, aproximativ trei sferturi din aportul zilnic de calorii recomandat pentru un adult. În cazul în care ouăle sunt combinate cu prăjituri și biscuiți, toate acestea înseamnă mult zahăr și multe calorii în plus, iar acest lucru nu face bine organismului nostru. Bucurați-vă de dulciuri. Dar vă rugăm să nu exagerați”, a spus el.

Recomandările făcute de medic

Având în vedere că Paștele reprezintă o „perioadă aglomerată pentru personalul și serviciile din sistemul de sănătate”, el i-a îndemnat pe oameni să se asigure că au acasă „paracetamol, plasturi, remedii pentru indigestie și medicamente antidiareice”.

Internauții nu cred în ce spune medicul

„Nu doar Crăciunul, ci și Paștele are acum un Grinch”, a comentat un internaut, în vreme ce un altul a susținut că „din punct de vedere al sănătății dinților, este mai bine să mănânci totul dintr-o dată”, inclusiv un ou de ciocolată. Un alt internaut a declarat că este normal ca de Paște să exagerezi cu mâncarea și că nu este bine să ai interdicții.

Au fost și utilizatori care i-au atras atenția doctorului că dimensiunile acestor ouă de ciocolată au tot scăzut, deci ar fi trebuit să scadă și riscurile asociate. Alții au declarat că doctorul nu trebuie să-i sperie pe oameni sau să exagereze.

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate. Sfaturi utile pentru o siluetă de invidiat

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate, spun nutriționiștii. Sezonul de vară se apropie și femeile sunt tot mai preocupate de silueta lor. Pierderea în greutate nu este benefică doar pentru aspectul fizic, ci și pentru sănătatea organismului.

Peștele se încadrează pe lista cu alimente sănătoase și cu multiple beneficii pentru organism. Se prepară ușor și poate fi integrat într-o mulțime de rețete simple și delicioase. Peștele este bogat în nutrienți care te pot ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea, dar și să pierzi în greutate.

Consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate

Peștele este o parte esențială a dietei mediteraneene. Mulți nutriționiști sunt de părere că această dietă este esențială pentru a pierde în greutate și că peștele este o parte importantă a succesului pe care îl poți avea în lupta cu kilogramele în plus.

Fiind o sursă excelentă de proteine, peștele te poate ajuta să te simți plină pentru o perioadă mai lungă de timp. În felul acesta poți să controlezi mult mai ușor aportul de calorii pe care îl consumi zilnic.

O dietă săracă în proteine te va face să te simți tot timpul flămândă, ar acest lucru poate duce la consumul de gustări rapide, dar nesănătoase. Proteinele de înaltă calitate pot ajuta, de asemenea, la o digestie mult mai bună.

Peștele gras, precum somonul, este bogat în acizi grași Omega-3 care sprijină sănătatea inimii, îmbunătățesc digestia și îți conferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Mai jos găsești și alte motive pentru care consumul de pește te-ar putea ajuta să pierzi în greutate.

Vei consuma mai puține grăsimi nesănătoase prin introducerea peștelui în dieta ta

Nutriționiștii sunt de părere că vei ajunge să consumi mai puține grăsimi nesănătoase dacă incluzi peștele în dieta ta. Spre deosebire de carnea roșie, carnea albă de pește este mult mai sănătoasă.

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în alți nutrienți esențiali. În plus, peștele se potrivește cu o mulțime de garnituri delicioas eși sățioase.

Cel mai adesea nutriționiștii recomandă somonul. Acesta este considerat un pește cu valori nutritive excelente pentru persoanele care își doresc să piardă în greutate. 

Peștele este sărac în calorii, dar bogat în nutrienți

Pe lângă proteine și acizi grași Omega-3, peștele mai are și alte beneficii în lupta împotriva kilogramelor în plus.

Peștele este sărac în calorii, ceea ce înseamnă că poate fi integrat cu ușurință într-un plan de slăbire. O porție de pește poate conține chiar și 30 de calorii.

Peștele este sursa de proteine cu cele mai puține calorii. O bucată de carne de vită poate conține chiar și 56 de calorii. Specialiștii recomandă să gătești peștele fără să folosești alte surse extra de grăsime.

Cel mai bine este să-l prepari la cuptor, la grătar sau fiert. În felul acesta te vei asigura că ai pe masă un meniu echilibrat. Dacă îți dorești să experimentezi în bucătărie, atunci poți încerca rețete de sushi. Este o metodă ideală de a integra peștele în dieta ta.

Peștele ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge

Nivelul zahărului din sânge joacă un rol esențial când vine vorba de pierderea în greutate. O sursă de proteine, precum peștele, poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Peștele gras, precum somonul sau tonul, ajută inclusiv la îmbunătățirea sănătății inimii. Pe lângă pierderea în greutate, vei avea un corp mult mai sănătos și mai puternic.

Dieta trebuie completată de un stil de viață sănătos. Astfel, specialiștii recomandă ca exercițiile fizice să nu facă excepție din programul de slăbire a oricărei persoane.

sursa

Un gigant românesc, apărut pe piață, se bate direct cu McDonald’s și KFC!

Lanțul românesc de fast food FRYDAY, condus de antreprenorul sucevean Lucian Florea, își continuă ascensiunea rapidă pe piața alimentară locală, confruntându-se direct cu giganții mondiali KFC și McDonald’s, scrie mesajul.ro.

Cu o investiție de peste 1,5 milioane de euro, FRYDAY a inaugurat cel mai recent restaurant în Vaslui, o unitate de tip drivethru specializată în burgers și fries, conform informațiilor furnizate de BussinesMagazin.

Lucian Florea, fondatorul lanțului, a declarat că acesta este doar începutul unei extinderi agresive. În următoarele două luni, FRYDAY va deschide alte trei restaurante în Pitești, Sibiu și Galați, urmând ca până la finalul anului să mai fie inaugurate încă trei unități.

„Până în iunie, planificăm să deschidem alte trei restaurante în Pitești, Galați și Sibiu, investind peste 1,3 milioane de euro. Scopul nostru este să ajungem la 15 unități până la finalul acestui an, consolidându-ne prezența în orașe noi, precum Galați, Pitești și Sibiu, dar și extinzându-ne în orașele în care deja suntem prezenți, cum ar fi Timișoara și București”, a declarat Florea.

FRYDAY, care are în prezent unități în mall-urile din București, Iași, Timișoara, Târgu Mureș, Oradea, Alba Iulia, Craiova și Arad, își propune să accelereze ritmul de expansiune și să își crească cifra de afaceri de peste trei ori față de anul precedent, estimând un bilanț de peste 70 de milioane de lei pentru acest an.

„Anul 2024 este un an în care vom apăsa pedala accelerației și pe care îl proiectăm cu o creștere a cifrei de afaceri de peste trei ori față de 2023. Avem un forecast de peste 70 de milioane de lei pe bilanțul din acest an”, a adăugat Florea.

Pentru a susține această expansiune rapidă, FRYDAY își propune să-și consolideze resursele de middle și top management, iar recrutarea va fi făcută prin intermediul unui proces de headhunting, pentru a asigura succesul planurilor extrem de agresive pentru 2025, care vizează deschiderea unei locații noi în fiecare lună, totalizând 12 noi locații în acel an.

În mijlocul vacanței estivale, învață să-ți redecorezi casa în ton cu vara!
Articolul anterior
Un moldovean va parcurge 170 de km cu un rucsac de 30 de kg în spate, pentru a ajuta la achiziționarea a 5 fotolii ginecologice adaptate femeilor cu nevoi speciale
Articolul următor